Hirdetés

Megkezdődött a koronavírus elleni védőoltás klinikai tesztje

A vakcina fázis 1. klinikai tesztje megkezdődött a Seattle-i Kaiser Permanente Washington Health Research Institute (KPWHRI)-ban.

koronavírus, járvány, COVID-19, NIH, vakcina |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

A képen a vírus tüske fehérjéjének 3D modellje látható, a vírus 3D modellje előtt: ez adja a koronaszerű képet. A tüske képessé teszi a vírust arra, hogy az emberi sejtbe belépjen és fertőzzön. A vírus felszínét (kék) ezek a tüskék borítják (vörös).

A kutatók 45 egészséges önkéntes felnőtt bevonását tervezik kb. 6 hét alatt. Az első résztvevő megkapta ma az oltást. Azt vizsgálják, hogy mi a hatásos, de még veszélytelen adag, ami kiváltja az immunválaszt. 

A vakcina neve mRNA-1273, a Moderna Inc. Cambridge, Massachusetts-ben dolgozta ki egy kutatócsoport. 

A kísérleti védőoltás arra készteti a szervezetet, hogy kiválasszon egy fehérjét, mely immunválaszt okoz. Az mRNS vakcina ígéretesnek bizonyult állatkísérletekben, ez az első vizsgálat emberben.

A vakcinát azért tudták ilyen hamar kifejleszteni a kutatók, mert korábban tanulmányozták a hasonló koronavírus fertőzéseket (SARS és MERS)

A résztvevők a felkarizomba adott két injekcióban kapják meg a vakcinát, 28 nap időközben, eltérő dózisokban, majd a két oltás között visszahívják és megvizsgálják az önkénteseket, illetve további vizsgálatokra egy éven át.

koronavírus, járvány, COVID-19, NIH, vakcina

2020-03-19 11:25:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop