Lehet, hogy megvan a kulcs a koronavírus fertőzés ellen

A belga Louvain-i Katolikus Egyetem (UC Louvain) bejelentette, hogy kutatóinak sikerült azonosítaniuk azt a kulcsot, amely lehetővé teszi a COVID-19 vírusa számára, hogy megtámadja a sejteket. Sőt, sikerült bezárniuk a zárat, hogy blokkolják a vírust, és megakadályozzák, hogy kölcsönhatásba lépjen a sejttel, ezzel megelőzve a fertőzést.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Unsplash

Az egyetem hangsúlyozta, hogy ez a felfedezés, amely a Nature Communications tudományos folyóiratban május 10-én jelent meg, reményt ébreszt egy olyan aeroszolos antivirális terápia kifejlesztésére, amely fertőzés vagy nagy kockázatú kontaktus esetén kiirtja a vírust.

David Alsteens, PhD, az egyetem kutatója 2 éven át keményen dolgozik azon, hogy megértse a vírus által a sejt megfertőzésére használt pontos molekuláris mechanizmusokat. Vizsgálták a sziálsavakat (SA-k), egyfajta cukormaradék a sejtek felszínén, és a SARS-CoV-2 spike (S) fehérje közötti kölcsönhatást, hogy tisztázzák annak szerepét a fertőzési folyamatban.

Korábban is ismert volt, hogy a sejteket bevonó cukormaradékok funkciója a sejtfelismerés elősegítése, így különösen a vírusok könnyebben azonosíthatják célpontjaikat, de kapcsolódási pontot is biztosítanak számukra, és elősegítik a fertőzést. 

A kutatók most felfedték e cukrok egy olyan változatát, amely erősebb kölcsönhatásba lép az S fehérjével, mint más cukrok. Vagyis megtalálták azt a kulcskészletet, amellyel a vírus kinyithatja a cellaajtót.

Ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy a saját csapdájába ejtik a vírust, megakadályozva, hogy a gazdasejthez kapcsolódjon. Ennek érdekében blokkolták az S fehérje kapcsolódási pontjait, így elnyomtak minden interakciót a sejtfelszínnel, mintha lakatot helyeztek volna a sejt bejárati ajtaján lévő zárra.

A kutatók hozzátették, hogy ennek a felfedezésnek az az előnye, hogy a mutációktól függetlenül hat a vírusra.

A kutatócsoport most egereken fog teszteket végezni, hogy alkalmazza a víruskötő helyek blokkolását, és megfigyelje, hogy működik-e a szervezetben. A cél egy aeroszolos vírusellenes szer kidolgozása fertőzés vagy veszélyeztetett érintkezés esetén.

Ez a felfedezés a jövő szempontjából is érdekes, más, hasonló kötődési faktorral rendelkező vírusok elleni küzdelem érdekében.

| koronavírus, SA, S- fehérje, fertőzés megelőzése
2022-06-12 19:15:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop