Húsz perces gyorsteszt

Húsz perc alatt eredményt mutató, laboratóriumi vizsgálatot nem igénylő koronavírusteszt próbája kezdődött csütörtökön Nagy-Britanniában.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Matt Hancock egészségügyi miniszter ismertetése szerint a szájból vett mintával működő húszperces teszt célja az, hogy minden eddiginél gyorsabban megállapítsák, a vizsgált páciensek szervezetében a szűrés pillanatában jelen van-e az új típusú koronavírus.

A szűrés hat hétig tart, négyezer emberre terjed ki, a dél-angliai Hampshire megyében kezdődött.

A mostani új szűrési módszer a gyorsasága miatt érdekes, mert gyakorlatilag azonnal, a vizsgálat helyszínén megvan az eredmény. Ha sikeresnek bizonyul, a brit kormány a lehető leggyorsabban hozzákezd országos alkalmazásához. A cél a napi negyedmillió koronavírusszűrés elvégzéshez elegendő kapacitás megteremtése Nagy-Britanniában.

Az antitestszűrés célja viszont annak megállapítása, hogy ki esett már át koronavírus-fertőzésen, akár úgy, hogy erről nem is volt tudomása.

Egy kisebb létszámú antitestvizsgálat a londoni lakosság 17 százalékában, a Londonon kívüli országrészek lakosságának 5 százalékában mutatta ki az új koronavírus fertőzés után termelődött antitesteket. Tehát Nagy-Britannia egészében és a brit fővárosban - amely kezdettől a brit Covid-19 járvány góca - a lakosság ilyen arányban eshetett át koronavírus-fertőzésen.

Két antitestszűrésre kidolgozott eszköz kapott kedvező értékelést az angliai közegészségügyi szolgálattól (PHE), és e termékeket már jóváhagyta a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA). A brit kormány több mint tízmillió antitestteszt szállítására kötött szerződést a két engedélyezett típus gyártójával, a svájci Roche és az amerikai Abbott Laboratories gyógyszeripari céggel.

Nagy-Britanniában eddig 2 064 329 koronavírusszűrést végeztek és 250 908 páciens lelete bizonyult pozitívnak. A legutóbbi 24 órában 2615 új fertőzést szűrtek ki, és 338-an haltak meg a Covid-19 betegségben, így a brit halálos áldozatok száma 36 042.

Chris Whitty angliai tisztifőovos azonban a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a napi halálesetek száma most már egyértelműen és folyamatosan lefelé tart. Országosan egy hét alatt 11 109-ről 9543-ra csökkent a koronavírus-betegséggel kórházban kezelt páciensek száma.| koronavírus, COVID-19, gyorsteszt, Nagy Britannia
2020-05-22 11:16:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop