Az új Omicron-elleni vakcinák hasonló védelmet nyújtanak, mint a meglévő emlékeztető oltások

Egy tanulmány szerint a frissített COVID-oltásokat engedélyezték az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, de nagyjából ugyanolyan védelmet nyújtanak, mint a meglévő vakcinák.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: iStock.com

Az Omicron koronavírus-változatán alapuló COVID-emlékeztető oltások hamarosan elérhetők lesznek az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban és Európában is. 

A remény az volt, hogy ezek a frissített – Omicron-változatokon alapuló – vakcinák lényegesen nagyobb védelmet nyújtanak, mint a 2019-ben megjelent víruson alapuló régebbi vakcinák. De egy elemzés azt sugallja, hogy a frissített emlékeztető oltások nagyjából ugyanolyan védelmet nyújtanak, mint egy extra adag a régebbi vakcinákból – különösen a súlyos betegséget illetően.

A gyorsan kialakuló COVID-változatok megnehezítik a vakcina frissítését

Augusztus 15-én az Egyesült Királyság volt az első ország, amely jóváhagyta ezeket a „bivalens” vakcinákat, amelyek az Omicron BA.1 törzsén és a kínai Wuhanban azonosított eredeti SARS-CoV-2 szekvencián alapulnak, és hamarosan be is vezetik őket. Ezen a héten pedig az Egyesült Államok kormánya várhatóan zöld utat ad a hasonló bivalens vakcináknak.

Kis hatékonysági vizsgálatok

A nagyszabású hatékonysági vizsgálatok kimutatták, hogy a COVID-19 vakcinák első generációja több mint 90%-kal csökkentette a betegségek kockázatát. Ám az ilyen vizsgálatok – amelyekben több tízezer embert véletlenszerűen jelöltek ki oltásra vagy placebóra, és követték, hogy ki fertőződött meg – 2022-ben már nem praktikusak, nem lehetségesek és nem etikusak.

Ehelyett a frissített COVID-oltóanyagokat kisebb csoportokban próbálták ki. A hatékonyság mérésére a fejlesztők jellemzően megmérték a résztvevők immunválaszát, különösen a fertőzést blokkoló „semlegesítő” antitesteket, és összehasonlították azokat azokkal az emberekkel, akik egy másik adagot kaptak az eredeti vakcinából.

A legtöbb ilyen kísérlet azt találta, hogy a frissített vakcinák – amelyek nemcsak az Omicronon alapulnak, hanem a régebbi változatokon, beleértve a béta variánst is – ennél a mérésnél valamivel jobban teljesítettek, mint az eredeti vakcinák. „Ez egyértelműen kiváló emlékeztető” – mondta a Moderna elnöke, Stephen Hoge június 8-án a befektetőknek, amikor a cég BA.1-alapú bivalens vakcinájának ilyen eredményeit hirdette.

Az ausztráliai Sydney-i Dél-Walesi Egyetem (UNSW) matematikai modellezője, Deborah Cromer által vezetett csapat a Moderna-hoz hasonló eredmények megértése érdekében összegyűjtötte az összes talált frissített vakcinakísérlet eredményét.

Mindkét vakcinatípus az egekbe szökött antitestszinteket eredményezett, de a frissített verziók átlagosan másfélszer magasabb szintet értek el, mint az eredeti SARS-CoV-2 szekvencián alapuló régebbi vakcinák. 

Kevesebb a kórházi kezelés

A tanulmányok azt mutatják, hogy a semlegesítő antitestek magasabb szintje jobb védelmet jelent a COVID ellen. De a frissített vakcinakísérletekből nem derült ki, hogy mennyivel lehetnek hatékonyabbak.

Ennek megállapítására Cromer csapata egy modellt alkalmazott, és az eredeti COVID-19 vakcinák hatékonyságát az antitestszintekkel összefüggésbe hozták. A modell azt találta, hogy a frissített vakcinák legtöbb előnye abból adódik, hogy a résztvevők extra adagot kapnak bármilyen oltóanyagból.

Például egy olyan populációban, ahol az emberek fele már védett a tünetekkel járó SARS-CoV-2 fertőzés ellen korábbi oltások és fertőzések révén, a frissített emlékeztető oltás akár 90%-os védelmet is nyújtott, szemben a 86%-os védelemmel az eredeti vakcinaából. A súlyos betegségek elleni védelem tekintetében a védelemben mutatkozó különbségek néhány tized százalékosak voltak.

A lakosság szintjén a frissített vakcináknak van értelme. Cromer csapata becslése szerint minden 1000 emberre számítva egy frissített vakcinákon alapuló emlékeztető oltáskampány átlagosan 8-cal kevesebb kórházi kezelést eredményezne, mint egy régebbi vakcinákon alapuló. "Ha ez azt jelenti, hogy megelőzhetők a súlyos esetek, ez elegendő lehet ahhoz, hogy szavatolja a módosított emlékeztető változatra vonatkozó ajánlást" - mondja.

A variáns alapú emlékeztetők relatív előnyei erősödhetnek, ha a már meglévő immunitás hirtelen alacsony lesz egy új variáns miatt. Ez decemberben történt az Omicron megjelenésével – és megtörténhet újra. Ebben a forgatókönyvben egy Omicron-alapú vakcina sokkal jobb védelmet nyújthat, mint a régebbi vakcinák, mondja Cromer.

Hosszú távú haszon

Amikor az Egyesült Államok emlékeztető oltási kampánya elkezdődik, az Egyesült Királyság által jóváhagyottól eltérő Omicron vakcinát alkalmaznak. Júniusban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) tanácsadó bizottsága arra kérte a vállalatokat, hogy az eredeti törzs, valamint a BA.4 és BA.5 koronavírus variánsai helyett – amelyeknek a tüskeprotein szekvenciája megegyezik – dolgozzanak ki bivalens vakcinákat. A bivalens BA.1 vakcina ilyen, amelyet a Moderna, a Pfizer-BioNTech és mások próbáltak ki. A remény az volt, hogy a keringő törzsek jobb párosításával a vakcinák hatékonyabbnak bizonyulnak.

De Cromer elemzése azt sugallja, hogy a különbségek csekélyek lehetnek. Még a Béta- és Delta-változatokon alapuló frissített vakcináknak is közel olyan védelmet kell biztosítaniuk a BA.4 és BA.5 fertőzések ellen, mint az ezeken a változatokon alapuló vakcinák. Hasonlóképpen, az eredeti vakcinát tartalmazó bivalens vakcinák sem tűntek hatékonyabbnak, mint a kizárólag egy újabb változaton alapuló vakcinák.

Ezen alapul a döntés, hogy az FDA elutasítja a BA.1-alapú oltást, mert valószínűleg nem éri meg, mondja Cromer, különösen a SARS-CoV-2 fejlődése miatt. 

Dean Follmann, a marylandi Bethesdában található amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének statisztikusa szerint még a BA.4-en és BA.5-ön alapuló vakcina marginális előnyei is elegendőek lehetnek a bevezetésük indokolásához. – Valószínűleg valamivel jobb. Sokkal jobb – valószínűleg nem.” Az elemzés fő üzenete az kell legyen, hogy minden COVID-19 oltás jó.

Más tudósok megkérdőjelezik azt a döntést, hogy folytassák a variáns-oltásokat, amikor az előny olyan csekély. .

Hosszú távon valószínűleg van értelme variáns alapú vakcinák kifejlesztésének, mondja Cromer, de az az elképzelés, hogy ezeknek szorosan meg kell felelniük a keringő vírustörzseknek, irreális – és kontraproduktív, ha már rendelkezésre állnak rendkívül hatékony vakcinák. "A legfontosabb vakcina emlékeztető az, amelyet valaki ténylegesen megkap."

| Cocid-19, variánsok, BA1 és BA5, emlékeztető oltási kampány
2022-09-02 13:10:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop