Mennyire hatékonyak a kínai Covid-19 oltások?

A Sinopharm két vakcinája 72,8, illetve 78,1 százalékos hatékonyságot mutatott. A jelenlegi hatékonysági arány nagyrészt megfelel a Sinopharm korábbi állításainak.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A kínai vakcinagyártó két inaktivált Covid vakcinája bizonyította hatékonyságát a vírussal szemben - derül ki egy tanulmányból, amelyet a rangos amerikai orvosi folyóirat, a Journal of the American Medical Association (JAMA) publikált.

A tanulmány akkor jelent meg, amikor a kínai vakcinagyártókat kritizálják, hogy nem osztottak meg elegendő adatot az oltások hatékonyságáról és biztonságosságáról.

A China National Biotech Group Co, mely a Sinopharm-hoz tartozik, két vakcinája 72,8, illetve 78,1 százalékos hatékonyságot mutatott. A jelenlegi hatékonysági arány nagyrészt megfelel a Sinopharm korábbi állításainak.

A kínai vállalatok különösen agresszíven célozták meg a vakcinák terjesztését a fejlődő országokban - Pakisztántól Magyarországig és Szerbiától Peruig. A kritika azután jött, hogy a Covid-19 grafikonon a fertőzések száma továbbra is felfelé lendült, még jelentős populáció beoltása után is.

Ez számos országban, így Szingapúr és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyógyszerhatóságának jóváhagyása elé is akadályokat gördített. 

A JAMA tanulmánya 40 832 önkéntes adatait elemzte az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom és Jordánia lakói körében.

Három csoportra osztották őket, és három hét után mindkét dózist beadták, illetve placebót. Az eredmények azt mutatták, hogy csak 26 embernél alakult ki Covid-19, közülük 21-en mindkét oltást megkapták. Ez azt is megmutatta, hogy az oltás beadása után egyetlen önkéntesnél sem alakult ki súlyos betegség.

"A két vakcinának ritkán voltak súlyos mellékhatásai és többségük nem volt összefüggésben az oltásokkal. Egy elemzés szerint a két vakcina mérhető mennyiségű semlegesítő antitestet indukált, hasonlóan az 1/ 2 fázis eredményéhez"- áll a tanulmányban.

A tanulmányt március 17-én nyújtották be a JAMA-hoz, amelyet május 12-én fogadtak el közzétételre.

A vizsgálatnak számos korlátja is volt.

Először is, nem tartalmazta a terhes nőket és a 18 évnél fiatalabbakat; így az inaktivált vakcinák hatékonysága és biztonságossága ezekben a csoportokban továbbra sem ismert. 

Az 1/2 fázisú vizsgálatok eredményeit nem közölték, a két vakcina biztonságosságának és immunogenitásának értékelése gyermekek és serdülők körében folyamatosan zajlik.

Másodszor, a vizsgálatot főként egészséges, fiatal férfiakkal végezték a Közel-Keleten, és nem volt elegendő résztvevő a krónikus betegségben szenvedők, a nők, idősebb felnőttek, más földrajzi népességben élők és korábban SARS- CoV-2 fertőzésen átesettek körében, akik a legsérülékenyebbek a súlyos COVID-19 esetek és halálozás szempontjából.

| koronavírus, COVID-19 járvány, Sinopharm vakcina, hatékonyság
2021-05-27 17:31:34
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop