Hirdetés

MIS-C: koronavírus szövődmény gyerekeknél?

A Kawasaki-kórhoz hasonló tünetekkel járó gyermekbetegség kapcsolatban állhatnak a SARS-CoV-2 vírussal.

Kawasaki szindróma, MIS-C, koronavírus, SARS-CoV-2, Covid-19 |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Több nyugati ország is jelezte, hogy gyerekeknél feltehetően a koronavírusnak a Kawasaki szindrómához hasonló, ritka és súlyos gyulladásos szövődményei jelentkeztek, amelyek tünetei magas láz, érrendszeri gyulladás, hasi fájdalmak és emésztési zavarok, valamint a skarlátra emlékeztető bőrkiütés.

A több szervet érintő gyulladásos szindrómára (MIS-C) akkor gyanakodhatnak az orvosok, ha a páciens a vizsgálat idején vagy a közelmúltban megbetegedett Covid-19-ben, vagy kapcsolatban állt fertőzöttekkel, legalább 24 órán keresztül minimum 38 fokos láza volt, kórházi ellátásra szorul, a vérképe gyulladásra utaló jeleket mutat, és legalább két szervével kapcsolatban panaszai vannak, amelyek lehetnek a szív, a vesék, a tüdők, a bőr vagy az idegrendszer.

A CDC arra kérte az orvosokat, hogy a gyanús eseteket jelentsék a helyi vagy az állami egészségügyi részlegnek. A szindróma megjelenését kell feltételezni minden Covid-19-cel összefüggő gyermekhalál esetében.

A gyermekek a felnőtteknél ritkábban fertőződnek meg az új koronavírussal, és a betegség lefolyása náluk enyhébb, de tünetmentes hordozóként nagy szerepük lehet a járvány terjesztésében.

A Kawasaki betegségről bővebben kapcsolódó cikkünkben olvashat


Kawasaki szindróma, MIS-C, koronavírus, SARS-CoV-2, Covid-19

2021-03-12 12:25:31

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop