Koronavírus, várandósság, szülés

Nem fertőződnek könnyebben a kismamák, mint mások koronavírussal, viszont állapotuk gyakrabban válik súlyossá. Hogyan védekezzünk? Mit teher, ha elkapta a vírust?

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A terhesség önmagában nem jelent nagyobb kockázatot a Covid-19 fertőzésre, ugyanakkor nagyobb a rizikója a megfertőződött nők számára, hogy állapotuk súlyossá vagy végzetessé váljon. A koronavírusos kismamáknál számottevően többször alakulnak ki intenzív ellátást igénylő légzési szövődmények és lélegeztető gépre is gyakrabban kerülnek, mint nem terhes társaik.

A krónikus beteg nőknek még ezen túl is különösen nagy veszélyt jelenthet a COVID-19. Egyes tanulmányok szerint a koraszülés és a császármetszés is gyakoribb a covidos kismamák között.

Mit tehetünk, hogy ne kapjuk el? 

Kerüljük a tömegközlekedést, dolgozzunk otthonról, ne találkozzunk személyesen a tágabb családdal és a barátokkal, valamint a nőgyógyásszal is telefonon vagy videókonzultáción keresztül tartsuk a kapcsolatot, amennyire ez lehetséges. 

Hatás a terhesgondozásra 

Minden várandós nő egyeztessen orvosával az óvintézkedésekről, amelyeket védelmük érdekében hoznak az ellátó intézményben. Szerintük is érdemes lehet internet-alapú videós konzultációkra váltani. 

A magas kockázatú terhességek esetében ez nem biztos, hogy megoldható, de érdemes ilyenkor is ragaszkodni ahhoz, hogy a minket ellátó intézményekben tegyék meg a szükséges extra lépéseket biztonságunk érdekében.

Tisztázzuk orvosunkkal a következő kérdéseket:

• Fennál-e a koronavírus fertőzés veszélye ezen a helyen, elkapta-e itt valaki a kórokozót?

• Megfelelő védőruházat áll-e a személyzet rendelkezésére?

• Bent lehet-e valaki velem a szülés alatt, ha nem, miért nem?

• Velem lehet-e, szoptathatom-e gyermekemet a szülés után, ha nem, miért nem?

• Terveznek-e esetemben művi beavatkozást, császármetszést szülés közben, ha igen, miért?

Szülés után

A baba születése utáni időszakban is igyekezzünk minél szigorúbban betartani a járvány idején szükséges szabályokat. Ebben a stresszes időszakban különösen fontos, hogy figyeljünk lelki egészségünkre. Kérjük családunk, barátaink segítségét, hogy elkerülhessük a fertőzés veszélyével járó helyzeteket.

Ha komoly hangulatingadozásokat, étvágytalanságot, ólmos fáradságot, kedvetlenséget lép fel lehet, hogy szülés utáni depresszióban szenved a kismama. Forduljon mindenképpen szakemberhez, különösen, ha ezek a tünetek nem enyhülnek maguktól, ha gondot okoz a gyermek vagy a mindennapi teendők ellátása, illetve ha azt érzi, ártana magának és/vagy a babának.

Karantén, karantén

Annak érdekében, hogy terhesen és kisgyerekkel csökkentsük a koronavírus-fertőzés rizikóját, kerüljük a kontaktust bárkivel, aki fertőzött vagy tünetei vannak, és tartsunk legalább két méter távolságot a háztartásunkon belül is mindenkivel, aki emberek közé jár. Viseljünk maszkot, ha lemegyünk az utcára és olyan kevés emberrel kerüljünk közeli kapcsolatba, amilyen kevéssel csak lehet.

A családdal, barátokkal továbbra is igyekezzünk inkább fotókon, videóhívásokon keresztül tartani a kapcsolatot. Gyakran mossunk kezet húsz másodpercen keresztül és szükség esetén használjunk minimum 60 százalék alkohol tartalmú kézfertőtlenítőt.

Koncentráljunk a jóra

Mindenekfölött foglalkozzunk odaadóan gyermekünkkel és saját magunkkal, hívjuk telefonon orvosunkat, ha bármi kérdésünk vagy problémánk adódik, és ne féljünk lelki, szervezésbeli segítséget kérni, ha úgy érezzük, elborítanak a karantén miatt szokásosnál is magasabbra csapó hullámok.

Várandósság koronavírusosan

A terhességi teszt pozitivitása jó esetben örömteli dolog, a koronavírusteszté biztos, hogy senkinek sem az. Világjárvány idején sajnos mégis sokan vannak, akiknek egyszerre kell szembenézniük a két állapottal. Mire számíthatnak ők a tudomány mai állása szerint és milyen szabályokat érdemes betartaniuk?

Aki elkapta a vírust, ne essen pánikba, hiszen nem mindenkinél okoz maradandó vagy drámaian súlyos állapotot. Aki nagyon rosszul van, az ne feledje, hogy kórházi kezelés mellett onnan is van visszaút. Reméljük a legjobbakat! De vajon milyen veszélyt jelent mindez a babára és a vele töltött első időszakra nézve?

Megkaphatja a magzat?

Még nem bizonyított, hogy átadhatja-e a várandós nő magzatának a koronavírust, viszont reménykedásre ad okot, hogy a hüvelyváladékban, a köldökzsinórvérben, a méhlepényben és a magzatvízben sem találtak kórokozót – számol be róla Franka Cadée, a Szülésznők Nemzetközi Szövetségének elnöke Unicef.hu oldalon megjelent interjújában.

Együtt lehetnek

Nem kell lemondania gyermeke közelségéről a koronavírusos kismamának, de fontos, hogy fertőtlenített kézzel és maszkban nyúljon hozzá. Megengedett az is, hogy a kórházban a mama és a baba egy szobában aludjanak, de érdemes ésszerű távolságot tartani, amikor csak lehetséges.

Ha ezt betartjuk, alacsony annak kockázata, hogy a gyermek elkapja a fertőzést. Ha valaki nagyon beteg, annak lehet, hogy ideiglenesen el kell különülnie újszülöttjétől. A koronavírus kezelése terhesség esetén is tüneti jellegű, az orvossal egyeztetett eszközökkel lázcsillapítás, köhögéscsillapítás, fájdalomcsillapítás jöhetnek szóba, valamint fontos a pihenés és a folyadékpótlás. Aki nagyon rosszul van, annak lehet, hogy kórházba kell mennie.

Szoptatni koronavírusosan? 

Az erre vonatkozó kutatások tanulsága szerint az anyatejjel nagy valószínűség szerint nem lehet átadni a Covid fertőzést. Akkor már sokkal inkább veszélyt jelent a szoptatással járó testközelség. Frissen mosott kézzel és maszkban lehet szoptatni, de aki még biztosabbra akar menni, az fejje le a tejét és adassa oda mással, pl. az apukával a babának. Itt is ügyelni kell a higiéniai előírásokra, kizárólag frissen mosott kézzel nyúljunk a fejőgéphez és a cumisüveghez.

Testünk-lelkünk gondozása

Koronavírusosan fontos, hogy pihenéssel töltsük várandós napjainkat és sok vizet igyunk, akkor is, ha tünetmentesek vagyunk vagy csak enyhe panaszaink jelentkeznek. A betegség egyik szövődménye lehet a depresszió, aminek szülés utáni formáját is ismerjük, így a koronavírusos kismamák lelki egészségére is extra figyelmet kell fordítani.

A szülés utáni néhány hónap nehéz időszak mindenkinek, akkor is, ha meg tudja élni annak soha vissza nem térő, semmihez sem hasonlítható szépségét. Koronavírusosan nekivágni ennek a kalandnak igazi harcos hozzáállást kíván. 

| koronavírus járvány, COVID-19, terhesség, szoptatás
2021-04-15 12:09:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop