Hirdetés

Koronavírus körkép 2020-12-03

Mi a járványhelyzet, mit terveznek, hogyan kezelik a járványt mások?

koronavírus, COVID-19, járvány, terjedés, intézkedések |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Németország

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt január 10-ig "alapvetően minden úgy marad, ahogyan most van".

Így továbbra is csaknem teljesen szünetel az idegenforgalom, a vendéglátás, a kulturális élet intézményrendszere és a szabadidő eltöltésére szakosodott egyéb szolgáltatások sora. Az oktatás, a kereskedelem és az ipar viszont továbbra is működik.

Az országos átlag ugyan jelentős térségi eltéréseket takar, északon és több nyugati tartományban már javul a helyzet, de több keleti tartományban robbanásszerűen emelkedik a fertőzöttek száma - fejtette ki a kancellár, kiemelve, hogy mindent egybevetve "nagyon messze vagyunk a céltól". 

A legfőbb szigorítást az jelenti, hogy két háztartás tagjai közül a korábbi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket. Ezt a szabályt a tervek szerint az ünnepekre - december 23-tól 31-ig - enyhítik, így ismét tízen tölthetik majd együtt az időt. 

Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb két külön háztartásból nem több, mint tíz ember ünnepelhet együtt - ismertette a spanyol egészségügyi miniszter a szerdán elfogadott szabályozást.

Spanyolország

December 23-a és január 6-a között nem lehet szabadon közlekedni az ország tartományai között, csak kivételes okokkal, mint amilyen például a munkavégzés, az orvosi ellátás, vagy ebben az esetben a közeli hozzátartozó meglátogatása. A tartományok többségében ez nem jelent különösebb változást, mivel a be-, illetve kilépés jelenleg is korlátozott.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban a jövő hét elején elkezdik az oltások beadását.

A brit kormány 40 millió adagot már megrendelt a most jóváhagyott oltóanyagból. Ez húszmillió oltásra elegendő, mivel mindenkinek két dózist kell kapnia.

Az NHS már a jövő hét elején megkezdi az oltások beadását, és az első menetben 800 ezer adag vakcina kerül forgalomba.

Az elsőbbségi lista élén az idősotthonok lakói és gondozóik állnak. Utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók, majd időrendi sorendben a 75, a 70 és a 65 éven felüliek következnek.

Az oltások beadása a kijelölt kórházakban kezdődik, majd kiterjed a helyi közösségi ellátó szolgálatokra, a körzeti orvosi rendelőkre és idővel a patikákban is hozzá lehet majd jutni a vakcinákhoz.

A brit kormány harmadik lépésként tömeges befogadóképességű helyszíneken, mindenekelőtt konferenciaközpontokban és sportlétesítményekben is oltási központokat alakít ki.

Franciaország

A francia kormány hét nap karanténra kötelezi a külföldi síelésről hazatérőket az év végi ünnepek idejét.

"Annak megakadályozására, hogy a franciák azon szomszédos országok sípályáin megfertőződjenek a koronavírussal, amelyek kinyitották a síparadicsomaikat, karantént fogunk bevezetni" - mondta a miniszterelnök a BFM hírtelevízióban Spanyolországra és Svájcra utalva.

A francia határok a schengeni övezet tagállamaiból érkezők és az onnan hazatérő franciák számára jelenleg korlátozások nélkül nyitva állnak, a határállomásokon és a repülőtereken ingyenes koronavírus-tesztelést ajánlanak fel az utazóknak, de hatósági karantén senkinek nem kötelező. 

Ausztria

Ausztriában a koronavírus-járvány terjedése miatt november 17-e óta tartó rendkívüli korlátozásokat december 7-én ugyan enyhítik, de csak egyes területeken és bizonyos szigorítások érvényben maradásával - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán a kormányülést követően.

Az óvodák, továbbá az iskolák alsó tagozatai újra fogadhatják a gyerekeket, a kereskedelmi és szolgáltató egységek is kinyithatnak. A mozik, színházak, hotelek, éttermek és sportlétesítmények viszont január 7-éig még zárva maradnak.

Az óvódák és az iskolák alsó tagozatai kinyithatnak hétfőn, a felső tagozatok és a középiskolák esetében viszont továbbra is marad a távoktatás. Ez alól csak az érettségiző osztályok jelentenek kivételt, a tanulóknak azonban kötelező lesz a maszkviselés az iskolában is.

A kereskedelmi egységek szigorú védelmi előírások betartása mellett december 7-én szintén kinyithatnak. A maszkviselésen túlmenően ugyanakkor azt is előírják, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat az üzletben. 

Karl Nehammer belügyminiszter fokozott rendőri jelenlétet ígért a bevásárlóközpontokban, és arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg ne a nyitás első napján rohamozzák meg a boltokat.

Az eddigi 24 órás kijárási korlátozás hétfőtől csak az este 8 és reggel 6 óra közötti időszakra terjed ki. A privát találkozások számát két különböző háztartás tagjai között 6 főben határozták meg, ezt a karácsonyi időszakban majd 10 főre szeretnék emelni.

Belgium

Belgium készen áll arra, ha biztonságos vakcina áll rendelkezésre, hogy akár már január ötödikén megkezdje a lakosság beoltását.

Vallónia miniszterelnöke közölte, hogy az első szakaszban a lakosságnak csak nagyon kis csoportja kaphat oltást, köztük minden bizonnyal a kórházak egészségügyi dolgozói. A teljes lakosság oltása még nagyon sokáig várat magára.

Hollandia

Hollandia felkészült arra, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az első, SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcina alkalmazását, akár már január negyedike körül megkezdje az oltást.

A német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal kötött szerződés szerint még az év vége előtt egymillió adag oltóanyag érkezhet az országba. Ez követően a gyártók további 1,6 millió adagot bocsájtanak az ország rendelkezésére a az első negyedévben. 

Ha a vakcina hatékonynak bizonyul, első körben legkevesebb 450 ezer embert, köztük az időseket, a betegeket és az egészségügyi dolgozókat oltják be.

Hollandia hat gyógyszeripari céggel, a BioNTech-Pfizer, a Moderna, a Janssen, az AstraZeneca, a CureVac és a Sanofi vállalatokkal kötött szerződést ez idáig 50 millió adag vakcina szállítására. Az oltások megvásárlására 700 millió eurót különített el a kormányzat.

Kötelező a maszkviselés minden középületben, beleértve az iskolákat, élelmiszerüzleteket és az éttermeket is. A szabálysértőket akár 95 eurós pénzbírsággal sújthatják.

Oroszország

A koronavírus elleni széleskörű védőoltás - elsősorban az orvosok és tanárok körében történő - jövő heti megkezdésére adott utasítást Vlagyimir Putyin.

Putyin elmondta, hogy már több mint kétmillió adagnyi Szputnyik V típusú vakcina áll rendelkezésre, amely lehetőséget ad "ha nem is a tömeges, de a széleskörű" védőoltásra, az előzetes terveknek megfelelően elősorban két rizikócsoport, az orvosok és a tanárok körében.

Lengyelország

Javulnak Lengyelországban a koronavírus-járvány napi fertőzöttségi adatai, a valódi áttörés azonban a védőoltások elindításától várható. A közel 38 millió lakosú országban a járvány kitörése óta több mint egymillió fertőzést mutattak ki.

Az első vakcinákat január végén, február elején szállíthatják Lengyelországba. Az európai uniós program keretében a lengyel kormány 45 millió vakcinát rendelt meg, és készen állnak további szerződések megkötésére. Az oltások elindítása az Európai Gyógyszerügynökség döntésén múlik, Lengyelországban a vakcinálás önkéntes és ingyenes lesz.

Első körben az egészségügyi dolgozókat, az őket segítő rendfenntartó erőket, a szeretetotthonok lakóit, valamint az idősebb embereket - összességében mintegy 6,5-7 millió fős csoportot - fogják beoltatni.

Szlovénia

Tovább nőtt az új típusú koronavírus-járványban fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbiben nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is. 

Az országban már több mint egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. 

Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

Horvátország 

Horvátországban újabb szigorításokat léptettek életbe múlt szombattól karácsonyig. Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét.

koronavírus, COVID-19, járvány, terjedés, intézkedések

2020-12-03 13:30:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop