Ki kapja meg most a frissített koronavírus-oltás emlékeztetőt – és ki várjon?

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja ebben a hónapban zöld fényt adott a frissített Covid-19 vakcina-fokozó szerek bevezetésére, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának engedélyét követően.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Healthline

Ezek az oltások felváltják az Egyesült Államokban korábban kínált emlékeztető oltásokat, így a 12 éves és idősebb emberek számára az oltások „frissítése” az új oltást jelenti.

A Covid-19 elleni oltás éves oltássá válik, mint az influenza elleni védőoltás? A Biden-adminisztráció Covid-19-reagáló csoportjának vezetője, Dr. Ashish Jha ezt javasolta, és azt mondta az újságíróknak, hogy a vakcinák valószínűleg „életünk rutin részévé válnak”.

Az emlékeztető egy frissített készítmény lesz, amely mind az eredeti törzset, mind az Omicron alvariánsokat célozza meg. Ez nem szokatlan – ez az, amit minden évben megtesznek az influenza elleni védőoltással, ahol a gyártók előre látják, hogy mi lesz a forgalomban lévő törzs, majd ennek megfelelően alakítják ki a vakcinát.

A CDC nem foglalkozik az oltási adagok számának számolásától, és ehelyett azt állítja, hogy a 12 éves és idősebb embereket akkor tekintik naprakésznek a koronavírus elleni oltásukkal kapcsolatban, ha megkapták az eredeti alapsorozatot – két adagot. Pfizer, két adag Moderna vagy egy adag Johnson & Johnson -- plusz a frissített emlékeztető. Ez nagyon leegyszerűsíti a dolgokat.

A Covid-19 elleni védőoltások első engedélyezése óta a közegészségügyi szakértők azt mondták, lehetséges, hogy évente kell oltani. Nem lehetett tudni, hogy a koronavírus elleni védőoltás két, három vagy négy oltásból áll-e majd, ami után kész, vagy rendszeres időközönként kell beadni.

A hepatitis elleni oltás például egy háromadagos vakcina, szemben a tetanusz elleni vakcinával, amely rendszeres emlékeztető oltást igényel. És természetesen az influenza elleni védőoltást minden évben frissítik.

Akit nem oltottak be 2022-ben, és nem volt nemrégiben fertőzése, mielőbb kapja meg az emlékeztető oltást.

Úgy tűnik, hogy a koronavírus elleni védőoltások jobban hasonlítanak az influenza elleni védőoltásra. Az immunitás egy idő után gyengül, és vannak olyan új törzsek is, amelyeknek előnyös lehet a célzottabb vakcinák. A szövetségi egészségügyi hatóságok még azt is jelezték, hogy áttérhetnek az éves ütemre.

Az ilyen ütemezés hasznos lesz, mert az emberek már megszokták, hogy minden évben kapnak influenza elleni oltást. Főleg, ha a Covid-19 emlékeztető oltást az influenza elleni oltással együtt lehet időzíteni, ez mindkét oltásnál javíthatja a vakcina felvételét.

A CDC szerint minden 12 éves és idősebb korosztály számára ajánlott a frissített emlékeztető oltás beadása, amennyiben legalább két hónap eltelt az utolsó oltás óta.  Ez nem jelenti azt, hogy a sürgősség mindenkinél egyforma.

Azok számára a legsürgetőbb, akik nem kaptak oltást, vagy nem kapták meg a Covid-19-et 2022-ben.

Ez különösen igaz az idősekre és a krónikus betegekre. A 65 év felettiek körülbelül 30%-a nem kapott emlékeztetőt. Azoknak az embereknek most tényleg meg kell kapniuk a frissített emlékeztetőt.

A CDC legutóbbi bejelentéséig csak az 50 év felettiek és az immunhiányosok kaphattak két emlékeztetőt. Ennek a második emlékeztetőnek a felvétele is alacsony volt, az 50 év felettiek körében ez idáig csak körülbelül 40%-os. Ez azt jelenti, hogy jó néhány felnőtt van, aki az előző naptári évben kaphatta meg az utolsó oltást. Azt tanácsolják ezeknek a személyeknek, hogy ne várjanak.

Ha valaki nem kapott semmilyen oltást, akkor először be kell oltani az elsődleges sorozattal. Ez azt jelenti, hogy be kell szerezni az eredeti Pfizer vagy Moderna vakcinák két adagját (vagy két adag Novavaxot vagy egy adag Johnson & Johnsont). Az embereknek be kell fejezniük az elsődleges sorozatot, mielőtt megkapják a frissített emlékeztetőt.

Azok, akik nemrégiben gyógyultak fel a Covid-19-ből, várhatnak, amíg megkapják a frissített emlékeztetőt. A CDC irányelvei szerint ezek az egyének három hónapot várhatnak a fertőzéstől számítva. újbóli fertőzés nem valószínű közvetlenül a gyógyulás után, és az is előnyös lehet, ha hagyunk időt a szervezetnek a fertőzésből származó antitestek termelésére.

A CDC azt is kijelenti, hogy az emberek jogosultak az új emlékeztető oltással való oltásra, ha legalább két hónap telt el az utolsó oltásuk óta. Nem szükséges a legtöbb embernek rohannia, hogy pontosan a két hónapos korszakban megkapja az emlékeztetőt. Vannak, akik úgy döntenek, hogy három-négy hónapot várnak, hogy kicsit később ősszel; így jobb védelmet kapjanak az ünnepek körül.

Nehéz megjósolni a legjobb időzítést, mert nem tudjuk, mi lesz ősszel és télen. Jelenleg az ország számos részén magas a Covid-19-es esetek száma.

Néhány ember számára, különösen azok számára, akik érzékenyebbek a súlyos betegségekre, ésszerű, hogy most optimális védelmet kapjanak. De az esetek száma idén ősszel is növekedhet, és néhányan úgy dönthetnek, hogy néhány hétig várnak, hogy megkapják az emlékeztetőt.

A gyerekek többsége átesett a Covid-19-en. A fertőzésből való felépülés és az oltás nagyon magas szintű védelmet biztosít számukra a súlyos betegségek ellen. A kisebb gyermekek szüleinek meg kell várniuk, amíg egy frissített oltás elérhető lesz ebben a korosztályban.

| koronavírus, Covid-19, emlékeztető oltás
2022-09-09 19:09:14
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop