Hosszú COVID-19 gyermekeknél

A szakértők a hónapokig tartó COVID-19 tüneteket „hosszú távú COVID-19” -nek vagy „long COVID-19” -nek nevezik. A legtöbb gyermeknél, aki elkapja a COVID-19-et, vagy nincsenek tünetei, vagy csak rövid ideig tartanak.

| | Glanz, J.

 A The Lancet által közzétett tanulmány szerint 20-ból kevesebb, mint 1 gyermeknél tartott 4 hétnél tovább a COVID-19 utáni állapot. 8 hét után a legtöbb tünet enyhült. A Journal of the American Medical Association folyóiratban közölt, valamivel nagyobb tanulmány szerint 25 gyermek közül körülbelül egy esetben tartott tovább a tünet. 

További vizsgálatokra van szükség a COVID-19 tüneteit illetően, mind a beoltott, mind a nem oltott gyermekeknél, hogy határozott következtetéseket vonjunk le. Jelenlegi ismereteink alapján nem valószínű, hogy a gyermekek ilyen hosszú ideig panaszosak legyenek.

Mi okozza a hosszú COVID-19-et?

A szakértők még nem tudják, mi okozza egyes gyerekeknél a COVID-19 tüneteit. Jóllehet nyilvánvaló, hogy bizonyos kockázati tényezők (mint például az elhízás és más alapbetegségek) veszélyeztethetnek valakit, nincs egyértelmű összefüggés ezen állapotok és a hosszú COVID-19 tünetei között. A hosszú távú COVID-19 tünetei még mindig előfordulhatnak olyan gyermekeknél, akiknek enyhe tünetük volt, vagy egyáltalán nem volt tünetük.

Hosszú COVID-19 tünetek gyermekeknél

Gyermekeknél számos panasz lehet a COVID-19 után. A londoni King's College szakértői 1734 5-17 év közötti gyermeknek a gondozó által közölt adatait használták fel a gyermekeknél leggyakrabban előforduló hosszú távú tünetek nyomon követésére. 2020 szeptemberétől 2021 februárjáig a leggyakoribb tünetek a következők voltak:

• Fáradtság (55%)      

• Láz 5-11 éves gyermekeknél (43,7%)

• Fejfájás (62,2%) 

• Torokfájás 12-17 éves gyermekeknél (51%)

A vizsgálatban részt vevő gyermekek közül 37 -en kerültek kórházba, de az adatok nem számoltak be halálesetekről. A szakértők azt is megállapították, hogy az idősebb gyermekeknél (12-17 évesek) gyakoribb volt a hosszú COVID-19 tünetek előfordulása, mint a kisebbeknél (5-11 évesek).

Más hosszú távú COVID-19 tünetei is lehetnek, például:

• „Agy köd”, gondolkodási vagy koncentrációs zavar

• Mellkasi fájdalom      

• Köhögés      

• Depresszió vagy szorongás      

• Szívdobogás érzés      

• Ízületi vagy izomfájdalom      

• Szédülés felálláskor      

• Szagláss vagy az ízérzés elvesztése      

• Légzési nehézség      

A gyermekek specifikus tünetei a betegség intenzitásától függenek. Ha az intenzív osztályon (ICU) vagy a lélegeztetőgépen voltak, akkor gyakoribb az izomgyengeség, fáradtság, gyors szívverés és agyi köd. Ezek mind gyakori tünetek azoknál az embereknél, akik intenzív osztályon voltak.

Hasonló állapotok

A COVID-19 hosszú távú tünetei hasonlónak tűnhetnek, vagy átfedésben lehetnek más állapotokkal, például:

Krónikus fáradtság szindróma 

Ennek az állapotnak nincs ismert oka, de hasonló a hosszú távú COVID-19 tüneteihez. A krónikus fáradtság szindróma erős fejfájást, fáradtságot, agyi ködöt vagy „edzés utáni rossz közérzetet” (PEM= Post Exertional Malaise) okozhat">vagyis megerőltetés utáni rosszullét. Ez egyáltalán nem a megszokottnál több megerőltetés után jelentkezik, hanem a betegség súlyosságától függően akár nagyon kevés aktivitás is kiválthatja (pl súlyos esetekben akár a járás). De személyfüggő, egy enyhe eset akár dolgozni is tud mellette, ám határozottan nem a megszokottól nagyobb megerőltetésekről van szó, pont ez a betegség lényege. Ilyenkor állapotromlás következik be, gyakran 12-48 órás időeltolódással, ami aztán napokig, hetekig tarthat vagy tartós is lehet. Ezt követően rendkívül fáradtnak érezhetik magukat, fejfájásuk lehet, vagy napokig érzékenyek lehetnek a fényre és a hangra.

Ortosztatikus vérnyomásesés

A hosszú COVID-19-ben szenvedőknél, különösen a gyermekeknél kialakulhat ez az állapot. A gyermek gyengeséget, szédülést érezhet, vagy elájul, amikor néhány percnél tovább ülnie vagy állnia kell, az agyi vérkeringés csökkenése miatt.

A gyermek nem lesz olyan aktív, mint korábban. Lehetséges, hogy le kell ülniük zuhany alatt, vagy le kell feküdniük bizonyos tevékenységek után.

Mit tehet gyermeke védelme érdekében?

Mivel a kutatók nem sokat tudnak a hosszú távú COVID-19 okairól és kezeléséről, nehéz lehet megoldást találni a tünetekre. A vérvizsgálatok és a vizsgálatok általában nem sok választ adnak.

De szerencsére a gyerekeknél kisebb a vírus továbbadásának veszélye. Összességében a  nem valószínű, hogy súlyos hosszú távú tünetekkel kell megbirkózniuk.

| hosszú Covid-19, long Covid-19, CFS, PEM
2021-08-27 09:25:37
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop