Nem lehet az egész világot félévente újraoltani

Nagy-Britannia egyértelműen maga mögött tudhatja a koronavírus-járvány legrosszabb időszakát, "már csak ezen a télen kell túljutnunk", mondta a brit független tanácsadó bizottság (JCVI) elnöke.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Pollard professzor szerint nem lehet a jelenlegi helyzetet az egy évvel ezelőttivel összehasonlítani. Kijelentette: ha az ország ugyanabban a helyzetben lenne, mint tavaly januárban, biztos, hogy ismét teljes lezárás lenne Nagy-Britanniában.

Tavaly januárban csaknem 39 ezren szorultak kórházi kezelésre a Covid-19 miatt, és abban a hónapban volt olyan nap, amikor meghaladta az 1800-at a halálesetek száma.

Az omikron okozta sokkal magasabb fertőződési számokkal együtt sem éri el a 12 ezret a jelenleg kórházban ápolt koronavírus-betegek száma, és a hétfő este zárult 24 órában 47-en haltak meg a Covid-19 szövődményeiben.

Sir Andrew Pollard szerint ezek a különbségek is mutatják a koronavírus elleni oltások hatását. Az oltási kampány nélkül a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) "már térdre kényszerült volna".

Az oltások megakadályozzák a súlyos megbetegedés kialakulását, és így azt is, hogy a Covid-19-ben megbetegedők elfoglalják a kórházi ágyakat például a daganatos betegek elől - mondta az interjúban a brit oltásügyi bizottság vezetője.

Pollard professzor osztja azt a többségi szakmai véleményt, hogy az omikron enyhébb tüneteket okoz, mint a delta. De a legnagyobb kockázatot továbbra is a beoltatlanok jelentik. Andrew Pollard szerint a "vehemensen oltásellenes" csoportok által a vakcinákról terjesztett tévinformációk emberéleteket sodornak veszélybe, súlyos megbetegedéseket és haláleseteket okoztak.

A negyedik, illetve a további oltási adagok lehetőségéről Pollard professzor kijelentette: a döntéshez több bizonyíték kell arra, hogy az újabb oltások milyen hatékonyak.

Nem lehet az egész világot minden négy-hat hónapban újraoltani, ez nem tartható fenn és nem is finanszírozható, ezért a jövőben a legveszélyeztetettebbekre kell összpontosítani az oltási kampányokat, mondta.

Hivatalosan egyelőre nincs szó arról, hogy az Egyesült Királyságban elkezdenék a negyedik oltások beadását, bár Sir Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója korábbi sajtótájékoztatóján már tett erre közvetett utalást. Ő is azonban mindenekelőtt a veszélyeztetettek újraoltásáról beszélt.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a brit felnőttek csaknem 60 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás harmadik adagját.

| koronavírus, omikron, Egyesült Királyság
2022-01-05 15:46:20
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop