Hirdetés

Lejárató kampányt emlegetnek az oroszok

A Kreml szóvivője pénteken azzal vádolta a világ gyógyszerészeti óriásvállalatait, hogy "nem a legméltóbb eszközökkel" és "piszkos eszközökkel" igyekeznek hitelteleníteni a Covid-19 elleni orosz vakcinát a "kemény konkurenciaharcban".

Koronavírus, COVID-19, orosz vakcina, lejáratás |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

 Nem bocsájtkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy szerinte ki él nemtelen eszközökkel, csak annyit mondott, hogy elegendő megnézni az elmúlt egy hónapban megjelent hírügynökségi anyagokat.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy az orosz vakcina ellen külföldről finanszírozott lejáratókampány folyik. Azt mondta, a tárcának "részletekbe menő" értesülései vannak arról, hogy ehhez milyen eszközöket és forrásokat vetettek be.

A közösségi média külföldi finanszírozású, orosz nyelvű platformjain "áltudományos feltárások" sorozatának publikálása van előkészületeben, amelyekben "hamis szemtanúi vallomásokban" hangzanak el olyan valótlan állítások, amelyek szerint a Szputnyik V (a belföldi forgalmazásban Gam-KOVID-Vak) elnevezésű vakcina veszélyes, és hogy az orosz fegyveres erőknél vannak olyanok, akik elutasítják, hogy beoltsák őket. 

A tábornok szerint nincsenek katonai oltásmegtagadók, és a gyakorlat bebizonyította, hogy a vakcina, amellyel a már a felső hadvezetés tagjait is beoltották, hatékony és biztonságos. Idén az orosz fegyveres erők 100 ezer tagja kapja meg a védőoltást, amelynek beadására 300 medikusbrigádot állítottak fel. 

Közölte, hogy a védelmi tárca eddig 14 és fél ezer dózis vakcinát kapott, amellyel eddig több mint 10 ezer embert oltottak be, elsősorban katonaorvosokat, hadihajók személyzetét, pilótákat, hadászati rakétaegységek katonáit, törzstiszteket és alegységparancsnokokat.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy az épülő Szputnyik V-üzemben havi mintegy 10 millió dózis vakcina készül majd.

A fővárosban december 5-én megkezdett vakcinációra péntek reggelig több mint 20 ezren jelentkeztek, akik közül mintegy hatezer embert oltottak be. Első körben egészségügyi alkalmazottak, pedagógusok és szociális munkások jelentkezhettek. 

Mihail Miszusztyin miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy megkezdődött a második orosz vakcina, a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona "posztklinikai" tesztelése. Anna Popova tisztifőorvos elmondta, hogy az oltóanyagot Moszkvába, Szentpétervárra, Tulába, Novoszibirszkbe és Rosztovba már kiszállították.

Az EpiVacCorona (koronavírus elleni epitópvakcina) peptid antigén alapú oltóanyag október 14-én kapta meg a feltételes bejegyezést Oroszországban, amit követően megkezdődött a "posztregisztrációs" tesztelése, a dokumentációját pedig eljuttatták az Egyészségügyi Világszervezethez (WHO). 2020 végéig 50 ezer dózist gyártanak le belőle, amelyből ötezret kutatási célokra használnak fel, a többi pedig polgári fordalomba kerül.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 28 585-tel 2 597 711-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 491 987, a halálos áldozatoké 613-mal 45 893-ra nőtt - a járvány kezdete óta ennyien még nem haltak meg egy nap alatt -, a felépülteké pedig 26 171-gyel 2 059 840-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 81,5 millió laboratóriumi tesztet végeztek el.


Koronavírus, COVID-19, orosz vakcina, lejáratás

2020-12-12 12:55:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop