Egy perces koronavírus teszt?

Izraeli kutatók kifejlesztették és most értékelik azt a tesztet, mely azonosítja az új korona vírus fertőzötteket egy percnél rövidebb idő alatt, 90 %-os pontossággal és drámaian alacsonyabb áron, mint bármelyik egyéb módszer, mely rendelkezésre áll.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

A tesztet, melyet a Ben-Gurion University of the Negev kutatói Beer-Shevában fejlesztettek ki, egy chipet használ, melyben sűrűn elhelyezett, speciálisan erre a célra tervezett metamateriális érzékelők vannak. Egyszerű kilégzési tesztet vagy torok és orr mintát, hasonló ahhoz melyet már használnak más tesztekben is, helyeznek el a chipen.

A rendszer a biológiai mintát elemzi, és pontos pozitív/negatív eredményt ad egy percen belül egy felhőben összekötött rendszeren keresztül.

Az eszköz automatikusan egy adatbázisba gyűjti az eredményeket, melyet meg lehet osztani a hatóságokkal, könnyebb, mint valaha követni a vírus útját, illetve triázst készíteni és kezelni a betegeket.

Az új módszer a THz spektrum rezonancia változásán alapul, melyet a koronavírus vált ki. Ezt a spektrum rezonancia változást alkalmazzák az utóbbi évtizedekben biológiai minták gyors kimutatására és azonosítására. Mivel a teszt elektro-optikai természetű, nem biokémiai, a teszt nem érzékeny környezeti tényezőkre, melyek befolyásolnák az eredményt.

Mindegyik teszt kit 50-100 $ körüli áron állítható elő, mely jóval kevesebb mint a jelenlegi koronavírus teszt készletek. Ezek a vírus RNS szekvenciáját felerősítik és azonosítják, ezért drága reagenseket használ és biokémiai reakciókon alapulnak.

Ezen kívül a PCR alapú teszt készletekkel a meghatározás órákig tarthat, sok esetben napokig is, és az érzékeny és fertőző biológiai anyagok szállítása és kezelése is bonyolult.

Klinikai vizsgálatok során a teszt több mint 90 százalékos találati arányt mutatott, szemben a PCR tesztekkel. A jelenleg folyó vizsgálatokkal megkísérlik meghatározni, hogy a teszt alkalmas-e a Covid-19 bizonyos stádiumának meghatározására és a vírus jelenlétének kimutatására is.

Vélemény: Ígéretes a módszer, de még nem bizonyított a gyakorlatban, és egy telepített diagnosztikai eszköz kell, ami "leolvassa" a teszt során vett mintát. Egy reptéren el tudom képzelni, ez milliós árú felszerelés lesz, (THz sugár forrás és spektroszkóp). Ami 50 dollár, az egy teszt fogyóanyaga, az a speciális eszköz,  amire lehelnek a dobozban. (dr. Balkányi László)


Forrás: Ben Gurion University of the Negev


| koronavírus, COVID-19, elekro-optikus teszt
2020-05-28 20:15:35
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop