Hirdetés

Omicron: riadalom világszerte

Miközben a kutatók éjjel-nappal dolgoznak, több ország beutazási tilalmat rendelt el az új vírusváltozat miatt

omicron, új variáns, BioNTech, korlátozások |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

WHO

A WHO közleménye szerint a variáns nagyszámú mutációval rendelkezik, amelyek közül egyesek "aggodalomra adnak okot". Az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn. A jelenlegi PCR-tesztek képesek azonosítani az omikron vírusvariánst.

A B.1.1.529-es omikronnak elnevezett variánson kívül a SARS-CoV-2 koronavírus további négy variánsát tartják még számon aggodalomra okot adó mutációként

A WHO szóvivője óvatosságra intett a beutazási tilalmak elhamarkodott bevezetésével szemben. A szóvivő szerint néhány hétbe telhet, míg megállapítják, hogy a variáns milyen mértékben terjed, illetve mennyire hatásos ellene a kezelés és a védőoltások.

BioNTech

A tudósok próbálják megállapítani, hogy az új variáns ellenáll-e a védőoltásoknak. A Dél-Afrikában azonosított változat egyértelműen különbözik az eddigiektől, és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot - mondta a német BioNTech szóvivője pénteken.

"Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal vizsgálatot indítottunk a B.1.1.529-es variánssal kapcsolatban" - mondta a BioNTech szóvivője.

A laboratóriumi vizsgálatok adatai legkésőbb két hét múlva várhatók. Ezekből az adatokból kiderül, hogy a B.1.1.529 "lehet-e menekülő (escape - az ellenanyagok elől kitérő) variáns, amely szükségessé teszi a vakcinánk kiigazítását, ha nemzetközileg elterjed" - mondta a szóvivő.

Tájékoztatása szerint a Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy escape-változat felbukkanására. A vakcinát hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. A módosított oltóanyag első tételeit 100 napon belül lehet szállítani.

USA és Kanada

Washingtonban Anthony Fauci azt mondta, hogy még nem született döntés a lehetséges amerikai beutazási korlátozásokról. Egyelőre nem találták jelét annak, hogy a dél-afrikai variáns megjelent volna az Egyesült Államokban, és az sem világos, hogy az új vírusváltozat ellenáll-e a jelenlegi védőoltásoknak.

Ennek ellenére Joe Biden közölte: az Egyesült Államok megtiltja a jövő héttől a beutazást nyolc afrikai országból. A legtöbb, amerikai állampolgársággal nem rendelkező személyt, aki az elmúlt 14 napban járt ezekben az országokban, nem engedik beutazni.

A kanadai egészségügyi miniszter szintén pénteken bejelentette, hogy megtiltják a beutazást hét afrikai országból.

Németország

A légitársaságok csak német állampolgárokat szállíthatnak Dél-Afrikából Németországba, és nekik is karanténba kell vonulniuk 14 napra, akkor is, ha rendelkeznek teljes oltással és nem mutatható ki szervezetükben a vírus.

Nagy-Britannia

Pénteken bejelentették, hogy szigorítják a beutazási szabályokat a Dél-afrikai Köztársasággal és a vele szomszédos országokkal szemben, az Európai Unió (EU) hasonló lépéseket tervez.

EU

Ursula von der Leyen javasolta az EU-ba irányuló légi közlekedés teljes leállítását a dél-afrikai térségből, valamint más, érintett országokból, köztük Indiából, Japánból és Izraelből is.

Az ENSZ turisztikai világszervezete (UNWTO) ugyanakkor gyors döntéshozatalra szólított fel, "mielőtt túl késő lenne".

Izrael

Izrael szinte egész Afrikára kiterjesztette a beutazási tilalmat. "Jelenleg a rendkívüli állapot kihirdetését fontolgatjuk, mivel az a célunk, hogy gyorsan, határozottan és idejekorán cselekedjünk" - áll Naftali Bennett izraeli miniszterelnök közleményében.

Olaszország

Olaszország beutazási korlátozást léptetett életbe mindazokkal szemben, akik az elmúlt 14 napban dél-afrikai térségbeli országokban jártak.

Franciaország

Franciaország felfüggesztette a Dél-afrikai Köztársaságból és Bahreinből érkező repülőjáratok belépését.

Belgium

Belgiumban is kimutatták a vírus dél-afrikai variánsát, Brüsszel ezért a térségből érkező utazókra vonatkozó korlátozásokra készül a napokban.

Svájc

A svájci kormány egyelőre csak a beutazási szabályok szigorítását rendelte el a dél-afrikai térségből, és azokból az országokból, ahol már megjelent az új vírusváltozat.

omicron, új variáns, BioNTech, korlátozások

2021-11-28 14:22:26

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop