COVID-19: Az Omicron vakcinák adaptálásával foglalkozik az FDA és a WHO

AZ FDA külső tanácsadóinak többsége a SARS-CoV-2 omikron altípusa elleni vakcinák jóváhagyását javasolta.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: PAHO

Idén ősszel megjelenhetnek a bivalens vakcinák, amelyek az Omikron BA.1 komponense mellett az eredeti vad típusú vakcinát is tartalmazzák majd.

A hónap közepén a COVID-19 vakcina összetételével foglalkozó technikai tanácsadó csoport egy omikron komponens beépítését szorgalmazta az oltóanyagban. Ez annak ellenére történt, hogy az eddig jóváhagyott vakcinák, amelyek mindegyike a vad típusú Wuhan SARS-CoV-2 ellen irányul, jó védőhatást nyújtanak, legalábbis a súlyos betegségek ellen.

De ez csak egy megerősítő oltás után érvényes, az alapimmunizálás nem elegendő az Omikron fertőzés elleni védelemhez.

Az Omicron az első variáns, amely immunelkerülő tulajdonságokkal rendelkezik, de az emlékeztető oltás ennek ellenére is véd,mert a SARS-CoV-2-vel vagy egy vakcinával való ismételt expozíció az antitestek szélesebb skálájával immunválaszhoz vezet.

A WHO képviselője egy olyan bivalens vakcina mellett érvelt, amely az Omikron komponens mellett az eredeti vuhani vadtípus elleni vakcinát is tartalmazza. Az egyetlen Omikron komponens valószínűleg csak korlátozott immunitást biztosítana, ami nem feltétlenül véd más variánsok ellen.

Eddig két vállalat tesztelte klinikailag az Omikronhoz adaptált vakcinát, a Moderna és a Pfizer-Biontech. A COVID-19 elleni klinikai védőhatással kapcsolatos eredmények még nem állnak rendelkezésre.

Az Omikron elleni második emlékeztető oltásként (BA.1) a két vakcina 75%-kal magasabb antitest választ ért el, mint az eredeti vakcina ismételt beadása. 

Az FDA szakértőinek szavazata szerint a két oltóanyagnak a következő hetekben (ideiglenes) jóváhagyást kell kapnia az Egyesült Államokban, és ősszel forgalomba kell hozni.

Mindkét cég már kimutatta, hogy kombinált vakcináik a BA.4 és BA.5 variánsok ellen is immunválaszt váltanak ki, igaz, gyengébb semlegesítő hatással.

A csoport harmadik helyezettje a Novavax cég szeretne lenni. Az első fehérje alapú vakcina gyártója a vakcinát az Omikron BA.1-hez igazította. Májusban azonban megkezdődött a klinikai vizsgálat. Kiderül, hogy őszig elegendő adat áll-e rendelkezésre jóváhagyásra.

Az Omikron tüskeproteinjében bekövetkezett jelentős változások miatt az eredeti vakcinák által termelt antitestek nem tudnak megfelelően kötődni az Omikronhoz. Ezért a védőoltás még a három oltás után sem olyan hatásos, mint a korábbi változatokkal szemben. Ráadásul ez a védelem még gyorsabban kopik.

Ezek a tények szükségessé teszik a vakcinák adaptálását. Nem lehet könnyen megválaszolni azt a kérdést, hogy egy monovalens oltóanyagot vagy egy, a régebbi vírusváltozatok ellen is hatásos bivalens vakcinát kell-e alkalmazni emlékeztetőként.

A BA.1 vakcina emlékeztetőként (negyedik oltás) magasabb szintű semlegesítő antitesteket termel az Omikron ellen, mint a kétértékű vakcina. A korábbi változatok vagy az eredeti vírus elleni antitestszintek azonban alacsonyabbak a monovalens vakcinával.

Elvileg a jövőbeni emlékeztető oltásoknak omikron komponenst kell tartalmazniuk. Mivel jelenleg az omikron a domináns változat, és jelenleg az omikron komponenst tartalmazó vakcinák nyújtják a legjobb védelmet.

Az FDA úgy tűnik, hogy a bivalens vakcinát részesíti előnyben. Aki már megkapta az alapimmunizálást, annak nem kell újra beoltatnia magát az eredeti vírus ellen. A több nem mindig jobb immunológiailag. 

| koronavírus vakcinák, Omikron variáns
2022-06-30 18:39:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop