Hirdetés

SARS-CoV-2: Az univerzális antitest védelmet nyújthat minden variáns és más koronavírus ellen

Amerikai kutatók egy monoklonális antitestet fedeztek fel, amely a SARS-CoV-2 S fehérje „szárának” változatlan régiójához kötődik. Az első laboratóriumi kísérletekben semlegesítő hatást értek el a SARS-CoV-2 összes változata, valamint más béta-koronavírusok, például a SARS-CoV és a MERS-CoV, valamint néhány nátha vírus ellen.

SARS-Cov2, AR-701 antitestkoktél |

InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: News-Medical Net

A PLoS Pathogens (2022; DOI: 10.1371/journal.ppat.1010691 ) publikációja szerint az első állatkísérletek is ígéretesek voltak.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 mutációk miatt gyorsan képes elkerülni a vakcinák által termelt vagy gyógyszerként használt antitesteket. Ennek oka a vírus magas mutációs rátája, amely megváltoztatja a tüskefehérjét, különösen azon a receptorkötő helyen, ahol az antitestek a legerősebb közömbösítő hatást érik el. Ezenkívül a mutációk növelték a vírus fertőzőképességét.

Különböző kutatócsoportok jelenleg is olyan antitesteket keresnek, amelyek a tüskeprotein fix régiói ellen irányulnak. Ilyen régiók a szár régióban (S2) találhatók. Itt a mutációk a tüskefehérje instabilitásához és „letöréséhez” vezethetnek. A tüskefehérje nélkül a SARS-CoV-2 és más béta-koronavírusok nem képesek megfertőzni a sejteket. Ezért az S2-ben vannak olyan régiók, amelyek alkalmasak az antitestek széles körben történő semlegesítésére.

A birminghami Alabama Egyetemről James Kobie vezette csapat most ilyen antitesteket talált a COVID-19-ből felépült betegek vérében. A kutatók azonosították az antitesteket termelő B-sejteket, izolálták a gént, és rekombináns mikroorganizmusokban termelték meg. Összesen 17 olyan antitestet találtak, amelyek kötődnek az S2 fehérjéhez. Ezek közül 4 semlegesíteni tudta a SARS-CoV-2-t, beleértve a béta és az omikron variánsokat.

A legjobb vizsgálati eredményeket az 1249A8 antitesttel kapták. Nemcsak a SARS-CoV-2 vad típusú Wuhant és annak béta-, gamma-, delta-, epszilon- és omikron-változatait semlegesítette. Semlegesítették az első SARS-CoV-t, amely 2002 és 2004 között járványt váltott ki, valamint a MERS-CoV-t, amely ismételten halálos megbetegedéseket okoz a "közel-keleti légúti szindróma"-ban az Arab-félszigeten. Ugyanez vonatkozik a két koronavírusra, az OC43-ra és a HKU-1-re is, amelyek általában ártalmatlan megfázást okoznak.

Az 1249A8 antitest megvédte az egereket a COVID-19-től, amelyek egy génmódosítás következtében az emberhez hasonlóan megbetegedhetnek. Az állatok nem fogytak a SARS-CoV-2 fertőzés után, és a vírusok 4 napon belül kitisztultak a tüdőböl. Ezenkívül az 1249A8 szinergizmust mutatott az 1213H7-tel, egy másik ellenanyaggal, amelyet a kutatók fedeztek fel, és amely a tüskefehérje receptorkötő helyéhez kötődik.

A két antitestből álló koktélt hörcsögökön tesztelték a kaliforniai San Joséból származó Aridis céggel közösen. Az antitesteket a fertőzés után 12 órával intranazálisan alkalmazták.

A COVID-19 okozta fogyás megelőzhető volt az állatokban, és a vírustiterek az orrüregben és a tüdőben jelentősen csökkentek (de csak akkor, ha mindkét antitestet beadták). Védő hatást értek el az első SARS-CoV ellen is.

Az eredmények új univerzális antitest-készítmények kifejlesztéséhez vezethetnek. Az Aridis gyártó a két antitestet beépítette az AR-701 antitestkoktélba, amelyet inhalációs beadásra fejlesztettek ki . Az antitesteket úgy módosítják, hogy a hatékonyságot egy évre vagy tovább növeljék.  

SARS-Cov2, AR-701 antitestkoktél

2022-07-26 11:13:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop