Az EMA javasolja két monoklonális gyógyszer engedélyezését

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszerek, a Ronapreve (casirivimab, vagy imdevimab), illetve a Regkirona (regdanvimab) európai uniós használatának engedélyezését javasolta.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Az EMA közölte: Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ajánlása szerint a Ronapreve-et olyan, koronavírussal fertőzött felnőtteknél és a 12 évesnél idősebb, illetve 40 kilogrammnál súlyosabb serdülőknél alkalmazható, akik gyógykezelésük során nem igényelnek kiegészítő oxigénterápiát, esetükben azonban fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata. A Ronapreve uniós ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét a Roche gyógyszergyártó nyújtotta be.

A Regkironát kizárólag oxigénterápiát nem igénylő felnőtt betegek kezelésére javasolja. A Regkirona uniós ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét a Magyarországon bejegyezett Celltrion Healthcare Hungary Kft. adta be - közölték.

Az EMA ajánlását követően a készítmények uniós alkalmazását az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

A monoklonális antitest olyan immunfehérjéket jelöl, amelyet úgy terveztek, hogy egy adott struktúrához, jelen esetben a koronavírus-fertőzést okozó vírus, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéhez kapcsolódjék. A kapcsolódás után a vírus nehezebben jut be a megfertőződött beteg sejtjeibe. A kutatók szerint ez várhatóan mérsékeli a kórházi kezelés szükségességét a koronavírusos betegeknél.

| momoklonális gyógyszer, Ronapreve, Regkirona
2021-11-12 15:30:05
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop