Az omikron kevésbé súlyos tüneteket okozhat, de nem enyhébb

Az omikron mutáns lehet, hogy kevésbé súlyos tüneteket okoz a delta variánsnál, de minősíthető enyhének - közölték csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztségviselői Genfben.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az omikron kisebb kockázatot jelent a delta variánsnál, kevésbé vezet súlyos lefolyású megbetegedéshez a fiatalabb, illetve az idősebb korosztályokban.

Az omikron ettől még nem tekinthető "enyhének", mivel világszerte rekordokat dönt a fertőzöttek száma, most emiatt túlterheltek az egészségügyi ellátórendszerek.

A WHO főigazgatója ismételten a rendelkezésre álló vakcinák arányosabb globális elosztását sürgette.

Mint mondta, a jelenlegi gyártási kapacitásokat figyelembe véve, 109 ország nem fogja tudni teljesíteni a WHO idén júliusra kitűzött célját, azt, hogy a világ lakosságának 70 százalékát teljes körűen beoltsák.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a december 27. és január 2. közötti héten az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 71 százalékkal, 9,5 millióra gyarapodott. Hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű emelkedést korábban nem tapasztaltak. 

Mint mondta, azon a héten Észak- és Dél-Amerikában megkétszereződött, míg Európában 65 százalékkal lett több az új esetek száma. Az adott időszakban 41 ezer halálesetet is regisztráltak, és a hiányos tesztelés miatt a valós számok jóval nagyobbak lehetnek - tette hozzá.

36 országban az átoltottság aránya még a tíz százalékot sem érte el. Világszerte a súlyos tünetekkel kezelt páciensek 80 százaléka nincs beoltva.

| omicron, WHO
2022-01-07 10:43:14
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop