Hirdetés

Donald Trump már az Oval Office-ben dolgozik... (UPDATE)

A Fehér Ház járványgóccá vált. Trump már az Ovális Irodában dolgozik.

koronavírus, COVID-19 járvány, Trump |

InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn este elhagyta a kórházat, de még gyógyszert kell szednie - jelentette be Sean Conley, a Fehér Ház orvosa, aki a koronavírussal megfertőződött elnököt kezelő orvoscsoporttal közös sajtótájékoztatót tartott a bethesdai Walter Reed kórháznál. 

Az amerikai elnöknek rendben van a vérnyomása, a szívverése, nincsenek légúti panaszai és több mint 72 órája láztalan - jelentette ki Sean Conley.

Conley elmondta, hogy Trump továbbra is gyógyszert kap, s kedden a Fehér Házban megkapja az ötödik adag Remdesivirt is. Ezek mindegyike olyan szer, amely nem igényel kórházi kezelést - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy Trump jól van, de még nincs túl a betegségen. "Óvatosan optimisták vagyunk". Az orvosok újságírói kérdésekre sem kívánták részletezni a terápiát, s nem kívántak reagálni arra sem, hogy melyik gyógyszert miért, vagy miért nem adják az elnöknek.

Conley közölte: Trump pénteken kicsit dehidratált volt, de ezt azonnal orvosolták. Az elnök soha nem panaszkodott izomfájdalmakra, és a lázát is sikerült hamar lenyomni, 72 óránál tovább nem kapott lázcsillapítót, nincsenek neurológiai problémái. Két alkalommal kapott oxigént.

Az orvos kiemelte: Trump" kiváló páciens volt, nem akarta befolyásolni az orvosokat a kezelést illetően, semmit nem javasolt, vagy sürgetett. Arra a kérdésre, hogy kampányolhat-e az elnök, Conley azt válaszolta: elvileg igen.

Előzmények

A Bethesda ( Maryland) Walter Reed katonai kórházban, ahová helikopterrel szállították be, Remdesivirt kapott. Orvosa korábbi közleményében - amelyet azelőtt adott ki, hogy Trumpot kórházba vitték - azt közölte, hogy poliklonális antitest-készítményt adtak Trumpnak, valamint cinket, D-vitamint, aszpirint és még két másik gyógyszert kapott. Melania Trumpnak enyhe tünetei vannak.

Trump a kórházba indulás előtt a Twitteren rövid videót tett közzé, amelyben bejelentette, hogy kórházba megy, éjjel pedig azt írta a mikroblogban: "minden jól megy, azt hiszem".Több demokrata párti politikus a Twitteren reagált a hírre. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje és felesége gyors felépülést kívánt az elnöki házaspárnak. "Gondolataink Trump elnökkel és Melania Trump first ladyvel vannak" - írta a Twitteren Biden, hozzátéve, hogy "továbbra is imádkozunk az elnök és családja egészségéért és biztonságáért".Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje szintén a Twitteren kívánt "gyors és teljes felépülést" az elnöki párnak.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök az MSNBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: "nagy szomorúsággal" hallotta a hírt. Hozzáfűzte: "most, hogy Egyesült Államok elnöke és felesége az őt körülvevő óvintézkedések ellenére is megfertőződtek, talán ez alkalom arra, is, hogy az emberek tanuljanak ebből". A házelnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy reményei szerint Trumpék vírusfertőzöttsége "lehetővé teszi a hatalomátadás egészségesebb megközelítését".

Pénteken délután bejelentették: negatív lett Mike Pence amerikai alelnök, továbbá Joe Biden és a felesége vírustesztje. A negatív vírusteszt után a demokraták elnökjelöltje folytatja kampánykörútját és pénteken Michiganbe utazik kampányolni.

Mich McConnell egy rádióinterjúban leszögezte: folytatódik Amy Coney Barrett alkotmánybíró-jelölt meghallgatási folyamata, ezt az elnök vírusfertőzése nem befolyásolja. Hasonlóképpen nyilatkozott a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, Lindsey Graham dél-karolinai szenátor is. Graham újságíróknak elmondta: telefonon beszélt Donald Trumppal, akinek első kérdése éppen Barrett meghallgatására irányult. Barretten naponta végzik el a vírustesztet, amely eddig negatívnak bizonyult. Mike Lee, republikánus politikus, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja - aki a héten találkozott az alkotmánybíró-jelölttel - pénteken közölte: pozitív lett a vírustesztje.

Közben elemzők számba vették, hogy az elnök környezetében korábban kik fertőződtek meg. A Politico című lap összeállítást is készített erről.

Eszerint Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó a nyáron fertőződött meg, szintén enyhe tünetei voltak, és augusztus elején már vissza is térhetett a munkába.

Katie Miller, Mike Pence alelnök tanácsadója és Trump egyik főtanácsadójának, Stephen Millernek a felesége még májusban fertőződött meg. Átesett a vírusfertőzésen Kimberly Guilfoyle, az elnökválasztási Trump-kampány egyik munkatársa, az elnök legidősebb fiának élettársa, Tom Phillipson, a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének elnöke, aki a felépülése után vissza is vonult, és találtak fertőzöttet az amerikai haditengerészetnek az elnöki helikopteren szolgálatot teljesítő tagjai között, valamint a Fehér Ház kávézójában is.

Még a nyáron átesett a koronavírus-fertőzésen Amy Coney Barrett, az új alkotmánybíró-jelölt is. Pénteken Ronna McDaniel, a Republikánus Országos Bizottság vezetője - aki gyakorlatilag a republikánus pártelnök - jelentette be, hogy pozitív lett a vírustesztje. Péntek este bejelentették, hogy azonosították a koronavírus-fertőzést Kellyanne Conwaynél, az elnök volt főtanácsadójánál és Thom Tillis észak-karolinai republikánus szenátornál. Mindketten jelen voltak a Fehér Ház Rózsakertjében, amikor Trump bejelentette Amy Coney Barrett alkotmánybírói jelölését. 

A Politico című lap értesülései szerint az amerikai nemzetbiztonsági apparátus szorosan figyelemmel kíséri, hogy egyes külföldi országok - amelyeket az Egyesült Államok az ellenfeleinek vagy ellenségeinek tart - nem próbálják-e meg valamilyen módon kihasználni az elnök koronavírus-fertőzését. A lap idézte Dave Butlert, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának szóvivőjét, aki kijelentette: "az amerikai hadsereg készenlétben áll megvédeni országunkat és állampolgárait. Nincs változás haderőnk készültségi fokozatában".

Marco Rubio, floridai republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának vezetője a Twitteren azt írta: "súlyos hibát követ el bármely ellenfelünk, aki az elnök pozitív vírustesztje miatt lehetőséget lát az Egyesült Államok tesztelésére is". Joe Biden, a demokraták jelöltje átmeneti időre felfüggeszti az amerikai elnökválasztási republikánus riválisáról, Donald Trump jelenlegi elnökről szóló negatív reklámokat, miután utóbbinál diagnosztizálták a koronavírust - közölte helyi idő szerint péntek este a The Hill című lap a Biden-kampány munkatársaira hivatkozva.

A főleg kongresszusi témakkal foglalkozó lap szerint nemcsak a Trumpra vonatkozó, hanem minden negatív tartalmú reklámot visszavonnak egyelőre. Biden kampányának két, meg nem nevezett munkatársa is azt mondta a The Hillnek, hogy most csakis pozitív üzeneteket kívánnak közvetíteni. Joe Biden nem teheti meg, hogy azt mondja, "Isten áldja meg Trumpot és a családját", majd utána a reklámokban leszólja őt - idézte a Biden-kampány egyik munkatársát a The Hill. Biden és felesége péntek délelőtt a Twitteren kívánt gyors felépülést az elnöknek és a first ladynek, Melania Trumpnak..

A michigani Grand Rapidsben tartott rendezvényen hangsúlyozta: Donald Trump koronavírus-diagnózisa "újabb emlékeztető" arra, hogy ezt a világjárványt komolyan kell venni. Megismételte, hogy ő és a felesége imádkozik a Trump házaspár gyors és teljes felépüléséért, és mindenkit arra szólított fel, hogy hordjon maszkot.

"Most nem arról van szó, hogy keménykedjünk, hanem hogy mindenki megtegye a magáét" - fogalmazott. Biden ugyanakkor élesen támadta a Trump-kormányzat politikájának egyes elemeit, köztük például az egészségbiztosítási törvényre vonatozó elképzeléseket.

koronavírus, COVID-19 járvány, Trump

2020-10-08 13:01:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop