Megállíthatja-e a delta variáns terjedését az emlékeztető oltás?

Egyes jelentések azt sugallják, hogy a meglévő COVID-19 vakcinák kevésbé hatékonyak a Delta-variáns fertőzés megelőzésében. Segíthetnek -e további emlékeztető oltások?

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A SARS-CoV-2, a COVID-19-t okozó vírus Delta-változata fertőzőbb, mint a korábbi változatok, és számos országban, köztük Indiában és az Egyesült Királyságban gyorsan a domináns variánssá vált. 

Gyors terjedése miatt a közelmúltban egyes országok, például Ausztrália, megerősítették a szigorú lezárásokat, mivel a vírus újabb variánsai képesek lehetnek megkerülni a jelenlegi COVID-19 vakcinákat egyes esetekben.

Prof. Sir Andrew Pollard , az Oxford Vaccine Group vezetője, amely hozzájárult az Oxford-AstraZeneca vakcina kifejlesztéséhez, még azt is megjegyezte, hogy véleménye szerint az erősen fertőzőképes Delta-változat lehetetlenné teszi a nyájimmunitás elérését.

„A Delta variáns továbbra is megfertőzi az oltott embereket. Ez pedig azt jelenti, hogy bárki, aki egy bizonyos ponton még oltatlan, találkozik a vírussal és nincs semmi, ami teljesen megállítaná ezt az átvitelt ” - mondta a The Guardian-nek.

Ezenkívül a legújabb adatok azt is sugallják, hogy a COVID-19 vakcinák által biztosított immunitás idővel jelentősen gyengül, ami azt is jelenti, hogy a beoltottak fogékonyabbak lesznek a SARS-CoV-2 fertőzésre. 

Más tudósok és gyógyszergyárak azonban azzal érvelnek, hogy a legszélesebb körben engedélyezett COVID-19 vakcinák további emlékeztető oltása hatékony lehet a Delta-változat ellen.  

De mit mondanak az eddigi bizonyítékok, és hogyan reagálnak világszerte az országok arra az elképzelésre, hogy további emlékeztető oltásokat is beépítsenek a COVID-19 oltási kampányukba?

Az előzetes adatok arra utalnak, hogy fokozza a hatékonyságot

Míg a COVID-19 oltóanyagok Delta-variáns elleni hatékonyságáról szóló közzétett adatok még nem állnak rendelkezésre, a COVID-19-vakcinákat gyártó és forgalmazó gyógyszergyárak egy része bejelentette, hogy a közelmúltbeli klinikai vizsgálatai alátámasztják ezt a nézetet.

A Pfizer egy további emlékeztető oltást javasol az COVID-19 vakcinával, miután már a kezdeti két dózis a Delta variáns ellenanyagokat ötszörösére növeli a 18-55 évesek és 11-szeresére a 65-85 éveseknél. 

A Medical News Today kérdéseire válaszolva a Pfizer szóvivője elmagyarázta, hogy ez a „következtetés a jelenlegi BNT162b2 vakcina harmadik adagjának és a laboratóriumi vizsgálatok folyamatos ellenőrzéséből származó kezdeti adatokon alapul”.

Ez a harmadik adag megegyezik a jelenleg engedélyezett Pfizer vakcina két adagjával. A vállalat azonban azt is vizsgálja, hogy egy „frissített” oltóanyag -adag ,,módosítva a Delta -variáns ellen, hogyan hatna.

A Pfizer szóvivője azt mondta az MNT -nek: „A folyamatban lévő vizsgálat a jelenlegi BNT162b2 vakcina biztonságosságát és tolerálhatóságát értékeli. Bár úgy véljük, hogy a BNT162b2 harmadik adagja képes megőrizni a legmagasabb védelmi hatékonyságot az összes jelenleg ismert változat ellen, beleértve a Deltát is, továbbra is éberek vagyunk, és a vakcina frissített változatát is kifejlesztjük, amely a Delta variáns teljes tüskefehérjéjét célozza meg. A vizsgálathoz az mRNS első adagját már elkészítették, és a klinikai vizsgálatok várhatóan augusztusban kezdődnek, a hatósági jóváhagyásoktól függően. ”

A Moderna azt is elmondta, hogy a COVID-19 elleni oltóanyag további emlékeztető oltása képes lesz a Delta-változat távoltartására.

„A 2. fázisú vizsgálatban a három különböző Moderna mRNS emlékeztető jelölt 50 mikrogramm oltása robusztus ellenanyagválaszt váltott ki a fontos aggodalomra okot adó változatok ellen, beleértve a Gamma -t (P.1); Béta (B.1.351); és Delta (B.1.617.2) ” - áll a jelentésben.

A vizsgált három booster közé tartozott a jelenleg engedélyezett oltásuk, valamint további két kísérleti jelölt.

A Moderna jelentése szerint a harmadik emlékeztető oltás után keletkező semlegesítő antitest szint hasonló volt a jelenleg engedélyezett oltóanyag két 100 mikrogrammos adagja után regisztrált szinthez.

Engedélyezték már az emlékeztető oltásokat?

A Pfizer és a Moderna is engedélyt kért a megfelelő emlékeztető oltásokhoz azokból az országokból, amelyek már engedélyezték fő COVID-19 vakcinájukat.

Az FDA engedélyezte a Pfizer és a Moderna COVID-19 vakcinák harmadik emlékeztető oltását-de csak azok számára, akik immunhiányosak, és ezért nagyobb a SARS-CoV-2 fertőzés kockázata a felmerülő változatokkal szemben.

Izrael a közelmúltban engedélyezte a Pfizer vakcina harmadik oltásának felvételének is, amely mostantól elérhető az „50 év feletti embereknek, egészségügyi dolgozóknak, a koronavírus súlyos kockázati tényezőivel rendelkező személyeknek, és fogvatartottaknak és őröknek”.  

Bár az Egyesült Királyság még nem engedélyezett további emlékeztető oltásokat , nem hivatalos jelentések szerint több millió extra adagot rendelt a COVID-19 oltóanyag-fokozó kampányhoz. 

„Több mint 500 [millió] adag COVID-19 vakcinához jutottunk hozzá, és bízunk benne, hogy kínálatunk támogatja a lehetséges emlékeztető oltási programokat a jövőben. A potenciális emlékeztető program a független oltási és immunizációs vegyes bizottság tanácsain alapul ” - mondta az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium a The Guardian-nek. 

WHO moratórium az emlékeztető oltásokra

Míg az emlékeztető oltások némileg jobb védelmet nyújthatnak a SARS-CoV-2 új változatai ellen, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a harmadik oltóanyag adagok gyors elosztása a magas jövedelmű országokban tovább hozzájárul a vakcina nacionalizmusához és növeli az oltási szakadékot az alacsony és közepes jövedelmű országokban.  

„Megértem minden kormány aggodalmát, hogy megvédje népét a Delta -variánstól. De nem fogadhatjuk el, hogy azok az országok, amelyek már felhasználták a globális oltóanyag-kínálat nagy részét, még többet felhasználjanak ”-mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója augusztus 4-i sajtótájékoztatóján.

Annak érdekében, hogy megpróbálja megakadályozni ezt az egyre szélesedő szakadékot, a WHO arra kérte a magas jövedelmű országokat, amelyek a vakcinafejlesztés és -terjesztés élvonalában vannak, hogy legalább 2021 szeptemberéig ne ajánljanak fel további emlékeztető oltásokat.


| koronavírus, delta variáns, emlékeztető oltás
2021-09-01 11:44:01
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop