Tájékoztatás a Covid-19 új koronavírusról

Az alábbiakban egy nem szakmabeliek számára készített összefoglalót olvashatnak az új koronavírusról, terjedéséről, a megelőzés lehetőségeiről.

teendők, kézmosás, koronavírus, védekezés, járvány | InforMed Hírek18   InforMed | Makara, M.

Mennyire fertőzőképes az új koronavírus, hogyan terjed a betegség?

A Covid-19 mind légúti cseppfertőzés útján (közvetlen módon, azaz a köhögéssel, tüsszentéssel levegőbe jutó - akár szemmel nem látható méretű - váladékok útján is), mind széklettel, szájon át bekerülő betegség formájában képes fertőzés okozni. Bejuthat a nyálkahártyákra (szem, orr, száj) kerülő kórokozók által.

Terjedhet fertőzött tárgyak útján is. Ezeken percekig vagy hidegben pár óráig maradhat életben, a hűvös tárgyakon tovább életképes, a meleg tárgyakon hamarabb pusztul. Mivel sok a tünetet alig produkáló fertőző beteg, így a tovaterjedés valószínűsége nagy, egy beteg átlagosan 2-3 további fertőzést hozhat létre.

Hogyan védekezhetünk?

Célszerű a gyakori, fertőtlenítőszeres kézmosás, a “tömeghelyek”, rendezvények, tömegközlekedés kerülése itthon is, ha pedig fertőzött területre megyünk, védőmaszk viselése is ajánlható. Tömegközlekedés, bevásárlás, emberekkel való érintkezés után hazaérve mossunk kezet! Dohányosoknak javasolt, hogy minden rágyújtás előtt mossanak kezet fertőtlenítővel.

A fertőtlenítő-szerek "behatási idejét" lásd a dobozon, flakonon! Ha fertőtlenítőszer nem áll rendelkezésre, meleg (forró) vizes kézmosás javasolt átlagos szappannal 5 percen át! Javasolt az arc és a száj környékének mosása is!

Minden közösségi helyen megfogott tárgy átviteli lehetőség, így különös tekintettel: közlekedési eszközök és várók kapaszkodói, pénztárak, jegykiadó automaták, liftek nyomógombjai, pultok, elárusító helyek, villanykapcsolók, kilincsek.

Minél melegebb egy tárgy, annál hamarabb pusztul el a vírus. Roppant veszélyes tehát a hideg közösségi tárgyak érintése, majd a száj érintése. Különösen nem ajánlott kegytárgyak csókolgatása a templomokban.

Ha ismerten fertőzött területen tartózkodtunk, hazajövetel után célszerű “ön-karanténba” vonulni 14 napra. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg távmunkában dolgozunk saját szobánkból és családtagjainkkal se érintkezünk, maximum védőmaszkban, kölcsönös fertőtlenítés mellett, 14 napig.

Az otthon maradáshoz betegállomány kérhető. Bármilyen gyanús panasz-tünet (hőemelkedés, láz vagy száraz köhögés) jelentkezése esetén hívjuk háziorvosunkat telefonon, részletesen lásd lejjebb.

A meleg vizes, szappanos kézmosás is véd, a csap megfogására azonban ügyeljünk, illetve azt is fertőtlenítsük. Lehetőleg ne a tiszta kezünkkel zárjuk el a csapot, amit előtte szennyezett kézzel nyitottunk ki, hanem papírtörlővel vagy papírzsebkendővel, amit utána kidobhatunk. A csap fogantyújának fertőtlenítése is fontos!

Veszélyes-e a vírus?

Nem nagyon. Gyermekeken, fiatalokon alig jelentkeznek panaszok, de a fertőzés terjesztésében az ő szerepük a legnagyobb. Súlyosabb betegség inkább idősebb, 60 év feletti férfiakban jön létre. Az életveszélyes forma elsősorban azokat veszélyezteti, akik nem bírják ki egy tüdőgyulladás megterhelését. Ilyenek például az idősek vagy/és az ún. alapbetegségekben szenvedők. Az ő védelmük a legfontosabb végső szempont!

Utazhatunk-e?

Fertőzésre gyanús területre semmiképp, egyéb területre is csak, ha muszáj! Ha utazunk, a fenti intézkedések figyelembevételével: tömegközlekedés esetén maszk, hazajövetelkor a maszk szemetesbe dobása után fertőtlenítőszeres kézmosás! Külföldi út esetén számítsunk arra, hogy karanténba helyeznek ott, vagy hazajövetelünk után itthon.

Mit tegyek, ha panaszok jelentkeznek?

Ha új keletű torokkaparás és köhögés jelentkezik, és hőemelkedés vagy láz alakul ki, hívjuk háziorvosunkat telefonon. Előfordulhat izomfájdalom, nátha is.

Maradjon otthon, elkülönített szobában a szakemberek megérkezéséig, majd a teszt eredményének megérkezéséig.

Mit tegyek, ha nem vizsgáltak meg, de félek, hogy fertőzést kaptam?

Önköltséges teszt kérhető! Az alábbi helyen olvashat az önköltséges tesztről.


Makara Mihály dr.

Belgyógyász, a trópusi betegségek szakorvosa


| koronavírus, védekezés, teendők, kézmosás, járvány
2020-03-10 13:27:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop