Lehet, hogy egy olcsó májgyógyszer a Covid–19 megelőzésének kulcsa?

Az epe- és májbetegségek bizonyos formáiban használt gyógyszer, az ursodeoxikolsav (UDCA) hasznos lehet a COVID-fertőzés megelőzésében vagy kezelésében – erre a kérdésre kerestek és találtak bizonyítékokat az amerikai Nature szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

| InforMed Hírek29   InforMed | Győri, I.

Kép: Pharmindex

A kutatók felismerték, hogy a SARS-CoV-2 vírus minden egyes variánsa a sejtek felszínén elhelyezkedő, ún. ACE2 receptorok jelenlétét igényli ahhoz, hogy kötődni tudjon a sejthez; az ACE2 receptor, mondhatni, „ajtónak” tekinthető a fertőzéshez. A Covid-vakcinák és antitestek blokkolják ennek az ajtónak a kulcsát, a vírus tüskefehérjéit, valamint azok receptorkötő doménjét. 

De mi lenne, ha teljesen megszabadulnánk az ajtóktól? – tették fel a kérdést a tanulmány szerzői, akik először kimutatták, hogy az ACE2 receptorok megjelenését egy bizonyos faktor, az FXR szabályozza. Az említett májgyógyszer csökkenti az FXR szintjét, ezáltal kisebb a sejtek felszínén az ACE2 receptorok száma. Emberi koronavírusra fogékony egereken és szíriai aranyhörcsögökön bizonyították, hogy az UDCA-vel kezelt állatok sokkal kisebb valószínűséggel fertőződtek meg, mint az UDCA-val nem kezeltek. 

Az UDCA emberi szövetekre gyakorolt hatását két átültetésre nem alkalmas emberi tüdőn tanulmányozták. A tüdőkön speciális folyadékot áramoltattak át, hogy életképesek maradjanak, és mechanikusan lélegeztették őket. Az egyik tüdőnél használtak UDCA-t, a másik pedig kontrollként szolgált.

Amikor mindkét tüdőből származó szövetmintákat SARS-CoV-2 vírusnak tették ki, a májgyógyszerrel kezelt tüdőszövetben lényegesen alacsonyabb volt a vírusfertőzés szintje. Ezt követően nyolc egészséges önkéntest toboroztak, akik öt napig szedtek UDCA-t. A kezelés során az ACE2 szintje csökkent az orrjáratokban.

Az eredményeket megerősítették több száz ember adataival is, akik májbetegségük klinikai kezelésére kapták az UDCA-t.  Majd analizálták több mint ezer, májbetegségben szenvedő, Covid–19-ben megbetegedett ember adatait, akik közül 31-en UDCA-t kaptak. Megállapították, hogy ők a többieknél kisebb valószínűséggel kerültek kórházba, szorultak intenzív osztályra vagy haltak meg. 

Mindez még nem teszi egyértelművé, hogy az UDCA megelőzi a Covid–19-et, de azt igen, hogy további klinikai vizsgálatokat érdemes végezni az ursodeoxikolsav SARS-CoV-2 vírusra gyakorolt hatására vonatkozóan.

| ursodeoxikolsav, májgyógyszer, Covid-19
2023-01-23 15:54:38
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop