Nyolc hónap védettség a Covid-19 után

A COVID-19 betegek vérében legalább nyolc hónapig megmaradtak a fertőzést követően.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Az antitestek a betegség súlyosságától, a betegek korától vagy társbetegségek meglététől függetlenül nyolc hónapon át megmaradtak a milánói Szent Rafael Kórház és az olasz közegészségügyi intézet (ISS) kutatóinak tanulmánya szerint, mely a Nature Communications című tudományos folyóiratban jelent meg.

162 koronavírusos tünettel rendelkező beteg esetét tanulmányozták, akiket a járvány tavalyi első hulláma idején a kórház intenzív osztályán kezeltek.

A vérmintákat 2020 márciusában és áprilisában vették le, majd novemberben ismételten vért vettek a betegséget túlélt paciensektől. A vizsgáltak közül huszonkilenc beteg hunyt el.

A vizsgált betegek kétharmada férfi volt, a páciensek átlagéletkora pedig 63 év. A betegek mintegy 57 százalékának volt társbetegsége, elsősorban magas vérnyomása (44%) vagy cukorbetegsége (24%).

A tanulmányozott betegek 79 százalékánál képződtek semlegesítő antitestek az első két hét alatt. Az antitestek szintje - bár idővel csökkent -, az adott időszak alatt állandó volt, és nyolc hónappal a betegség diagnosztizálása után mindössze három beteg volt, akiknek az antitest-tesztje nem lett pozitív.

"Azoknál, akiknél nem keletkeztek antitestek a fertőzés első tizenöt napja alatt, nagyobb volt a kockázata a COVID-19 súlyosabb formái kialakulásának" - olvasható a közleményben.

| koronavírus, COVID-19 járvány, antitest, védettség
2021-05-12 11:37:02
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop