Elég lesz az éves COVID-oltás?

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla szombaton azt mondta, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben az éves COVID-19 oltás jobb lenne, mint a gyakoribb emlékeztető oltások.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

A Pfizer/BioNtech COVID-19 vakcinája hatékonynak bizonyult az erősen mutált Omicron variáns által okozott súlyos betegségek és halálesetek ellen, de kevésbé hatékony az átvitel megelőzésében.

A megbetegedések számának növekedésével egyes országok kiterjesztették a COVID-19 elleni oltás emlékeztető programjait, vagy lerövidítették az oltások közötti időszakot.

Az izraeli N12 Newsnak adott interjújában Bourlát arról kérdezték, hogy a jövőben rendszeresen négy-öthavonta emlékeztető oltást kell-e majd adni szerinte.

"Ez nem lesz jó forgatókönyv. Azt remélem, hogy lesz egy oltásunk, amelyet évente egyszer kell beadatni" - mondta Bourla. "Évente egyszer - könnyebb meggyőzni az embereket. Könnyebb emlékezni.

"Tehát közegészségügyi szempontból ez egy ideális helyzet. Azt vizsgáljuk, hogy tudunk-e olyan vakcinát létrehozni, amely lefedi az omikront, és nem felejti el a többi változatot sem, és ez megoldás lehet" - mondta Bourla.

Bourla azt mondta, hogy a Pfizer már márciusban készen állhat arra, hogy a vakcina jóváhagyását kérje.

Három tanulmányra hivatkozva az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) pénteken azt mondta, hogy egy harmadik adag mRNS-oltás kulcsfontosságú az Omicron elleni küzdelemben, amely 90%-os védelmet nyújt a kórházi kezelés ellen.

Az izraeli Sheba Medical Center hétfőn közzétett előzetes tanulmánya szerint a negyedik oltás még magasabb szintre növeli az antitestek mennyiségét, mint a harmadik, de valószínűleg nem elegendő az Omicron kivédésére. Ennek ellenére második emlékeztető adása továbbra is javasolt a kockázati csoportok számára, mondta.

| Bourla, omicrom, Pfizer vakcina
2022-01-23 13:42:33
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop