Az Omicron „Centaurus” alváltozata: Mit tudunk?

Az Omicron új alváltozata, a BA.2.7, amelyet a közösségi médiában „Centaurus”-nak hívnak, világszerte aggodalmat és zavart kelt. Miért a csillagászati becenév, mit tudunk róla, és valóban van-e ok az aggodalomra?

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Name a Star

Életünk sok szempontból sokkal egyszerűbb volt 2020 elején. A SARS-CoV-2-nek csak egy változata volt, a vadtípus, és fogalmunk sem volt, mit tartogat számunkra a COVID-19 világjárvány.

Amikor a tudósok új, érdekes vagy aggodalomra okot adó variánsokat kezdtek felfedezni, kezdetben beceneveket adtak azoknak a helyek után, ahol megjelentek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erőfeszítéseket tett a változatok hivatalos megjelölésére a görög ábécé betűivel, hogy megkísérelje megfékezni a rasszista és idegengyűlölő asszociációkat, amelyeket a COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 során először Kínában észleltek.

A „Kent-változat”, amelyet először az Egyesült Királyságban azonosítottak, így az Alfa-változat lett, és ez a minta folytatódott a Béta-változattal, amelyet először Dél-Afrikában azonosítottak, és így tovább.

Az Omicron másik leszármazottja

A világ országaiban jelenleg domináns az Omicron változat. Az elmúlt hónapokban azonban számos alváltozatot észleltek az Omicron vonalon belül. Sokan és a főcímek ma már nagyjából úgy utalnak a Centaurus-változatra, mint a Delta és a Béta változatra, mintha az lenne a hivatalos neve.

A WHO megbízható forrása még nem jelölte meg a BA.2.75-öt aggodalomra okot adó változatként, bár jelenleg figyelemmel kíséri azt. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2022. július 7-én „monitorozás alatt álló variánsnak” minősítette. Az európai országokban, köztük az Egyesült Királyságban és Németországban is észlelték. A szakértők először májusban észlelték ezt a változatot Indiában, ahol a hírek szerint gyorsabban terjedt, mint az Omicron többi alváltozata.

Spyros Lytras, aki a Glasgow-i Egyetem Víruskutató Központjának virológiából doktorált kutatója, elmondta a Medical News Today -nek :

„Egyetértek a WHO jelenlegi megközelítésével. Az Omicron megjelenése nagyon jelentős esemény volt a vírus evolúciójában és a világjárvány előrehaladása szempontjából, és a jövőben még több ilyen jelentős „ugrás” várható. Mint ilyen, ha minden Omicron alváltozatot új görög betűvel neveznénk el, aláásnánk az „Omicron” mint alváltozatok csoportjának jelentőségét.”

Valószínűleg immunelkerülést eredményező mutációk

A Centaurus-változat nem az első észlelt Omicron-alváltozat, és jelenleg nem is az egyetlen megfigyelt alváltozat.

A BA.4 és a BA.5 és mások is Omicron alváltozatok, amelyeket a közegészségügyi szervezetek szorosan figyelemmel kísérnek, és a Nature című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy mindkettő kikerülheti az eredeti Omicron variáns fertőzése miatti immunitást, vagy bármilyen oltóanyagot, amely ezen alapul.

Ez a kialakulóban lévő alváltozat annyira új, hogy eddig mindössze 400 genomi szekvenciát tettek elérhetővé belőle,

A szakértők már megállapították, hogy a BA.2.75-nek kilenc mutációja van, amelyek közül nyolc új a tüskefehérjét kódoló genom területén, a 29 BA.2-mutáción kívül. Arra számíthatunk, hogy a BA.2.75 elsősorban az immunelkerülést érinti.

Nagyon keveset publikáltak még a változatról, bár egy pekingi csapat megvizsgálta, hogy az egyes mutációk egyedi hatásai milyenek lehetnek, és megosztottak egy előnyomatot egyes eredményeikről.

Az adatok azt mutatják, hogy a BA.2.75 különösen alkalmas a Delta által generált immunvédelem leküzdésére, miközben hasonlít az oltás utáni más Omicron törzsekhez. Azonban az adatok nagyon előzetesek és kevés betegre vonatkoznak, valamint pszeudovírussal generáltak, szemben a valódi BA.2.75-ös izolátumokkal, így valóban meg kell várnunk a további eredményeket.

Ezek az adatok arra utalnak, hogy a BA.2.75 jobban kötődik az ACE2 receptorokhoz, mint az eredeti SARS-CoV-2 vírus, hogy bejusson az emberi sejtekbe és ott szaporodjon.

Egy japán csapat olyan pszeudovírusokat hozott létre, amelyek a BA.2.75, BA.4, BA.5 és BA.2 tüskeproteinjeit tartalmazták, és azokat monoklonális antitesteknek tették ki, kezelésként a COVID-19-ben szenvedők számára, de ez kevésbé lenne hatékony, ha a változat képes lenne kikerülni az antitesteket.

Egyes előzetes laboreredmény azt sugallja, hogy a BA.2.75 immunszökés fenotípusa kissé eltér a BA.4 és BA.5 immunválasz fenotípusától, de még nincs elegendő kísérleti vagy epidemiológiai bizonyíték a támogatásra. hogy a BA.2.75 aggodalomra ad okot – vagy lesz.

"Centaurus" és vakcinák

The Lancet: Infectious Diseases Trusted Source című folyóiratban 2022 szeptemberében megjelent tanulmány szerint a jelenlegi COVID-19 vakcinákból vagy korábbi SARS-CoV-2 fertőzésből származó antitestek nagy valószínűséggel hatékonyak a BA.2.75 alvariánssal való fertőzésből eredő súlyos tünetek megelőzésében. 

A vizsgálatot végző kutatók azt találták, hogy a BA.2.75 körülbelül annyira érzékeny a SARS-CoV-2-re válaszul képződő antitestekre, mint a BA.5.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az Omicron BA.2.75 körülbelül ugyanolyan szintű antitestekkel szembeni rezisztenciát mutat, mint a domináns BA.5 variáns, ami megnyugtató hír.

A BA.2.75 domináns lesz?

A tesztelés jelenlegi szintje is túl alacsony ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, vajon a BA.2.75 változat lesz-e a domináns változat a következő hullámban.

Nyitott kérdés az, hogy ezen a télen az Omicron marad-e, vagy egy régi változat újjáéled. Például a Delta még mindig kimutatható, és mint tudjuk, a vírus több mint egy évig rejtve marad az immunszupprimált betegekben, mielőtt új változatként újra felszínre kerülne. Egy évvel ezelőtt még Delta volt, nem Omicron” – mutatott rá, így nem könnyű megjósolni, hogy mi lehet a domináns variáns a jövőben.

| SARS-CoV2-19, BA5, BA.2.75, koronavírus, mutáció
2022-12-06 10:56:30
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop