Hirdetés

Koronavírus körkép 05-15

Csökkent a fertőzés terjedésének üteme, áthelyeződtek a gócpontok. Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel.

koronavírus járvány, COVID-19, körkép |

InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A legtöbb halálos áldozata a Covid-19-nek az Egyesült Államokban van, ahol 1 390 406 az igazolt fertőzöttek, 84 119 a halálos áldozatok és 243 430 a gyógyultak száma.

Kárba veszhetnek a járványt megfékezni hivatott erőfeszítések, ha az emberek kiábrándulnak a hivatalos szervek útmutatásaiból - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója Koppenhágában. Hans Kluge felidézte, hogyan jelentkeztek újabb járványgócok a közép-kínai Vuhanban és Dél-Koreában, ahol a vírus egy időre eltűnt.

"Optimista forgatókönyv" szerint nagyjából egy év múlva lehet engedélyeztetni a vírus elleni oltóanyagot - közölte az Európai Unió gyógyszer-engedélyeztetéssel foglalkozó ügynöksége (EMA). Marco Cavaleri, az EMA oltóanyagokért felelős részlegének vezetője elmondta: az ügynökség 33 fejlesztővel áll kapcsolatban, a vakcinafejlesztésen kívül 115 különböző gyógymódot is vizsgál. Szerinte néhány új gyógykezelési eljárást már nyáron engedélyeztethetnek Európában.

Ezzel szemben Rinat Makszjutov, a novoszibirszki állami kutatóközpont vezérigazgatója szerdán Moszkvában bejelentette: júniusban befejezi a prototípusok preklinikai tesztelését, szeptemberben pedig be is kívánja jegyeztetni a koronavírus fertőzés elleni vakcináját a novoszibirszki Vektor intézet. 

Oroszországban a május 9. óta csökkenő napi növekmény május 2. óta először nem érte el a 10 ezret, aránya pedig a rekordalacsony, 4,1 százalékos volt. Az új esetek 40,6 százaléka tünetmentes, az aktív esetek száma 196 410. A halálozások száma 93-mal 2 305-re, a gyógyulásoké 8827-tel 53 530-ra nőtt országos szinten.

Ukrajnában a világjárvány kitörése óta először regisztráltak egy nap alatt több gyógyultat, mint új fertőzöttet, bár számuk még mindig viszonylag magas. Az elmúlt napban (a csütörtök esti kimutatás szerint) 422 új esettel 16 847-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 17 újabb halálos áldozattal 456-ra. 

Spanyolországban 217-en haltak bele az új koronavírus-fertőzésbe az elmúlt egy napban, a halálozások száma öt nap után emelkedett ismét kétszáz fölé - közölte az egészségügyi minisztérium. A vírus eddig 27 321 ember halálát okozta a dél-európai országban.

Eközben a világ különböző országaiban próbálnak tovább enyhíteni a korlátozásokon. Japán 47 prefektúrájából például 39-ben feloldják a rendkívüli állapotot. Enyhíteni próbálnak Szlovákiában is, ahol ezen a héten is átlagban napi öt alatt maradhat a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma. Csehországban a javuló helyzetre tekintettel a kormány felgyorsította a március közepén hozott, közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések feloldását.

Szlovéniában is folytatódik korlátozások feloldása, szigorú óvintézkedések mellett kinyithatnak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. A szomszédos Horvátországban egy nap alatt nyolccal, 2221-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 94 maradt.

Szerbiában egy nap alatt 10 243-ról 10 295-re, Koszovóban 919-ről 927-re, Észak-Macedóniában 1674-ről 1694-re, Bosznia-Hercegovinában 2158-ról 2181-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Montenegróban több mint egy hete nem volt új fertőzött.

A járvány megfékezésére bevezetett intézkedések, így a tengeri és a szárazföldi határok lezárása azonban az emberkereskedelem- és csempészet növekedéséhez vezethetnek - közölte az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala.

Más szempontból emelte fel szavát az európai uniós tagállamok között elrendelt határlezárás kétoldalú megállapodással elhatározott feloldása ellen Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Kijelentette, Olaszország elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes európai tagállamok kétoldalú megállapodással újranyitják egymás közötti határaikat "kiváltságos idegenforgalmi útvonalak" biztosítására, Olaszország ugyanis így mintegy kimaradna az Európai Unióból.


koronavírus járvány, COVID-19, körkép

2020-05-15 17:45:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop