Cáfol az AstraZeneca

„Azok a beszámolók, melyek szerint az AstraZeneca/Oxford vakcina hatékonysága csak nyolc százalék a 65 év feletti felnőttek esetén teljesen megalapozatlanok” – reagált a vakcinagyártó a terméküket ért kritikára.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A Bild és a Handelsblatt német lapok értesülése szerint az Európai Gyógyszerügynökség csak 65 éven aluliak számára fogja engedélyezni az AstraZeneca oltóanyagát.

Az AstraZeneca közleménye szerint az Egyesült Királyság vakcinánciós szervezete (Joint Committee on Vaccination and Immunisation) támogatja ennek a korcsoportnak az oltását. Hozzáteszik, hogy hogy a brit törzskönyvezési hatóság (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) is támogatja a vakcina 65 év feletti vészhelyzeti felhasználását.

A cég közleményében külön kitér a The Lancet című folyóiratban nyilvánosan publikált klinikai adatokra, ami szerint „az idősek közt száz százalékban alakult ki COVID-19 tüskefehérje-ellenes antitest a vakcina második adagjának beadását követően”.

Egészségügyi szakpolitikusok szerint ha a vakcinát tényleg csak 65 év alatt engedélyezik az EU-ban, az annak lesz köszönhető, hogy az oltóanyagot főleg fiatalokon tesztelték. A Handelsblatt beszámolója szerint a vakcinával az a gond, hogy az engedélyeztetési eljáráshoz benyújtott dokumentáció alapján nagyon alacsony, mindössze nyolc százalékos a hatékonysága a 65 éven felülieknél.

Az AstraZeneca nemrégiben jelentette be, hogy nem tudja leszállítani az Európai Uniónak azt a mennyiséget az oltóanyagából, amiről az előzetes megállapodások szóltak. Brüsszelben január 25-én ezért tartottak válságtanácskozást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására.

A brit-svéd érdekeltségű vállalat pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt oltóanyagellátmányt.

A bizottság elvárja, hogy az AstraZeneca betartsa a szerződésben foglaltakat, ez elengedhetetlen az uniós lakosság biztonságára nézve.

Az EU már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget annak érdekében, hogy a hivatalos jóváhagyást követően biztosítható legyen a szükséges oltóanyag-mennyiség és a folyamatos szállítás.

Sztella Kiriákidész azt mondta: nem kapott kielégítő választ a cégtől aggodalmaira.

"További válaszokat várunk a vállalattól azzal kapcsolatban, hogy pontosan hány adag vakcinát gyártottak eddig, és ebből mennyit és hová szállítottak".

A bizottság egy export-átláthatósági mechanizmust javasol létrehozni, "mivel tisztán akarnak látni az oltások EU-ból történő kivitelével kapcsolatban."

A jövőben a vakcinagyártó cégeknek előre kell jelezniük, ha az unión kívülre akarnak szállítani oltóanyagot, ez egyedül a humanitárius szállítmányokra nem vonatkozik.

Az Európai Gyógyszerügynökség még várhatóan ezen a héten döntést hoz az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról.

Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

| koronavírus, COVID-19, AstraZeneca, hatásosság
2021-01-26 11:29:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop