Az influenza, az RSV csökkenőben van, de a COVID-halálozás továbbra is fennáll

A légúti megbetegedések száma az Egyesült Államokban annyira csökkent az elmúlt hetekben, hogy megközelíti a nem influenza szezonban általában tapasztalt számokat.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: Universití of Utah

A COVID-19 mutatói is meredeken csökkenő tendenciát mutatnak, és az Egyesült Államok egyes nyugati részei „valamilyen legalacsonyabb megbetegedési és kórházi kezelési arányukról számoltak be” – írta a The New York Times.

Annak ellenére, hogy országszerte kevesebb a COVID-19-es eset és a kórházi kezelések száma, a vírus továbbra is halálos, ajanuárban naponta több mint 500-an haltak meg.

A CDC heti COVID-19 jelentése azt jósolta, hogy az XBB.1.5 variáns ezen a héten először 50% felett fog országos szinten keringeni. A jelentés készítői azt is elmondták, hogy az ország hivatalosan is figyeli a nemzetközileg szélesebb körben elterjedt CH.1.1-nek nevezett új változatot, amely a múlt héten az Egyesült Államokban az új esetek 1,5%-át tette ki, és az ötödik leggyakoribb variációként ért el az országban.

Az influenza tesztek mindössze 3%-a pozitív. A légúti syncytialis vírus (RSV) sürgősségi osztályon történő látogatásainak száma a nyári szint alatt van. Mindkét betegség rekordot döntögető módon tombolt alig pár hónappal ezelőtt.

„Ez az influenzaszezon nagyon korán kezdődött, mert nagyon sok gyereknek nincs tapasztalata influenzával, közönséges megfázásokkal és RSV-vel” – mondta David Celentano, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health epidemiológiai tanszékének vezetője .

Az adatok most arra utalnak, hogy az influenza és az RSV korai csúcsát jelentheti. Az Egyesült Államokban körülbelül 25 millió ember volt ebben az évben influenzás, és 17 000 ember halt bele.

A CDC előrejelzése szerint az egykor rekordot jelentő influenza miatti kórházi ápolási arány annyira lecsökkent, hogy az idei szezon a kórházi kezelések átlaga alatt zárulhat. A hivatal szerint az idei influenza elleni védőoltás nagyon hatékony volt a keringő törzsek ellen.

| Covid-19, RSV, influenza, USA
2023-01-31 17:26:37
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop