Kémkedés, hackerek

Észak-koreai hackerek próbálták megszerezni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcina technológiáját - közölték újságírókkal kedden dél-koreai képviselők a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülését követően a dél-koreai hírszerzésre (NIS) hivatkozva, nem árulták el, mikor történt a kibertámadás, sem azt, sikerrel jártak-e a hackerek.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A pandémia kezdete óta világszerte nőtt az egészségügyi szervezetek és a gyógyszergyártók ellen elkövetett kiber támadások száma, több hacker csoportot kormányok finanszíroznak, így próbálva megszerezni a legújabb kutatási eredményeket.

A tervek szerint Észak-Koreába az év első felében közel kétmillió vakcina érkezik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagából az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátására létrehozott COVAX program keretében.

Phenjan eddig egyetlen megerősített koronavírusos esetet sem jelentett, aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik. Elemzők szerint egy súlyos járványnak katasztrofális hatása volna az egyébként is nyomorgó észak-koreai lakosságra nézve.

Észak-koreai hackerek tavaly kibertámadást intéztek több olyan dél-koreai gyógyszergyártó vállalat ellen, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgoznak, de a behatolási kísérleteket dél-koreai törvényhozók szerint Szöul sikerrel elhárította.

A Microsoft ugyancsak novemberben azt közölte, hogy Oroszországnak és Észak-Koreának dolgozó hackerek megpróbálták feltörni hét - köztük kanadai, dél-koreai és amerikai - gyógyszergyártó cég adatbázisát.

| koronavírus járvány, COVID-19, hackertámadás
2021-02-17 12:03:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop