Az EMA a vektor-alapú vakcinák ritka mellékhatásaira figyelmeztet

A transzverzális myelitisről, a gerincvelő feltételezett immun eredetű gyulladásáról szóló izolált jelentések arra késztették az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy megjegyzést fűzzen az Astrazeneca Vaxzevria és a Janssen vektoralapú vakcinák betegtájékoztatójához. Az EMA új információkkal is szolgál a Vaxzevria vakcinázást követő VITT trombózis kockázatáról.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Transzverzális myelitisben a gerincvelő heveny gyulladása áll fenn, amely helyétől és mértékétől függően különböző motoros és/vagy érzési kiesésekhez vezet, amelyek az elváltozások alatti keresztmetszetben („transverzusban”) lépnek fel.

A gyakori tünetek közé tartozik a fájdalom, az érzékszervi problémák, a lábak és esetleg a karok gyengesége, valamint a hólyag- és bélrendszeri rendellenességek. A gyulladás gyakran átmeneti, és a betegek legalább részben felépülnek. Azonban további fellángolások is előfordulhatnak.

A transzverzális myelitis bármely életkorban előfordul. Előfordulhat nyilvánvaló ok nélkül, vagy része lehet egy autoimmun betegségnek, például a sclerosis multiplexnek. A fertőzések és a védőoltások szintén lehetséges kiváltó okok, és ez alól a SARS-CoV-2 sem kivétel.

Az elmúlt két évben elszigetelt jelentések érkeztek olyan betegekről, akiknél a COVID-19-hez társuló transzverzális myelitis alakult ki. Azonban oltási szövődményekről is érkeztek jelentések. Az a tény, hogy ezek a vektorvakcinákra korlátozódnak, arra utal, hogy az alkalmazott adenovírusok váltják ki a feltételezett immunválaszt. Ez azonban nem bizonyított.

Az EMA kutatása szerint világszerte 25 eset fordult elő Vaxzevria vakcinával, és 13 eset a Janssen vakcinával történő oltást követően. Az EMA PRAC arra a következtetésre jutott, hogy a két vakcina és a transzverzális myelitis közötti ok-okozati összefüggés legalább „ésszerű lehetőség”.

Ez azonban egyik vakcina kedvező kockázat-haszon profilján sem változtat, tekintettel arra, hogy 1,391 milliárd adag Vaxzevria-t és 33,58 millió adagot a Janssen COVID-19 vakcinából, oltottak be. A ritkaság ellenére a gyártók (a felelősség kizárása érdekében) a jövőben felhívják a figyelmet a ritka szövődményre.

A vektor-alapú vakcinák másik ritka szövődménye a vakcina által kiváltott immunthromboticus thrombocytopenia ( VITT ), amelyet az EMA thrombosis with thrombocytopenia (TTS) néven nevez . Valószínűleg itt is az adenovírusok felelősek egy immunreakcióért.

A trombocita 4-es faktor (PF4) elleni antitestek képződnek, és a heparinnal kiváltott thrombocytopeniához hasonlóan a vérlemezkék aktiválódnak. A trombusok gyakran atipikus helyeken alakulnak ki (vagy ott a legvalószínűbb, hogy az oltással járnak együtt).

A szövődményt tavaly tavasszal vették észre, amikor fiatalabbaknál agyi véna- és sinustrombózis alakult ki. A belek vénáiban kialakuló trombózist is leírták.

A VITT minden bizonnyal gyakoribb, mint a transzverzális myelitis. Az EMA kutatása szerint világszerte 1809 VITT-ről ismert a Vaxzevria vakcina beadása után, a legtöbb eset (1643) az első adag, és sokkal kevesebb (166) a második adag után. 

| vektorvakcina, szövődmények, EMA, VITT, transzverzalis myelitis
2022-01-18 09:56:35
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop