MIS-C: koronavírus szövődmény gyerekeknél?

Az első értesülések szerint a Kawasaki-kórhoz hasonló tünetekkel járó gyermekbetegség legújabb esetei kapcsolatban állhatnak a SARS-CoV-2 vírussal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a CDC is vizsgálódik.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Több nyugati ország is jelezte, hogy gyerekeknél feltehetően a koronavírusnak a Kawasaki szindrómához hasonló, ritka és súlyos gyulladásos szövődményei jelentkeztek, amelyek tünetei magas láz, érrendszeri gyulladás, hasi fájdalmak és emésztési zavarok, valamint a skarlátra emlékeztető bőrkiütés.

A több szervet érintő gyulladásos szindrómára (MIS-C) akkor gyanakodhatnak az orvosok, ha a páciens a vizsgálat idején vagy a közelmúltban megbetegedett Covid-19-ben, vagy kapcsolatban állt fertőzöttekkel, legalább 24 órán keresztül minimum 38 fokos láza volt, kórházi ellátásra szorul, a vérképe gyulladásra utaló jeleket mutat, és legalább két szervével kapcsolatban panaszai vannak, amelyek lehetnek a szív, a vesék, a tüdők, a bőr vagy az idegrendszer.

Először Nagy-Britanniából jelentették áprilisban a tünetegyüttest (MIS-C,  Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) gyermekeknél. Pénteken Marseille-ből jelentették egy 9 éves gyermek halálát. Március elejétől 135 hasonló esetet regisztráltak Franciaországban. A páciensek életkora egy és tizennégy év között van. Ausztriában két ilyen eset ismert a koronavírussal összefüggésben. Az egyiket Bécsből, a másikat Grazból jelentették, de mindketten meggyógyultak.

A gyulladásos szindrómát legalább 110 New York-i gyermeknél diagnosztizálták, és más amerikai államokban is előfordult, néhányan meg is haltak.

A CDC arra kérte az orvosokat, hogy a gyanús eseteket jelentsék a helyi vagy az állami egészségügyi részlegnek. A szindróma megjelenését kell feltételezni minden Covid-19-cel összefüggő gyermekhalál esetében.

A gyermekek a felnőtteknél ritkábban fertőződnek meg az új koronavírussal, és a betegség lefolyása náluk enyhébb, de tünetmentes hordozóként nagy szerepük lehet a járvány terjesztésében.

A Kawasaki betegségről bővebben kapcsolódó cikkünkben olvashat


| Kawasaki szindróma, MIS-C, koronavírus, SARS-CoV-2, Covid-19
2020-05-16 12:54:15
Kapcsolódó cikkek

Web Design & Development Prowebshop