Hirdetés

Hogyan viselkedik a "lopakodó" változat a valóságban?

Az új laboratóriumi és állatkísérletek nyomán, amelyek azt sugallták, hogy a BA.2 súlyosabb betegséget okozhat, mint az eredeti omikron törzs, két új tanulmány segít megvilágítani, hogy a való világban az emberi immunitás mennyire védekezik ellene.

omikron, BA.1, BA.2, újrafertőzés, súlyosság |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

BA.2 körülbelül 30%-kal jobban terjed, mint az eredeti omikron variáns, a BA.1, és WHO adatai szerint ma már körülbelül minden 5 Covid-19 esetből egyet okoz világszerte.

Annak ellenére, hogy a Covid-19-es esetek száma világszerte csökkent, a BA.2 által okozott esetek relatív aránya nő. Legalább 43 országban vetélkedik az eredeti omikron törzzsel.

A BA.1 törzshöz hasonlóan a BA.2 is rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek segítenek kikerülni a vakcinák és a legtöbb monoklonális ellenanyag-kezelés elleni immunitást, az emlékeztető oltások javítják a védekezést, és a vírusellenes tabletták várhatóan továbbra is hatásosak ez ellen az alváltozat ellen is.

Az új tanulmányok megnyugtatóak arra nézve, hogy bár a BA.2 megelőzheti rokonát, valószínűleg nem okoz több kórházi kezelést és halálozást.

Nem nőtt a kórházi kezelések száma

Az első új tanulmány Dél-Afrikából származik, ahol a BA.2 rohamosan terjedt, és februárban egyetlen hét leforgása alatt az új Covid-19 fertőzés esetek száma 27%-áról 86%-ra emelkedett. A kutatók több mint 95 000 pozitív Covid-19 teszthez kötődő esetet vizsgáltak. Közülük nagyjából azonos arányban kerültek kórházba az emberek – nagyjából a BA.2 fertőzés 3,6%-a, szemben a BA.1 által okozott fertőzött betegek 3,4%-ával.

Miután a kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket, amelyek befolyásolhatják a súlyos megbetegedések kockázatát, például az idősebb kort, nem találtak különbséget a BA.1-vel fertőzöttek és a BA.2-vel fertőzöttek kórházi kezelésének kockázatában. A BA.1-es és BA.2-fertőzéssel is kórházba került emberek nagyjából egynegyede volt teljesen beoltva.

Bár az esetek magas szinten maradtak, és a legtöbbet a BA.2 okozza, a kórházi kezelések száma tovább csökkent.

Mi a helyzet az újrafertőződés kockázatával?

A második új tanulmány a dán Statens Serum Institut– az FDA megfelelője – a BA.2-vel való újrafertőződés kockázatát vizsgálta, egy Delta és a BA.1 változat által okozott Covid-19 utáni felépülés után.

A tanulmány megállapította, hogy az Omicron vagy Delta által a közelmúltban Covid-19 fertőzésen átesett emberek újrafertőződhetnek a kialakulóban lévő BA.2 alvariánssal, de úgy tűnik, az ilyen esetek nem gyakoriak, főleg azokat sújtják, akik nem oltottak, és többnyire enyhe a lefolyásuk. 

A BA.2 jelenleg a Covid-19 fő okozója Dániában, ahol január második hetében megelőzte a BA.1-et.

Az újrafertőződés kockázatának vizsgálata érdekében a kutatók több mint 140 000 vírusgenomot fésültek át, amelyeket az Omicron dominánssá válásának időszakában (2022. november vége és február közepe) származó fertőzésekből szekvenáltak, hogy megtalálják azokat az embereket, akiknek új pozitív tesztje volt 20-60 nappal a fertőzés után. az előző.

Összesen 263 újrafertőződést találtak, ebből 190-et a BA.2 változat okozta. 140 esetben a Delta variáns által okozott fertőzést követően a személy újrafertőződött BA.2-vel. 47 olyan eset volt, amikor először a BA.1 (az eredeti Omicron variáns) fertőződött meg az emberek, majd ezt követte a BA.2 alvariáns.

A kutatók ezután alaposabb elemzést végeztek azon 47 újrafertőződés esetből, ahol a BA.2 követte a BA.1-et. Az újrafertőzött egyének többsége fiatal volt – 30-an voltak 20 év alattiak. Egyik újrafertőzött egyén sem volt 40 évesnél idősebb, és szinte mindegyik – a 47 egyedből 42 – nem volt beoltva.

Az újrafertőződések többnyire enyhék voltak; 28 embernek nem volt tünete, vagy enyhe volt. Öt embernél voltak mérsékelt, influenzaszerű tünetek. Nem jelentettek kórházi kezelést vagy halálesetet az újrafertőzött egyének körében. 

A tanulmány azt mutatja, hogy "újrafertőződés előfordulhat azoknál az embereknél, akik nemrégiben gyógyultak fel a BA-1-ből, de ez meglehetősen ritka, és nem volt súlyos. Ez azt jelenti, hogy bár a BA.2 újrafertőződés lehetséges, de a teljes populációhoz viszonyítva kicsi a kockázat.

omikron, BA.1, BA.2, újrafertőzés, súlyosság

2022-02-24 19:35:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop