Leölik a nerceket Dániában

Legalább 214 embernél mutatták ki a mutálódott koronavírust, amelyet először júniusban tűnt fel a szőrméjük miatt tenyésztett nyércek populációjában.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A fertőzöttek túlnyomó többségét az észak-jütlandi régióból jelentették, ahol az ország legtöbb nyércfarmja is található.

A vírusnak eddig a nyércekhez köthető öt különböző mutációját mutatták ki. A legaggasztóbb az 5-ös számú járványgócban talált törzs, amely a vizsgálatok szerint gyengíti a szervezet antitestek képzésére való képességét, és ez akár hatástalanná is tehet jövőbeli vakcinákat.

Eddig 12-en fertőződtek meg ezzel a variációval, de nem mutattak súlyosabb tüneteket más fertőzötteknél.

A koronavírust eddig 216 nyércfarmon mutatták ki. A dán kormány válaszul december 3-ig szigorú karantén alá helyezett az észak-jütlandi régióban hét megyét, ami hozzávetőleg 280 ezer embert érint. Az ország vezetése emellett a 17 milliós nyércállomány levágásáról döntött, hogy elejét vegye az új vírustörzs terjedésének, amely embert is fertőz.

A vírus mutációja gyakran akkor lép fel, amikor egyik gazdaszervezetről másikra terjed át, jelen esetben nyércről emberre, illetve vissza.

A dán nyérctenyésztők ipari egyesületének becslései szerint az intézkedés több mint 800 millió dollárba (244 milliárd forint) kerülhet az államnak. Hangsúlyozták, hogy ez lehet a kegyelemdöfés az ország szőrmeiparának is. A dán statisztikai hivatal szerint tavaly mintegy 4000 embert foglalkoztattak az ágazatban, amely 800 millió dollár értékben exportált 24,5 millió szőrmét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) üdvözölte a dán vezetés döntését, de közölte, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a nyércekről emberre átterjedt vírusmutáció nagyobb kockázatokat jelentene.

Soumya Swaminathan, a WHO vezető szakértője szerint eddig is számos mutációját mutatták ki a Sars-CoV-2-vírusnak.

"Elhamarkodott volna következtetéseket levonni arra nézve, milyen következményekkel jár ez az új mutáció a terjedésre, a betegség súlyosságára, a klinikai tünetekre, az immunválaszra vagy a lehetséges oltóanyag hatására" - hangsúlyozta Swaminathan pénteken Genfben nyilatkozva.

A WHO szakértője szerint a vírusnak eddig világszerte több mint 170 ezer változata ismert. Hozzátette: egy szakértői stáb folyamatosan nyomon követi a kórokozó változását.

Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója szerint a dániai helyzet kockázatértékelése folyamatban van. Mint mondta, az eddigi vizsgálatok szerint ez a vírustörzs nem viselkedik másképp. Mindemellett hangsúlyozta: egészségügyi óvintézkedésekkel kell elejét venni a mutálódott vírus további átterjedésének az emberre a farmokon.

Az 5,8 millió lakosú országban mintegy 53 180 fertőzöttet azonosítottak, és 738 a halálos áldozatok száma.| koronavírus, COVID-19, Dánia, nyérc
2020-11-07 14:43:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop