Hirdetés

Szigorú zárlat Sanghajban, tömeges tesztelés Pekingben

Sanghajban szigorúbb zárlat alá vették a karantén alatt álló területeket, kordonokat és fémkerítéseket állítottak fel egyes épületek köré, a városban továbbra sem sikerült megfékezni a koronavírus-járvány terjedését.

koronavírus járvány, Sanghaj, Peking, vesztegzár |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Peking, Csojang negyed, Forrás: dreamsbim.com

A kínai közösségi platformokon vasárnap számos, Sanghajban készült videó terjedt el, melyeken az épületek köré felállított kordonok - egyes helyeken kék, fémlemezekből álló korlát, máshol zöld, fémrács alkotta kerítés - láthatóak. Az intézkedést az ország más részein is alkalmazták már, olyan épületeket, vagy területeket kerítettek el, ahol új esetek miatt kijárási tilalmat rendeltek el.

Sanghajt április elejétől helyezték teljes vesztegzár alá, módosították azt az eredeti tervet, hogy két szakaszban öt-öt napra zárják le Sanghaj keleti, majd nyugati részét. A város egyes lakónegyedeiben már több, mint egy hónapja kijárási tilalom van. A város lakói közül sokan akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátásról, valamint az intézkedések jelentős lelki és anyagi terheiről panaszkodnak. A kínai közösségi platformokon a vesztegzárral kapcsolatos, kritikus beszámolókat és egyéb tartalmakat gyors ütemben cenzúrázzák. 

A hét elejétől kezdve olyan lakónegyedekben, ahol 14 napon át nem azonosítottak újabb fertőzötteket, engedélyezték a vesztegzár feloldását, de a lakónegyed környezetének kockázati besorolásától is függ, hogy a lakók kimehetnek-e az utcára.

A sanghaji egészségügyi hatóságok vasárnapi jelentése szerint a március eleje óta 87 koronavírus-fertőzött hunyt el a városban, közülük mindössze öten voltak beoltva. 

Szombaton 21 058 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Sanghajban, közülük 1401 embernél jelentkeztek a Covid-19 tünetei.

Peking egyes részein vasárnap szintén tömeges tesztelést kezdtek meg, miután szombaton 21 új esetet azonosítottak, ezzel a péntek óta regisztrált fertőzöttek száma 41-re emelkedett. A fertőzöttek között diákok, tanárok, egy nyugdíjas turistacsoport tagjai, lakásfelújítást végző munkások, valamint ételfutárok vannak.

A város fontos üzleti központjának számító, 3,5 millió lakosú keleti Csaojang kerület lakóit és az ott dolgozókat három körben tesztelik, felszólították őket vasárnap, hogy mérsékeljék a társadalmi érintkezéseiket. A Csaojangban működő iskoláknak, valamint sport- és művészeti központoknak pedig ideiglenesen be kell zárniuk.

koronavírus járvány, Sanghaj, Peking, vesztegzár

2022-04-25 12:40:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop