Mit kell tudni most a járványról?

Rövid áttekintés a koronavírus járványról ma, április 6-án

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Data Center Dinamics- Tajvan - Tajpej

Sanghaj szerdán engedményeket tett a népszerűtlen COVID-izoláló politikával kapcsolatban, amely elválasztotta a gyerekeket szüleiktől, és közfelháborodást váltott ki, de kiterjesztette a város egészére a zárlatot, amely miatt egyesek nehezen vásároltak élelmiszert.

Kína legnépesebb városának lezárása, amely 10 napja kezdődött Sanghaj egyes részein, és mára szinte mind a 26 millió lakost házi karanténbe zárta, nagymértékben megzavarta a mindennapi életet és az üzleti életet. 

Sanghaj több millió doboz hagyományos kínai szereket oszt szét a lakosok között, például gyógynövénytermékeket és influenza kapszulákat, amelyek állításuk szerint a COVID kezelésére alkalmasak. 

A hagyományos fából készült koporsók kifogyóban vannak Hongkongban, miközben a hatóságok arra törekednek, hogy helyet teremtsenek a ravatalozóknak a COVID elleni harcban, amely elárasztja a temetkezési szalonokat.

Mióta a koronavírus idei ötödik hulláma elérte az egykori brit gyarmatot, több mint egymillió fertőzést és több mint 8000 halálesetet jelentettek. 

Tajvan arra törekszik, hogy nulla legyen a súlyos COVID-fertőzések száma, és „hatékonyan” védekezzen a vírus ellen – mondta Tsai Ing-wen elnök szerdán, reagálva a belföldi megbetegedések számának fokozatos növekedésére, és ígéretet tett arra, hogy a tervek szerint tartja az élet újraindítását.

A világ többi részétől eltérően Tajvan szigorú korai ellenőrzési intézkedésekkel – többek között hatékony kontaktkövető rendszerrel és határainak nagyrészt lezárásával – jól kordában tartotta a járványt. 

Németország nem vet véget a kötelező karanténnek a legtöbb ember számára, aki elkapta a COVID-19-et – mondta az egészségügyi miniszter szerdán, megváltoztatva a korábbi döntését, miután felmerült az aggodalom, hogy a karantén korlátozások feloldása azt sugallja, hogy a járvány véget ért.

"A koronavírus nem megfázás. Ezért a fertőzés után továbbra is a karanténnk maradnia kell" - írta Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a Twitteren, hozzátéve, hogy hibát követett el, amikor a kötelező karantén megszüntetését javasolta. 

Angliában márciusban regisztrálták a COVID-fertőzés valaha volt legmagasabb előfordulását, és a hónap végén még mindig nőtt az 55 év felettiek körében az esetek száma – állapította meg szerdán az Imperial College London felmérése, hozzátéve, hogy az Omicron BA.2-es alváltozata most a domináns. 

Boris Johnson miniszterelnök feloldott minden COVID-korlátozást Angliában, hivatkozva az újévi Omicron fertőzési hullámra, amely rekordszámú megbetegedést jelentett, de nem okozott ezzel egyenértékű halálozási hullámot Nagy-Britannia erősen átoltott lakosságában.

A második emlékeztető olltás megvédi az időseket a COVID-tól, de a védelem gyorsan gyengül – tanulmány

A Pfizer/BioNTech vakcina negyedik adagja csökkentette a COVID-fertőzés arányát az idősek körében, de a fertőzések elleni védelem rövid életűnek tűnt – derült ki egy kiterjedt izraeli tanulmányból.

A második emlékeztető oltás fertőzés elleni védelme négy hét után csökkent – mutatták ki izraeli kutatók a New England Journal of Medicine című folyóiratban kedden megjelent tanulmányukban. 

A kínai Kintor Pharmaceutical azt mondta, hogy gyógyszerjelöltje, a proxalutamid hatékonyan csökkentette a kórházi kezelés és a halál kockázatát egy klinikai vizsgálat során, amelyben enyhe vagy közepes tünetekkel rendelkező járóbetegek vettek részt. 

| proxalutamid, Sanghaj, Tajvan, Nagy-Britannia, Németország, második emlékeztető oltás
2022-04-06 18:36:54
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop