Hirdetés

Az új koronavírusról

Valószínűleg egyelőre nehezen terjed emberről emberre a Kínában megjelent új típusú koronavírus.

koronavírus, coronavírus, MERS, SARS |

InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Dr. Szlávik János kifejtette, a koronavírusnak - amely elsősorban állatokat fertőz - négy, emberre veszélyes fajtája van, ezek felső légúti megbetegedéseket, torokgyulladást, náthát okoznak.

Mivel a mostani megbetegedések mind a közép-kínai Vuhan tartományban jelentkeztek, arra lehet következtetni, hogy a vírus emberről emberre egyelőre nehezen terjed. A nem kínai megbetegedések hátterében az áll, hogy a vuhani betegek különböző országokba utaztak, ezért volt jó döntés, hogy lezárták a fertőzött területet. 

A mostani betegség - úgy tűnik - a fiatal gyermekeket megkíméli, hiszen a legfiatalabb fertőzött 15 éves; az eddigi halálos áldozatok idős, beteg emberek közül kerültek ki.

A vírus lappangási ideje 7-8 nap, ami éppen elég arra, hogy a betegek akár egy másik kontinensre is elutazzanak.

A fertőzés egy másik változata, a távol-keleti koronavírus 2002-ben több mint nyolcezer embert betegített meg Kínában és Hongkongban, közülük mintegy nyolcszázan, tehát a fertőzöttek 10 százaléka meghalt.

A közel-keleti változat - amely a tevéről került át az emberre - jelenleg is fertőz például Szaúd-Arábiában és a környező országokban, ez összességében csak kétezer megbetegedést okozott, de a halálozási aránya már 25 százalék körül van.

A Kínában most felbukkant, új típusú koronavírusról egyelőre nem tudják, hogy melyik állatról került át az emberre, de vannak olyan kutatók, akik a kígyókat "gyanúsítják", ami érdekes lenne, hiszen általában emlősök, például denevérek játsszák a közvetítő szerepet.

Koronavírus - Több országban is megjelent

Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után, és az utóbbival szomszédos Huangkangban és Ocsouban, illetve Csibi kisvárosban is közlekedési zárlatot vezettek be csütörtökön.

18-ra emelkedett a betegségben elhunytak száma, miután egy 80 éves páciens meghalt a Vuhannak is helyet adó Hupej tartomány határain kívül. Az eddigi 17 haláleset mind Vuhan városában történt. A fertőzöttek száma Kína-szerte elérte a 634-et.

Vellamvelli Muralidharan indiai külügyi államtitkár közölte, hogy egy indiai nővért kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel, aki egy dél-szaúd-arábiai kórházban dolgozott. A szaúdi járványmegelőzési központ ugyanakkor azt írta Twitter-oldalán, hogy eddig nem mutattak ki ilyen fertőzést az országban.

A szingapúri egészségügyi minisztérium a nap folyamán megerősítette az első koronavírusos megbetegedést a délkelet-ázsiai országban. Egy másik pácienst pedig előzetesen pozitívan teszteltek. Mindketten Vuhanból érkeztek. A szingapúri hatóságok bejelentették, hogy a koronavírussal szembeni óvintézkedésként az egészségügyi ellenőrzéseket kiterjesztik az ország szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeire is.

A vietnami egészségügyi tárca csütörtökön közölte, hogy az országba beutazott két kínai állampolgárnál kimutatták a fertőzést, akik ennek ellenére "jó állapotban" vannak.

Öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta, hogy az angliai közegészségügyi szolgálat szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését, és a Kínából érkező összes egyéb járat utasait is ellátják tanácsokkal arra, hogy mit tegyenek, ha megbetegszenek.

Az Air France francia légitársaság a vírus lehetséges elterjedése miatt felfüggesztette a közvetlen járatokat Vuhanba. Közölte, hogy az intézkedéssel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követik.

A világ számos repülőterén egészségügyi vizsgálatokat vezettek be tekintettel a kínai holdújév miatt megnövekedett számú kínai turistára.

A törökországi repülőtereken hőkamerákkal vizsgálnak át minden, Kínából érkező repülőutast - közölte a török egészségügyi minisztérium.

A világ egyik legforgalmasabb légikikötője, a Dubai- i nemzetközi repülőtér csütörtökön jelentette be, hogy a közvetlenül Kínából érkező utasok testhőmérsékletét mérni fogják a vírusfertőzés továbbterjedésének megelőzése végett.

Az Abu-Dzabi nemzetközi repülőtér a Twitteren közölte, hogy szintén megkezdték az egészségügyi vizsgálatokat a Kínából érkezett utasoknál.

A szaúd-arábiai egészségügyi tárca szerint a Kínából közvetlen, illetve közvetett járatokkal érkezőknél fognak ilyen vizsgálatot lefolytatni.

Bahrein pedig közelebbről meg nem határozott "megelőző intézkedések foganatosítását" jelentett be a manámai nemzetközi repülőtéren.

Csütörtökre virradóra az olasz vöröskereszt munkatársai álltak készenlétben a római Fiumicino repülőtéren, hogy fogadják az időközben lezárt vuhani repülőtérről indult utolsó járat utasait. A 202 utast egy különösen erre a célra elkülönített steril helyiségbe kísérték, hogy testhőmérsékletüket megmérjék, de egyiküknél sem mutatták ki a fertőzést - közölte Michele Bonizzi.

Az Egyesült Államokban a Vuhanból indult járatokat a New York-i Kennedy, a Los Angeles-i, a San Franciscó-i, a chicagói O'Hare és az atlantai Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőterekre irányították át, ahol rendelkezésre állnak az egészségügyi ellenőrzésre szolgáló megfelelő létesítmények.

A frankfurti nemzetközi repülőtér üzemeltetője szerint eddig nem kaptak kormányzati útmutatást, ezért még nem vezettek be korlátozásokat.

A több százezer kínai munkást fogadó afrikai államok repülőterein viszont már bevezették az egészségügyi óvintézkedéseket. Nigéria, Dél-Afrika, Kenya, Kongó, Uganda, Ghána és a Seychelle-szigetek légikikötőiben egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá a Kínából érkező utasokat.

Az elővigyázatosság jegyében a pekingi városvezetés lemondta a kínai holdújévre tervezett, "nagy létszámú eseményeket".

A kínai főváros legfőbb látványossága, az évszázadokon át a császárok lakóhelyeként szolgáló Tiltott Város is bezárja szombaton a kapuit egyelőre bizonytalan időre.

Kínában a vírus már az ország keleti felén található - vagyis a népesség nagy részének lakhelyéül szolgáló - tartományokat is elérte. Közben először jelentettek fertőzöttet az ország nyugati részéről: a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen két esetben azonosították az új koronavírust.

Három kutatócsoport - a jövő járványaival foglalkozó nemzetközi szervezet, a CEPI támogatásával - megkezdi a kínai járványt okozó új koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését. A 2017-ben Davosban megalapított, kormányok, magáncégek és civil szervezetek közötti együttműködést koordináló CEPI tervei szerint legalább egy lehetséges vakcina klinikai tesztjét már júniusig elvégezhetik, így a védőoltást egy év alatt teljesen ki lehet fejleszteni, kipróbálni és jóváhagyatni.

Koronavírus - WHO

Korai még nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetni a Kínában megjelent és több országra átterjedő koronavírus miatt - közölte csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet.

"Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet" - közölte a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után.

"Az, hogy nem hirdetek ki ma nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet, nem azt jelenti, hogy a WHO szerint nem komoly a helyzet, vagy nem vesszük azt komolyan" - szögezte le a főigazgató.

Ghebreyesus kijelentette: egyelőre nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy a vírus Kínán kívül emberről emberre terjedne, ami nem jelenti azt, hogy ez ne következhetne be.

"Tudjuk, hogy Kínában létezik a vírusnak emberről emberre terjedő változata, de a jelek szerint a terjedése pillanatnyilag csak családokon belülre, illetve a fertőzött betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozókra korlátozódik" - mondta a főigazgató genfi sajtóértekezletén.

Reményét fejezte ki, hogy az új koronavírus által érintett kínai városok zárlata hatékony és rövid távú intézkedés lesz.

A kínai hatóságok a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után, és az utóbbival szomszédos Huangkangban és Ocsouban, illetve Csibi kisvárosban is közlekedési zárlatot vezettek be csütörtökön.

Az ENSZ szakosított szervezete azután hozta meg döntését, hogy független szakértők két napon át gyűjtötték az információkat az újonnan azonosított koronavírusról. Didier Houssin, a sürgősségi bizottság elnöke elmondta, hogy a testület nagyon megosztott volt, majdnem 50-50 százalékos arányban döntöttek.

A WHO meghatározása szerint a globális vészhelyzet olyan "rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel". Korábban az amerikai kontinensen fertőző Zika vírus, a sertéspestis és a járványos gyermekbénulás idején hirdettek ki nemzetközi vészhelyzetet.


koronavírus, coronavírus, MERS, SARS

2020-01-24 10:12:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop