Kialakul az immunitás az új koronavírus ellen

A Covid-19 enyhébb lefolyású eseteinek nagyobb részénél kimutattak olyan antitestet, amelynek köszönhetően több hétig tartó immunitás is kialakulhat a vírussal szemben, a párizsi Pasteur Intézet és a Strasbourg-i egyetemi kórház kutatói szerint.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Eddig kevéssé volt ismert a koronavírussal szembeni immunitás kialakulása, elsősorban azoknál, akiknél a betegség enyhébb formája jelentkezett.

"Azt tudtuk, hogy a betegség súlyosabb lefolyása esetén az első tünetek után 15 nappal kimutatható volt az antitestek termelése. Most már azt is tudjuk, hogy ez igaz azokra is, akik az enyhébb formán estek át, bár az antitestek szintje kétségtelenül kisebb" - mondta Arnaud Fontanet, a Pasteur Intézet kutatója. 

"A tanulmány kimutatta, hogy az antitestek megfelelő szintje a legtöbb esetben véd a koronavírus fertőzés kiújulásával szemben, legalább negyven napig az első tüntetek után" - hangsúlyozta Olivier Schwartz, a Pasteur Intézet Vírus és Immunitás osztályának vezetője. Elmondása szerint a kutatók most azt vizsgálják, hogy az antitestek meddig védenek.

A tanulmányban a kutatók 160, a betegség enyhébb lefolyású esetét vizsgálták. A vérvizsgálatok szerint csaknem mindenkinél kimutatható volt az antitest a betegség kezdetét követő 15. napon. Vizsgálták azt is, hogy ezek az antitestek képesek-e ártalmatlanná tenni a vírust. Azt találták, hogy 28 nappal az első tüntetek megjelenése után a fertőzöttek 98 százalékánál "neutralizáló antitestek" alakultak ki, ami a tanulmány szerint "jó hír" a jövőbeni vakcina-kutatásokhoz. 

A francia egészségügyi hatóságok kedden hivatalosan is bejelentették: nem tanácsolják a hidroxiklorokin nevű szer használat a Covid-19 kezelésére.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szombaton kérte fel a közegészségügyi tanácsot, hogy 48 órán belül vizsgálja felül a hidroxiklorokin használatának szabályait, miután a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyógyszernek nincsenek kedvező hatásai a Covid-19-betegségben szenvedők kezelésében, az azzal kezelt Covid-19-es betegeknél magasabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik nem kapták ezt a gyógyszert.

A közegészségügyi tanács keddi ajánlásában a klinikai vizsgálatokon kívül nem javasolja a hidroxiklorokin használatát a Covid-19 kezelésére. A francia gyógyszerügynökség pedig bejelentette, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti a hidroxiklorokin klinikai vizsgálatait is a koronavírus-fertőzötteknél.| koronavírus, COVID-19, immunitás, vakcina, antitest
2020-05-27 18:02:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop