Kína megkezdi a belélegezhető Covid vakcina klinikai vizsgálatait

A kínai CanSino Biologics a jövő héten kezdi meg a Covid-19 vakcina klinikai vizsgálatát, amely inhalálható - közölte Xuefeng Yu, a társaság társalapítója és vezérigazgatója vasárnap a CNBC-vel.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A kínai Covid vakcinák hatékonysági aránya alacsonyabbnak bizonyult, mint a Pfizer -BioNTech és a Moderna által kifejlesztett oltóanyagoké . A hónap elején a Kínai Betegségellenőrzési Központ igazgatója nyilvánosan elismerte, hogy a kínai oltások „nem túl magas védettséggel adnak”.

Yu a CNBC-nek elmondta, hogy az inhalációs vakcina hatékonyabb lehet, mint az injekció, tekintettel arra, hogy a koronavírus a légutakon keresztül jut be az emberi testbe.

A CanSinoBIO az inhalációs vakcinát a Pekingi Biotechnológiai Intézettel közösen fejleszti. Az egyértelműség kedvéért a vállalat adenovírus típusú, 5. típusú vektoros oltóanyagát - vagy Ad5-nCoV - injekcióval adták be Kínában és számos más országban. 

Yu kifejtette, hogy elméletileg egy inhalációs vakcina további védelmet nyújthat az antitestek vagy az immunrendszer szempontjából létfontosságú fehérvérsejtek (T sejtek) aktiválásával. 

Ha a vírus mélyebben bejut a testbe, az immunrendszer más részei továbbra is megküzdhetnek a Covid vírussal . 

A vezérigazgató elmondta, hogy a vállalat ugyanazt a koncepciót használta a tuberkulózis elleni inhalációs vakcina kifejlesztésére. A Kanadában végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a védettség biztosításához szükséges tuberkulózis elleni vakcina belélegzett dózisa „sokkal, de sokkal kisebb, mint az injekcióé” - mondta.

A vakcina hatékonyságának növelése

A CanSinoBIO egy adagos injekciós Covid vakcináját számos országban engedélyezték, többek között Kínában, Pakisztánban, Mexikóban és Magyarországon.

A vállalat közölte, hogy a tengerentúlon a harmadik fázisban végzett klinikai vizsgálatok időközi adatai azt mutatták, hogy az oltóanyag 68,83% -ban hatékonyan megelőzte a tünetekkel járó Covid-19 megelőzését két héttel az első injekció után, míg az arány négy hét után 65,28% -ra esett vissza.

Összehasonlításképpen, a frissített adatok azt mutatták, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina 91% hatékonysággal megakadályozta a fertőzést , míg a Moderna szerint a vakcina hat hónappal a második oltás után még hatékonynak bizonyult . 

Yu elmondta, hogy a CanSinoBIO tanulmányozta egy emlékeztető oltás beadását hat hónappal az első injekció után, amellyel sikerült javítani a koronavírusra adott immunválaszt.

"Ez azt is jelzi, hogy az oltás hatékonyságát fokozni lehet - függetlenül attól, hogy másokkal keverik-e, vagy a saját vakcinával, azt hiszem, ehhez valóban tudományos vizsgálatra van szükség. Rendelkezünk adatokkal annak kimutatására, hogy melyik út lehetne jobb ”- mondta a vezérigazgató.

A Reuters hétfőn arról számolt be, hogy kínai kutatók a CanSinoBIO által kifejlesztett Covid vakcinák és a Chongqing Zhifei Biological Products egység keverését tesztelik. A keleti Nanjing városban zajló vizsgálatban várhatóan 120 ember fog részt venni - áll a jelentésben. 

| koronavírus, Covid-19, inhalálható vakcina, CanSinoBIO
2021-06-07 19:00:14
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop