Koronavírus körkép 2020-11-19

A koronavírus-fertőzöttek száma szerda este 55 793 403, haláleseteké 1 341 455, a gyógyultaké pedig 35 901 562 volt a világban a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. A járvány a világ jelentős részén továbbra sem mérséklődik.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A La Repubblica című olasz napilap arról írt, hogy fél Olaszország oxigén nélkül maradt, a kórházakban és a hatósági karanténban levő koronavírusos betegek számára sincsen elegendő mennyiségű orvosi oxigén. Az aktív betegek száma az országban túllépte a 746 ezret.

Németországban három napja folyamatosan csökken az új koronavírus-fertőződések száma az egy héttel korábbihoz képest a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) friss adatai szerint. Az újakkal együtt 833 307 igazolt fertőzöttet tartanak számon.

Ugyancsak a járványhullám enyhülését jelzi, hogy az RKI számításai szerint az utóbbi napokban 1 alá csökkent a vírus úgynevezett reprodukciós aránya (R), amely október végén még 1,10 körül állt. Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egyre csak emelkedik. Keddről szerdára 305 esetet jegyeztek fel, ez minden korábbinál nagyobb szám. Így már 13 119 halálos áldozatot szedett a járvány.

Berlinben a rendőrség csaknem kétszáz embert őrizetbe vett és vízágyúkat is bevetett egy tüntetés után, amelyet a járvány lassítását szolgáló korlátozások ellen tartottak.

Dániában benyújtotta lemondását Mogens Jensen élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter, miután törvényes rendelkezést nélkülöző utasítást adott az ország 17 milliós nyércállományának levágására a koronavírus mutációja miatt. A hatóságok november elején kezdeményezték az állomány kiirtását arra hivatkozva, hogy a megváltozott vírus embereket is képes megfertőzni, és terjedése miatt hatástalanná válhatnak a későbbi vakcinák.

Ausztriában először haladta meg a százat a halálos áldozatok napi száma a járvány kitörése óta. Az osztrák egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 109 ember hunyt el a betegség következtében. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2054-re emelkedett. A kilencmillió lakosú Ausztriában 221 688-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A gyógyultak száma 142 738, az aktív fertőzötteké 76 896.

Lengyelországban továbbra is stabil az új koronavírus-fertőzöttek száma, de szerdán regisztrálták a legtöbb halálos áldozatot a járvány kitörése óta. A fertőzöttek napi növekménye 19 883 volt, és 603-an hunytak el, közülük 112-en kifejezetten a Covid-19 miatt.

Csehországban tovább lassul a járvány terjedése, kedden 4246 új fertőzöttet szűrtek ki. A járvány terjedési mutatója továbbra is 0,6-0,7 között van, ami lassulást jelez. A helyzet pozitív alakulását látva a hatóságok már engedélyezték, hogy az általános iskolák első és második osztályos tanulói visszatérhessenek az iskolapadokba. A lakodalmakon, temetéseken és az istentiszteleteken az eddigi hat helyett már 15-en vehetnek részt.

Romániában ismét meghaladta a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a 10 269 újonnan diagnosztizált eset 25 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Csütörtöktől - Zilah, Nagybánya, Slobozia, Nagyszeben és Gyulafehérvár után - újabb két megyeszékhelyet helyeznek vesztegzár alá: Szatmárnémetiben éjféltől, míg Besztercében hajnali 5 órától lép hatályba a kéthetes karantén. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az önkormányzatokra bízná, hogy a helyi viszonyoknak megfelelő intézkedésekkel fékezzék meg a járvány terjedését.

Nem lassul a fertőzés terjedése Szlovéniában és Horvátországban, utóbbiban ismét rekordot döntött a napi új esetek száma. Szlovéniában a kabinet által szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában az előző napinak közel kétszeresével, 2013-mal 58 950-re nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 919-re emelkedett.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3251 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 90 715-öt. Az elmúlt napon 38 ember halt bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1151-rre emelkedett.

Megfertőződött a koronavírussal Vjosa Osmani, Koszovó megbízott államfője - számolt be a közösségi médiában megjelent információról a Koha Ditore című pristinai napilap.

Tovább gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában, szerdára csaknem 12 500 új fertőzöttet és több mint 250 elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, az aktív betegek száma meghaladta a 300 ezret, a halálos áldozatoké pedig a tízezret.

Oroszországban egészében irányítható a járványhelyzet, de egy sor régióban nagyon súlyosak az állapotok, és aggasztó a halálozási arány is - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a szerdai online kormányülésen, felszólítva a régiók vezetőit, hogy ne kozmetikázzák a helyzetet.

A Pfizer New York-i székhelyű gyógyszergyár szerdán bejelentette, hogy a német partnerével, a BioNTech céggel közösen kifejlesztett védőoltásának hatékonysága a végső tesztelési eredmények alapján 95 százalékos.

Csütörtökön videoösszeköttetésen keresztül értekezletet tartanak az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői, ezen a koronavírus-járványra adott, valamint a közeljövőben adható uniós intézkedésekre összpontosítanak.| koronavírus járvány, COVID-19, terjedés, világ
2020-11-19 10:25:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop