Erős sejtes és antigén immunitás alakul ki a koronavírus fertőzött betegeknél

Dán kutatók 203 SARS koronavírus-2 fertőzésen 2020 április 3 -án és július 9 között átesett dán beteg adatait dolgozták fel legalább 14 nappal felgyógyulásuk után. Tanulmányukat a The Lancet közölte.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A résztvevők a betegség súlyosságának széles skáláját tapasztalták, a tünetektől a súlyosig. Az immunológiai ereményeket összehasonlították a súlyossági csoportok és a 10vírusmentes negatív kontroll között.

Kimutatták az antitestek kötődését más emberi koronavírusokhoz. 202 (> 99%) résztvevőnél voltak SARS-CoV-2 specifikus antitestek, 193 (95%) egyénnél figyelték meg a SARS-CoV-2 semlegesítést és a tüske-ACE2 receptor interakció blokkolását.

Jelentős pozitív összefüggést (r = 0,7804) figyeltek meg a tüske-ACE2 blokkoló antitest-szintek és a semlegesítési potenciál között. Ezenkívül a SARS-CoV-2 specifikus CD8+ T-sejt válaszok egyértelműek és számszerűsíthetők voltak.

A vírus felületi tüskefehérjéjét azonosították a fő célpontként, mind a semlegesítő antitestek, mind a CD8+ T-sejt válaszok esetében. Összességében a betegek többségének igen erős adaptív immunválaszai voltak, függetlenül a betegség súlyosságától.

Megállapításuk szerint a vírus hosszan tartó immunitást vált ki, a betegség súlyosságától függetlenül.

| koronavírus, Covid-19, immunitás, antigének, T-sejtek
2021-06-08 19:46:47
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop