Hirdetés

Az omikron hullám után véget ér a járvány?

A WHO lehetségesnek tartja, hogy a koronavírus-járvány az omikron variáns hullámának lecsengésével véget érhet Európában.

omikron, járvány, endémia |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

"Valószínű, hogy a régió a járvány végső fázisához közelít" - jelentette ki vasárnap Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője. Mindemellett óvatosságra intett a koronavírus lehetséges újabb mutációi miatt.

Kluge szerint a mostani omikronhullám lecsengésével Európában néhány hétre, illetve hónapra általános immunitás lesz, köszönhetően a védőoltásoknak vagy pedig annak, hogy az emberek átestek a fertőzésen. Hozzátette, hogy mindezt persze befolyásolják az évszakokhoz fűződő tényezők.

"Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak, amíg a Covid-19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza" - foglalta össze várakozásait Kluge.

A WHO becslése szerint márciusig az európai régióban élők mintegy 60 százaléka fertőződhet meg a koronavírus omikron mutációjával. Szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus - hasonlóan az influenzához - endémiássá, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Sars-CoV-2 koronavírus már nem egyszer meglepetést okozott, és ezért nagyon óvatosnak kell lenni.

A koronavírus elleni küzdelemről szólva Kluge arról beszélt, hogy a fertőzési hullám feltartóztatása helyett a veszélyeztetett emberek védelmére kellene összpontosítani.

omikron, járvány, endémia

2022-01-24 09:41:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop