Nem találtak új Omicron variánsokat Kínában

A világnak „meg kell nyugodnia”, nem keringhetnek új változatok Kínában – mondta George Gao vezető kínai tudós.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép: Reuters

Gao és munkatársai szerdán a Lancet orvosi folyóiratban közzétett tanulmánya szerint Kínában a közelmúltban kitört járvány első heteiben nem jelentek meg új változatok. A Kínában fertőzést okozó változatok ugyanazok az Omicron-alvariánsok – BA.5.2 és BF.7 –, amelyek a világ más részein is megtalálhatók.

A tanulmány 413 új COVID-esetet elemzett Pekingben 2022. november 14. és december 20. között, és megállapította, hogy mindegyiket valószínűleg meglévő törzsek okozták, a fertőzések 90%-a a fenti két alváltozat miatt volt. 

Kína decemberben véget vetett a több mint három évig tartó szigorú nulla-COVID-politikának, amely az egész városra kiterjedő lezárásokat, tömeges tesztelést és kiterjedt karantént jelentett, majd ezután hatalmas fertőzési hullám indult el.

Egy vezető kormányzati tudós január 21-én azt mondta, hogy az emberek 80%-a már megfertőződött, és kijelentette, hogy a folyamatos megfigyelés szerint nem találtak új COVID-19 törzseket.

Számos ország COVID-tesztelési követelményeket vezetett be a kínai utazók számára a járvány terjedése miatt, az új változatok megjelenésével kapcsolatos aggodalmakra és az adatok hiányára hivatkozva.

Gao elmondta, hogy Kína folytatja a széles körben elterjedt vírusgenom szekvenálást, és minden új változatot azonosítani fog, ha megjelennek. Elmondta, hogy az esetek száma jelenleg csökken, de "a jövőben egy új hullám lehetséges".

A szerzők elmondták, hogy a tanulmánynak vannak korlátai, köztük Kína döntése a nagyszabású kötelező tesztelés megszüntetéséről.

A knai járványügyi hivatal legfrissebb szerdai közleményében azt írta, hogy 2022. szeptember 26. és 2023. február 6. között országszerte 23 217 helyi esetet jelentettek, mindegyike az Omicron mutáns törzsei voltak. BA.5.2.48 (53,0%), BF.7.14 (24,1%) és BA.5.2.49 (14,8%) törzsek. Összesen 13 változatot találtak

| Omicron alvariánsok, Kína
2023-02-09 13:22:38
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop