Minden, amit a kínai koronavírus vakcinákról tudni kell.

Ma érkezik egy szállítmány Kínából, olvasóink nyilván szeretnének tájékozódni. Kapcsolódó cikkeink a lap alján.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Hogyan működik a Sinovac vakcina?

A CoronaVac oltóanyag mögött a pekingi székhelyű Sinovac biogyógyszergyár áll. Az vakcina elölt vírusrészecskékkel készteti a szervezetet az ellenanyag termelésére.

Összehasonlításképpen, a nyugaton kifejlesztett Moderna és Pfizer vakcinák mRNS vakcinák. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus genetikai kódjának egy részét beinjektálják a szervezetbe, mely megkezdi a vírusfehérjék előállítását, de nem az egész vírust viszik be. Ez elegendő ahhoz, hogy az immunrendszert támadásra késztesse.

"A CoronaVac egy hagyományosabb [vakcina] módszer, amelyet sok ismert vakcinában, például veszettségben, sikeresen alkalmaznak" - mondta a BBC-nek Luo Dahai, a Nanyangi Technológiai Egyetem docense. "Az mRNS-vakcinák új típusú vakcinák, és [jelenleg] még nem létezik ilyen sikeres példa a populációban" - teszi hozzá Prof. Luo.

Papíron a Sinovac egyik fő előnye, hogy 2-8 Celsius fokos szokásos hűtőszekrényben tárolható, hasonlóan az oxfordi vakcinához, amely génmanipulált vírust tartalmaz, (csimpánzok közönséges nátháját okozza). A Moderna vakcináját -20 ° C-on, a Pfizer vakcináját pedig -70 ° C-on kell tárolni.

Ez azt jelenti, hogy mind a Sinovac, mind az Oxford-AstraZeneca vakcina sokkal könnyebben használható azokban a fejlődő országokban, ahol esetleg nem képesek nagy mennyiségű oltást tárolni ilyen alacsony hőmérsékleten.

Mennyire hatékony?

Nehéz megmondani jelenleg. Az egyik kínai tanulmány, amely a The Lancet tudományos folyóiratban jelent meg, csak a CoronaVac kínai első és második fázisú kísérleteiről rendelkezik információkkal. Zhu Fengcai, a cikk egyik szerzője szerint ezek az eredmények - az első fázisú vizsgálat 144 résztvevője és a második fázisú vizsgálat 600 résztvevője alapján - azt jelentették, hogy a vakcina "alkalmas sürgősségi felhasználásra".

A CoronaVac jelenleg a harmadik fázisú teszteken megy keresztül különböző országokban. A Törökországban és Indonéziában végzett késői stádiumú vizsgálatok időközi adatai azt mutatták, hogy a vakcina hatékonysága 91,25%, illetve 65,3%.

A brazíliai kutatók kezdetben azt mondták, hogy klinikai vizsgálataikban ez 78% -os volt, de 2021 januárjában ezt az értéket 50,4% -ra módosították, miután több adatot vettek be számításaikba. November elején kísérleteiket egy önkéntes halála után rövid időre leállították, de folytatták, miután kiderült, hogy nincs kapcsolatban az oltással.  

A Sinovacot július óta engedélyezték sürgősségi alkalmazásra Kínában a magas kockázatú csoportokban. Szeptemberben több mint 1000 önkéntesnél végeztek vizsgálatokat, amelyek közül "néhányuknál csak kisebb fáradtságot vagy diszkomfort érzés jelentkezett ... legfeljebb 5%".

Luo professzor a harmadik fázis eredményei előtt azt mondta, hogy nehéz volt megjegyzést fűzni a vakcina hatékonyságához abban az időpontban "a rendelkezésre álló korlátozott információk miatt". "Az előzetes adatok alapján ... A CoronaVac valószínűleg hatékony oltóanyag, de meg kell várnunk a harmadik fázisú vizsgálatok eredményeit" - mondta.

"Ezek a vizsgálatok randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos ... több ezer résztvevővel végezték. Ez az egyetlen módja annak bizonyítására, hogy az oltások biztonságosak és hatékonyak." 

Mi a helyzet a Sinopharm vakcinával?

A kínai állami tulajdonú Sinopharm két Covid-19 vakcinát fejleszt, amelyek a Sinovachoz hasonlóan szintén inaktivált vírust tartalmaznak, hasonló működéssel.

A Sinopharm december 30-án jelentette be, hogy a vakcina harmadik fázisú kísérletei szerint a vakcina 79% -kal hatékony – ez alacsonyabb érték, mint a Pfizer és a Moderna vakcinái.

Azonban az Egyesült Arab Emírségek, amely a hónap elején jóváhagyta a Sinopharm oltást, azt állította, hogy a vakcina 86% -os hatékonyságú a harmadik fázisú vizsgálat időközi eredményei szerint. Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is engedélyezte az oltás sürgősségi alkalmazását az egészségügyi dolgozók számára

A vállalat szóvivője nem volt hajlandó megmagyarázni az ellentmondást, és azt mondta, hogy a részletes eredményeket később közölik - áll a Reuters jelentésében.

De még a harmadik fázisú vizsgálati eredmények előtt a vakcinát Kínában már csaknem egymillió embernek adták be sürgősségi program keretében.

Dale Fisher professzor, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora akkor azt mondta, hogy "nem szokványos" egy oltóanyag-programot felépíteni anélkül, hogy átmenjen az utolsó szakaszon.

"Normális, hogy megvárjuk a harmadik fázisú vizsgálatok elemzését, mielőtt sürgősségi engedélyezés útján indítanánk az oltóprogramot" - mondta a CNBC híroldalnak.

December elején Peru felfüggesztette a Sinopharm vakcina kipróbálását egy önkéntest érintő "súlyos nemkívánatos esemény" miatt. Később azt mondta, hogy megszüntették a felfüggesztést.

A klinikai vizsgálat szüneteltetése nem szokatlan. Szeptemberben az Egyesült Királyság szüneteltette a vizsgálatokat egy másik Covid-19 vakcina során, miután egy résztvevőnél mellékhatást feltételeztek, és folytatták, miután a vakcinát, mint okot kizárták.

A koronavírus elterjedését Kínában területi lezárásokkal korlátozták - és az élet lassan, de biztosan visszatér a normális mederbe.

Van még vakcina-jelölt?

Legalább két másik Covid-19 oltóanyag fejlesztése folyamatban van Kínában - áll a The Conversation friss cikkében .

Az egyik a CanSino Biologics, amely állítólag a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokban vesz részt pl. Szaúd-Arábiában.

A másikat Anhui Zhifei Longcom fejleszti. Vakcinája megtisztított vírusdarabkát használ az immunválasz kiváltására, és a jelentés szerint a közelmúltban belépett a harmadik fázisba.

Mely országok jelentkeznek be a kínai oltásokra?

Több ázsiai ország, többek között Szingapúr, Malajzia és a Fülöp-szigetek aláírt egyezményeket a Sinovac-szal, és Indonézia 2021 januárjában megkezdte tömeges oltási kampányát vakcinájával. Törökország a Sinovac oltást sürgősségi alkalmazásra is jóváhagyta. A cégről ismert, hogy más üzleteket is kötött Brazíliával és Chilével. Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein jóváhagyta a Sinopharm oltást.

Hogyan működne a kínai vakcinák bevezetése?

A Sinovac évente 300 millió adagot képes előállítani az újonnan épített 20 000 négyzetméteres gyártóüzemében - mondta a cég elnöke a CGTN állami médiumnak.

Az összes többi oltáshoz hasonlóan kétszeri oltás szükséges, ami azt jelenti, hogy jelenleg csak évi 150 millió embert lehet beoltani vele- ez Kína lakosságának alig több mint egytizede.

Elemzők rámutatnak Kína szándékára, hogy megnyerje az oltásdiplomáciai versenyt. Állítólag Hszi Csin-ping kínai elnök ígéretet tett arra, hogy 2 milliárd dollárt különít el az afrikai kontinens számára, miközben latin-amerikai és karib tengeri országoknak 1 milliárd dolláros hitelt ajánl fel vakcinák vásárlására. Nem világos, hogy milyen feltételekkel.

"Peking ... biztosan kihasználja a helyzetet kereskedelmi és diplomáciai haszonszerzés céljából" - mondta Jacob Mardell, a MERICS elemzője az ABC News-nak.

"[Olyan dologgal rendelkezik, amelyre az országoknak nagy szükségük van, és arra törekszik, hogy az oltóanyagot jótékonysági cselekedetként fesse le."

Nem világos, hogy mennyibe kerülhet, de az év elején a BBC csapata a kínai Yiwu városban úgy látta, hogy az ápolónők körülbelül 400 jüan (60 dollár; 45 font) ellenében adják be az injekciókat.

Emberek százai álltak sorba a kínai Yiwu-ban, hogy a kísérleti Covid-19 oltást megkapják A Bio Farma, egy indonéziai állami cég szerint ez körülbelül 200 000 rúpiába (13,60 USD; 10 font) kerülne helyi szinten.

Ez még mindig jóval magasabb ár, mint az oxfordi vakcináé, amelynek adagja 4 dollár, de alacsonyabb, mint a Modernáé, 33 dollár / adag. A Moderna azt mondta, hogy 2021-ben 500 millió adag szállítását tűzte ki célul, az AstraZeneca pedig ígéri, hogy 2021 első negyedévének végéig 700 millió adagot fog előállítani.

| koronavírus, COVID-19 járvány, kínai vakcinák
2021-02-16 10:21:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop