Hirdetés

Az oltást kérő várandósok regisztráljanak! Update: A szoptatós anyákat mégsem oltják be soron kívül

A háziorvosok ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknél sürgető, hogy megkapják a koronavírus elleni védőoltást.

koronavírus, járvány, covid-19, terhesek, szoptatósok |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A kormányzati portálon azt írták: azért is tartják mindenképpen indokoltnak a háziorvosok bevonását az oltás megszervezésébe, mert a várandósok és magzatuk egészsége védelméért mindenképpen szükséges az előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés az olthatóságról.

A háziorvosok megkapták a várandósok oltásával kapcsolatos szakmai ajánlásokat, így ismerik a rizikófaktorokat is, amelyek megléte esetén kifejezetten javasolt a várandós oltása. Így a praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknek sürgetőbb az oltása - emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az oltást kérő várandósok előbb regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, és ezt követően tájékoztassák háziorvosukat oltási szándékukról. A háziorvos megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton, ahol a Pfizer-vakcinát kaphatják meg. Ha rendelkezésre áll Moderna-vakcina, akkor akár háziorvosi rendelőben is beadhatja az orvos a védőoltást - közölték.

Azt írták: az oltás helyszíne és időpontja nagyban függ az éppen az országban rendelkezésre álló és a várandósok oltásához alkalmazható vakcináktól is. A várandósok oltása folyamatos lesz a kórházi oltópontokon.

A jelenlegi szakmai ajánlások alapján az első oltást a terhesség 12. hete után, a másodikat a szülés után javasolt beadni. Az oltáshoz azt kérik, hogy a kismamák vigyék magukkal a várandósgondozási kiskönyvüket is.

Mégsem oltják be soron kívül a szoptatós kismamákat – ez derül ki az RTL Híradóhoz eljutott tiszti főorvosi levélből. Ebben az is szerepel, hogy kizárólag a várandósok kerültek előrébb az oltási sorrendben.

Mindezt az RTL-nek szerdán több háziorvos is megerősítette. A várandósoknak regisztráció után a háziorvosukkal kell egyeztetniük, ők vagy a rendelőkben, vagy a kijelölt oltópontokon kapnak oltást.

Szombattól kérhették a várandósok mellett a szoptató kismamák az oltást soron kívül. A Semmelweis Egyetem és a Rókus-kórház oltópontjainál aznap már hosszú sorok kígyóztak. Több hír szerint olyanokat is beoltottak, akik nem tudták igazolni, hogy nemrég szültek. Ezután Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter azt kérte, hogy az oltáshoz vigyék magukkal az érintettek a várandósgondozási kiskönyvüket sem.

Kedden az Országos Kőrházi Főigazgatóság közzétett egy igazolásmintát is a szoptatósok számára, de az rövid időn belül eltűnt a honlapjukról.

koronavírus, járvány, covid-19, terhesek, szoptatósok

2021-03-31 19:47:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop