Német háziorvosok a járvány eddigi tanulságairól

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mellett egy sor fertőző betegség terjedését is hátráltatják az új vírus miatt bevezetett óvintézkedések Németországban a háziorvosok szövetségének (Deutscher Hausärzteverband) tapasztalatai szerint.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A tisztaságra irányuló fokozott figyelem és a társas távolságtartás szabálya révén nemcsak a koronavírus-fertőzés veszélye csökkent, hanem általában véve alacsonyabb a fertőzésveszély, mint máskor - mondta Ulrich Weigeldt, a DH vezetője a Berliner Morgenpost című lap hétfői összeállítása szerint.

A koronavírus-világjárvány miatt bevezetett fertőzéshigiéniai előírások egy sor betegség terjedését visszavetették, kevesebb például a gyomorpanaszokat okozó fertőzések és a felső légúti fertőzések száma is. Jó lenne, ha ez a kedvező hatás tartóssá válna, ezért a járvány miatt begyakorolt szabályok közül többet a mindennapok részévé kellene tenni. Mindenekelőtt a gyakori és alapos kézmosást és a szellőztetést lenne érdemes rutinná gyökereztetni - fejtette ki a szakember.

Az egészségügyi ellátórendszerben is adódnak tanulságok. Hasznos megoldás volt a telefonos konzultáció bevezetése a felső légúti panaszokkal küszködőnek, és az is, hogy az ilyen konzultáción kialakított távdiagnózis alapján helyezték betegállományba az érintetteket. Ezt is állandóvá kellene tenni - mondta a háziorvosok érdekképviseletének vezetője, kiemelve: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy nem kell minden panasz miatt rögtön felkeresni a rendelőt. A háziorvosok jól ismerik a páciensek többségét, és az egyszerűbb betegségek esetében telefonos konzultáció alapján is fel tudják mérni a páciens állapotát.

Hozzátette: azt is remélik, hogy a járvány hatására többen oltatják majd be magukat a szezonális influenzavírus ellen. A leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak, vagyis az időseknek és a munkájuk révén sok személyes - és így fertőzésveszéllyel járó - kapcsolatba kerülő embereknek lehetőleg mind meg kellene kapniuk az influenza elleni oltást - mondta Ulrich Weigeldt.

Németországban nagyjából egy hónapja - május 10. óta - tartósan 1000 alatt van az igazolt új fertőzések napi száma. Az utóbbi napokban az 500-as határt sem érte el az új esetek száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Ezek általában nagyobb összejövetelekhez, családi, vallási eseményekhez köthetők, vagy olyan munkahelyekhez, amelyekben nehezen megoldható a biztonságos távolság betartása a dolgozók között, vagy más körülmények - például a hűtőházakban fenntartott alacsony hőmérséklet - kedveznek a vírus terjedésének.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) vasárnapról hétfőre 214 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól. A 16 tartomány közül kettőben - Schleswig-Holstein, Sachsen-Anhalt - egy esetet sem regisztráltak, a tartományok többségében 10 alatt volt az igazolt új fertőzések száma.


| koronavírus, COVID-19, felső légúti hurut
2020-06-09 11:11:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop