Japán fontolóra veszi a Covid-19 leminősítését a szezonális influenza szintjére

Fumio Kishida miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy Japán fontolóra veszi a Covid-19- nek a szezonális influenzával azonos kategóriába való visszaminősítését.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: CNN

Kishida elmondta, hogy utasította az egészségügyi minisztérium tisztviselőit, hogy vitassák meg a lépést, és kormánya felülvizsgálja az arcmaszkokra és más járványügyi intézkedésekre vonatkozó szabályokat is.

„A koronavírussal való együttélésre irányuló erőfeszítések további előmozdítása és Japán normális állapotának helyreállítása érdekében az eddigi intézkedéseket szakaszosan fogjuk átállítani” – mondta Kishida.

Míg Japánban az elmúlt hetekben csökkent a napi Covid-19 megbetegedések száma, az országban még mindig napi 100 000 új fertőzéssel kell szembenézni.

A japán egészségügyi minisztérium szerint a Covid-19 a 2-es osztályú betegség, amely megegyezik a tuberkulózissal és a madárinfluenzával. A tisztségviselők most megvitatják, hogy átsorolják-e az 5-ös osztályba – a legalacsonyabb fokozatba, amely magában foglalja a szezonális influenzát is.

Japán tavaly októberben teljesen újranyitotta határait a tengerentúli látogatók előtt a több mint két évnyi pandémiás korlátozások után, véget vetve a világ egyik legszigorúbb határellenőrzésének.

Az influenza – vagy a közönséges influenza – és a Covid-19 egyaránt fertőző légúti megbetegedések, hasonló tünetekkel, de különböző vírusok okozzák, és a diagnózis megerősítéséhez vizsgálatra van szükség – írja az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC). a weboldalát.

A CDC szerint a Covid-19 miatti halálozás vagy kórházi kezelés kockázata a legtöbb embernél nagymértékben csökken a magas szintű védőoltások és a lakosság korábbi fertőzésekkel szembeni immunitása miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet azonban továbbra is világjárványként tartja nyilván a koronavírus-járványt, és a legutóbbi frissítésében megismételte azt az ajánlást, hogy az emberek viseljenek maszkot a Covid-19-cel való érintkezést követően, illetve „bárki, aki zsúfolt, zárt vagy rosszul szellőző hely” ugyanezt tenni.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a múlt héten felszólította a kormányokat, hogy folytassák a koronavírus szekvenálási adatainak megosztását, mivel továbbra is létfontosságú volt az új változatok megjelenésének és terjedésének észlelése és nyomon követése.

„Érthető, hogy az országok nem tudják fenntartani ugyanazt a tesztelési és szekvenálási szintet, mint az Omicron-csúcs idején. Ugyanakkor a világ nem tudja becsukni a szemét, és remélni, hogy ez a vírus elmúlik. Nem fog” – mondta.

Dél-Korea enyhíti a beltéri maszkra vonatkozó utasításokat

Dél-Korea bejelentette, hogy feloldja a maszkok viselésére vonatkozó mandátumát a legtöbb beltéri területen, a tömegközlekedési és egészségügyi intézmények kivételével. A változtatások január 30-án lépnek hatályba.

Az intézkedést feloldják a holdújév után, amikor várhatóan nagyszámú ember utazik majd.

Az új Covid-19 megbetegedések, a súlyos esetek és a kapcsolódó halálesetek mind csökkenőben vannak, és az ország egészségügyi reagálási képessége stabil marad.

A hivatal nyomatékosan javasolta az embereknek, hogy viseljenek maszkot, ha Covid-19-hez kapcsolódó tüneteik vannak, magas kockázati csoportba tartoznak, a közelmúltban pozitív esettel érintkeztek, vagy zsúfolt helyen tartózkodnak.

A miniszterelnök szerint a könnyítés az új esetek átmeneti megugrását eredményezheti, és éberségre szólította fel az egészségügyi hatóságokat.

Dél-Korea eltörölte a világjárványra vonatkozó korlátozások nagy részét, és 2022 májusában enyhítette a kültéri maszkra vonatkozó utasítását. Továbbra is megköveteli, hogy a pozitív tesztet mutató emberek hét napos otthon maradjanak.

Az ország korlátozta a szárazföldi Kínából való beutazást, és tesztelési követelményeket vezetett be a Kínából, Hongkongból és Makaóból érkezők számára, miután Peking enyhítette a Covid-korlátozásokat.

| Covid-19, Japán, Dél-Korea
2023-01-20 12:53:26
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop