Hirdetés

Koronavírus második hullám: mikor jön, meddig tart?

A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a koronavírus fertőzések száma növekedhet, amint a üzletek elkezdenek kinyitni, és az otthonmaradási rendeleteket lassan feloldják. A koronavírus második hullámára készülnek. Az, hogy pontosan mikor és hogyan fog megtörténni, és vajon kezdjük-e látni a hatásokat, ez még ismeretlen.

koronavírus, második hullám |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

De a tudósok, az egészségügyi hivatalnokok és a kormányok vezetői világszerte figyelmeztettek arra, hogy az új COVID-19 esetek megszaporodhatnak, amint a korlátozásokat megszüntetik, az emberek újra közelebbi kapcsolatba kerülhetnek egymással.

A koronavírus nagyon fertőző kórokozó, mely a légzéssel és a nyállal terjed, a szakértők sürgetik a törvényhozókat, hogy figyeljenek egy második csúcsra, amikor hirtelen megszaporodnak az esetek, de még nem alakult ki egy teljes második hullám.

Még mindig nagyon sok olyan dolog van, amit az orvosok és a kutatók nem tudnak a koronavírusról, mely megfertőzött csaknem 6 millió ember, és csaknem 400 000 életet követelt, de a legtöbb szakember egyetért abban, hogy mindaddig, amíg nincs hatásos koronavírus elleni vakcina, az egyetlen módja a vírus terjedésének a megfelelő intézkedések meghozatala, mint a szociális távoltartás, maszkok viselése, és rendszeres helyes gyakori kézmosás.

Még így is néhány járványügyi szakértő azt mondja, hogy túl korán indítják újra gazdaságot és folytatják eddigi életüket, elmennek például a tóhoz vagy a tengerpartra, vagy szórakozóparkokat látogatnak, még ha csökkentett kapacitással is. Mások egyetértenek, azt mondják, hogy a városoknak újra nyitniuk kell, hogy működésbe tartsák a gazdaságot, és védekező rendeletet kell hozni, hogy megakadályozzák a vírus terjedését a vendéglőkben, az iskolákban, a bevásárlóközpontokban és a repülőgépeken.

A CDC irányelveket adott ki, hogy segítsen a helyi kormányzatoknak meghatározni az újranyitás szakaszait és javaslatokat fogalmazzanak meg az éttermek, iskolák és az ipar számára.

A koronavírus rövid és hosszú távú hatásainak teljes mértéke és a COVID-19 hatásai még mindig ismeretlenek, nem lehet tudni, hogy immunis lesz e valaki a gyógyulás után és lehetséges-e az újrafertőződés.

Még mindig nem tisztázott, hogy a kormányok hogyan válaszolnak majd a koronavírus fertőzés kiújulásra, bár néhány olyan ország mint Libanon és Dél-Korea már visszaállította a lezárást, ahol a vírus újra felbukkant.

Mikor következhet be a második hullám?

A korlátozások csökkentése, feloldása miatt a világon mindenhol aggódnak a járványügyi szakemberek, és figyelik, nem emelkedik-e a fertőzések száma, mely egy második hullámot jelezhet. A legtöbb szakember, köztük a CDC igazgatója, Dr. Robert Redfield és Dr. Anthony Fauci, a National Institute of Allergy and Infectious Disease igazgatója, a következő nagy járványt idén őszre vagy télre jósolják.

De miért? Az influenza esetek száma nyáron általában csökken, ezért néhány szakember reméli, hogy a COVID-19 esetek száma is csökkenni fog, amint melegszik az idő. A Johns Hopkins egyetem járványügyi szakembere például a Los Angeles Times-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a koronavírus más törzsei nem jól terjednek nyáron, mert a szervezetből kijutva a melegben kiszáradnak, és az UV sugárzás is hat rájuk.

A  Canadian Medical Association Journal-ban közölt egyik tanulmány szerint azonban ez a bizonyos koronavírus, a SARS-CoV-2, ellenáll a hőmérsékleti változásoknak, és a nedvesség is csak csekély mértékben befolyásolja. A Mumbai-i és indonéziai járvány mutatja, hogy a pandémia klimazónákon átlépve terjed, az egyenlítő környékén is.

Lehetséges, hogy ősszel vagy télen fellobbanások fordulhatnak elő a gazdaságok újraindítása és a távolságtartás feloldása következtében, újra terjesztve a fertőzést, de ez csak spekuláció és nem tudományos kutatási eredmény. Meg kell várnunk, mi történik.

Mi az a második hullám, és lehet-e több is?

Egy pandémiában az az időtartam, amikor egy általános csökkenést követően újra növekszik a fertőzések száma. Jelenleg, bár a koronavírus esetek száma folyamatosan növekszik az USA egyes területein, az új fertőzések száma mindenhol csökken. Hasonló tendencia látható világszerte, ezért gondolja a WHO egyik igazgatója, hogy jelenleg az első hullám közepében vagyunk.

Ha és amikor előbb csökken, majd újra emelkedni fog a fertőzések száma, jelzi majd a második hullámot. Minél tovább tart a világjárvány, annál több hullám lesz.

Egy hullám több fodrozódásból vagy csúcsból állhat.

A koronavírus járvány nem ugyanúgy érintette a különböző országokat. Városokat, országokat zártak le, hoztak karantén intézkedéseket, és hasonlóan ahhoz, ahogy kezdenek kilábalni, szakaszosan és saját tempójuk szerint intézkednek.

Néhány szakértő arra figyelmeztetett, hogy egy közös nyitási terv hiánya elősegíti a járvány terjedését, és beindíthat egy második hullámot, amikor a legfertőzöttebb területekről a kevésbé érintett helyekre utaznak az emberek. Ali Kahn, korábbi CDC szakember, azt mondta, hogy a második hullám kisebb járványkitörések sokaságából állhat, melyek együtt második hullámnak látszanak.

Új koronavírus csúcsokat már dokumentáltak olyan területeken, melyek éppen feloldották a korlátozásokat. Wisconsinban például a legmagasabb egy nap alatti új fertőzést és halálozási csúcsot pontosan lét héttel azután észlelték, hogy az állam legfelsőbb bírósága a kormányzó otthonmaradási utasítását elutasította. Georgia, mely az első államok egyike volt a korlátozásokat megszüntető államok között, kezdi látni az új esetek számának emelkedését több hetes plató után.

Bár néhány szakértő reméli, hogy a koronavírus, mint sok más vírus is eltűnik a meleg napos nyári időben, az új kutatások szerint a vírus nem érzékeny a melegre.

Rosszabb lehet-e a második hullám, mint az első?

Ha lesz második fertőzési hullám, annak kitörése számos tényezőtől függ, például, hogy hányan tartják be a szociális távolságtartást és hányan viselnek maszkot. A tesztek széleskörű elérhetősége is szerepet játszhat, a fertőzöttek kontakt kutatásával együtt.

Egy újabb tanulmány és számítógépes modell szerint, melyet De Kai, egy számítógépes szakember szerint, aki a University of California, Berkely és a Hong Kong University támogatásával készült, azt állítja, hogy ha a lakosság 80 %-a közterületen visel maszkot, a koronavírus átviteli aránya 8%-ra zuhan vissza, összehasonlítva a maszkot nem viseléssel.

Alapjában véve, minél több intézkedés történik a betegség átvitelének csökkentésére, és minél hatékonyabban követik az egyes intézkedéseket, annál alacsonyabb lesz a fertőzöttek száma egy második hullám esetén.

Más tényezők is szerepet játszhatnak, bármilyen lehetséges genetikai mutáció létrejötte a vírusban, mely befolyásolja a terjedését, egy hatásos védőoltás, a COVID-19 biztonságos és hatásos kezelése, és nagyszámú ember tesztelése, az egészségesnek látszókat is beleértve. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy széleskörű tesztelés szükséges, amíg a vakcinára várunk.

Lesz-e újabb leállás?

Lehetséges. Ez a politikai vezetők és epidemiológusok döntésétől függ, vannak jelei annak, hogy bekövetkezhet. A világ néhány részén, ahol újra kitört a járvány, amint feloldották a korlátozásokat, visszaállították a korábbi intézkedéseket.

Kb. egy hónappal ezelőtt, Singapore, Hong Kong, Japán Hokkaido szigete, és Kína egyes területei visszaállították a korlátozásokat, hogy leküzdjék az újabb fertőzési hullámot. Libanon és Dél-Korea hasonlóképpen járt el.

Amíg nincs hatásos vakcina, lehetséges, hogy a Föld különböző részein változó fokú lezárások lesznek, ahogy a kormányok alkalmazkodnak a helyzethez.

Talán a legfontosabb kérdés az, hogy mit jelent egy második koronavírus hullám jelenthet az egyén számára. Hogyan fog kinézni a világ, amint vége a karanténnek, és felkészülünk egy második hullámra.

Ha el kell hagynia a házát, van néhány gyakorlati tanács arra, hogyan maradjon biztonságban. Ne felejtse el a jó szokásokat, melyeket kialakított a járvány elején, például a gyakori kézmosást.



koronavírus, második hullám

2020-06-08 18:05:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop