Az uniós országok beengedik a WHO által jóváhagyott vakcinával beoltottakat

Az Európai Unió országai kedden megállapodtak abban, hogy megnyitják határaikat aok előtt, akiket a WHO által engedélyezett vakcinákkal oltottak be COVID-19 ellen.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Az EU eddig engedélyezte a Pfizer-BionTech, a Moderna, az AstraZeneca (ha Európában), a Johnson & Johnson és a Novavax által gyártott vakcinákat.

Ezeken kívül a WHO jóváhagyta a kínai Sinopharm (1099.HK) és Sinovac (SVA.O) gyártók , valamint az indiai Bharat Biotech cég által gyártott vakcinákat is. Engedélyezte a Serum Institute által Indiában gyártott AstraZeneca vakcinát is.

Ez idáig a legtöbb EU-tagország nem engedte be az EU-n kívülről érkező, nem alapvető okokból utazó személyeket, akiket az EU-ban nem engedélyezett oltással oltottak be.

„A tagállamoknak fel kell oldaniuk az EU-ba vagy a WHO által jóváhagyott vakcinával beoltott személyek nem létfontosságú EU-ba történő utazásának ideiglenes korlátozását” – áll az uniós kormányok kedden elfogadott ajánlásában, amely március 1-jétől lesz alkalmazandó.

A korlátozások megszűnnek azon utazók esetében, akik az elsődleges oltási ciklus utolsó adagját legalább 14 nappal, de legfeljebb 270 nappal érkezés előtt megkapták, és feloldják az ideiglenes korlátozást azon személyek számára is, akik az EU-ba utazásukat megelőző 180 napon belül felépültek a COVID-19 betegségből.

A WHO által jóváhagyott vakcinával beoltott személyek esetében az EU-tagállamok negatív PCR-tesztet is megkövetelhetnek, legkorábban 72 órával az indulás előtt, és további intézkedéseket is alkalmazhatnak, például karantént vagy elkülönítést.

| koronavírus vakcinák, EU, korlátozások feloldása
2022-02-23 19:36:05
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop