Hirdetés

Kit mikor, hogyan, miért kell tesztelni?

Betegnek érzi magát, de nem tudja mi fertőzhette meg? Idős, krónikus beteg vagy immunhiányos személy él a környezetében? Megkapta a védőoltást, és mégis COVID-gyanús tünetei vannak? Nem biztos abban, hogy szüksége van-e harmadik oltásra?

koronavírus, tesztek |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Forduljon szakemberhez, aki segít a megfelelő teszt kiválasztásában.

A megbízható tesztelés fontos az oltott és oltatlanok esetében is

A védőoltás felvétele nem garantálja egyértelműen, hogy nem fertőződhetünk meg vagy nem adhatjuk tovább a virust. Négy beoltott páciensből egy megfertőződött, ha egy háztartásban élt igazolt COVID-19 beteggel, ennek valószínűsége az oltatlanok esetében ennek többszöröse. 

Ezért az oltott és oltatlan, felsőlégúti tüneteket produkáló pácienseket fontos a tesztelése, illetve az tünetmentes személyek is teszteljenek, mielőtt kockázatos csoportba tartozó emberekkel kerülnek közvetlen kapcsolatba.

Az idősek, az immunhiányos és krónikus betegek továbbra is veszélyben

Az antigén és PCR-tesztek  a legmegbízhatóbbak koronavírus fertőzés gyanúja esetén. A teszteléssel így jelentősen csökkenthető a vírus továbbadásának kockázata mind az oltatlan, mind az oltott embereknél.

 „Ha valaki bizonyított koronavírus fertőzöttel került kapcsolatba, akkor mindenképpen érdemes teszteltetni magát függetlenül attól, hogy betegnek érzi-e magát, korábban kapott-e védőoltást vagy sem. 

Ez különösen fontos, ha oltatlan személlyel élünk egy háztartásban, vagy olyan családtaggal, aki súlyos immunhiánnyal küzd vagy kockázatos betegségben szenved. A vírus továbbadása az ő esetükben ugyanis akár végzetes is lehet. 

Mivel a védőoltás mellett is megfertőződhetünk, így fontos lenne, hogy az oltottak felsőlégúti panaszok esetén mindenképpen teszteljenek, ezzel elkerülhető, hogy akaratukon kívül továbbadják a fertőzést. Ráadásul, ha valakiről kiderül, hogy átesett a betegségen, annak utólag érdemes odafigyelni az esetlegesen jelentkező post-COVID tünetekre is.” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója. 

Megbízhatóbb a szakember által végzett teszt

Az oltatlanoknak a kombinált tesztek ajánlják, amelyek nemcsak a vírus jelenlétét mutatják ki, de az ellenanyagok kimutatásával informálnak arról is, hogy a betegség mely időszakában jár a páciens. 

A kombinált teszt előnye, hogy 15 percen belül ad eredményt. „A COVID antigéntesztekhez a legtöbbször az orrüregből vesznek mintákat. Ez kellemetlen, és fontos a gyakorlat és a tapasztalat. Az otthoni tesztelés során előfordulhat, hogy a páciens nem helyezi elég mélyre a mintavevő pálcikát vagy nem jól veszi le a kenetet, így a teszt fals negatív eredményt ad, esetleg eleve használhatatlan lesz, ezért érdemes szakemberhez fordulni a teszteléssel.”, mondta Dr. Menyhárt Orsolya.

Személy és életkor függő, hogy kinél milyen magas a védőoltások utáni ellenanyagszint. Ha valaki bizonytalan abban, hogy szüksége van-e harmadik védőoltásra, akkor kérjen ellenanyagszint meghatározást. Ez egy vénás vérből végzett komplex vizsgálat, nem azonos az antitest gyorstesztekkel, ezek nem alkalmasak a védettség megállapítására. 

Előzze meg a súlyos post-COVID szövődmények kialakulását

A SARS CoV2 az aktív fertőzés súlyosságától függetlenül különböző post-COVID betegségeket alakíthat ki később. De ha nem tudjuk, hogy COVID-betegek voltunk-e, akkor később sem figyelünk a megjelenő panaszokra. 

A betegség lezajlása után a betegek 76%-a számolt be legalább egy panaszról:  fáradtság és izomgyengeség jelentkezett (63%), alvási nehézségek (26%), valamint a szorongás, depresszió (23%).

Nagyon sok embernél alakul ki a hosszú COVID szindróma, hosszú hetekig és hónapokig fennállhatnak különböző tünetek: fáradtság, a tartós szag- vagy ízvesztés, a hajhullás és a zsibbadás. A súlyos szövődmények túlnyomó része a szív- és tüdőrendszerhez kapcsolódik: szívizomgyulladás, az aritmia (szívritmuszavar) és a szív vérellátási zavara, bakteriális tüdőgyulladás, folyadékgyülem a szívburokban. A trombózisos szövődményeket, mint például a mélyvénás trombózist és a tüdőembóliát szintén lehetséges post-COVID következményként azonosították. 

koronavírus, tesztek

2021-11-25 17:58:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop