Terjed az Omicron BA.4 és BA.5 variáns

A BA.4-et és a BA.5-öt először Dél-Afrikában mutatták ki 2022 januárjában, illetve februárjában, és azóta ott váltak a domináns változatokká. Mindkét vonal L452R, F486V és R493Q aminosav szubsztitúciót tartalmaz a tüskereceptor-kötő doménben, összehasonlítva a BA.2-vel.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Deadline

Az előzetes tanulmányok a BA.4 és BA.5 antigén tulajdonságaiban jelentős változásra utalnak a BA.1-hez és BA.2-hez képest, különösen a BA.1-hez képest. Ezenkívül az elmúlt hetekben a BA.5 variánsok arányának növekedése figyelhető meg, amit a COVID-19 esetszám és a tesztpozitív arány növekedése kísér.

A BA.4 és BA.5 jelenleg megfigyelt növekedési előnye valószínűleg annak köszönhető, hogy képesek elkerülni a korábbi fertőzés és/vagy vakcinázás által kiváltott immunvédelmet, különösen, ha ez idővel csökkent. 

A korábban BA.1 fertőzésen átesett, be nem oltott egyének szérumát értékelő in vitro vizsgálatokból származó korlátozott rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy mind a BA.4, mind a BA.5 képesek kikerülni a BA.1 fertőzés által kiváltott immunvédelmet. 

Az ilyen be nem oltott egyének valószínűleg nem védettek a BA.4 vagy BA.5 tüneti fertőzésekkel szemben. Míg az eddig elvégzett in vitro vizsgálatokban a beoltott egyének szérumai jobban teljesítettek, a jelenleg rendelkezésre álló vakcinákból származó védelem idővel gyengül az Omicron variánssal szemben.

Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy a BA.4/BA.5 súlyossága megváltozott volna a korábbi Omicron-vonalakhoz képest.

Összességében ez azt jelzi, hogy ezeknek a változatoknak a jelenléte a COVID-19-esetek jelentős általános növekedését okozhatja az EU/EGT ( Európai Gazdasági Térség) területén a következő hetekben és hónapokban. A BA.4 és BA.5 általános aránya az EU/EGT-ben jelenleg alacsony, de a jelentett magas növekedési számok arra utalnak, hogy ezek a változatok dominánssá válnak az EU/EGT területén a következő hónapokban. 

A jelenleg rendelkezésre álló korlátozott adatok alapján a fertőzés súlyosságának jelentős növekedése nem várható a keringő BA.1 és BA.2 törzsekhez képest. A korábbi hullámokhoz hasonlóan azonban, ha a COVID-19 esetek száma jelentősen megnövekszik, valószínűleg nőni fog a kórházi és intenzív osztályos felvételek száma is.

Az ECDC arra ösztönzi az országokat, hogy maradjanak éberek a BA.4 és BA.5 megjelenésére vonatkozó jelzésekre. A korai variánsok felismerése kritikusan támaszkodik az érzékeny és reprezentatív tesztelésre és a genomikai felügyeletre, valamint a szekvencia időben történő jelentésére. 

Reprezentatív tesztelési politikákra van szükség ahhoz, hogy megbízhatóan megbecsüljék ezeknek a változatoknak a folyamatos víruskeringéshez való hozzájárulását, valamint pontosan meghatározzák, hogy ezek a változatok milyen mértékben járulhatnak hozzá a populációban előforduló súlyos kimenetelek, például a kórházi vagy intenzív osztályon történő felvételek számának növekedéséhez.

Az ECDC nemrégiben megállapította, hogy a COVID-19 második mRNS emlékeztető dózisának közegészségügyi előnye a 80 év felettieknél a legegyértelműbb, és a második emlékeztető oltás azonnali beadása ebben a populációban optimálisnak bizonyult.

A fokozott epidemiológiai és vakcina hatékonysági monitorozás elengedhetetlen a fokozott SARS-CoV-2-keringés vagy a súlyos betegségek kockázatának jelzéseinek gyors észleléséhez a beoltott egyének körében. 

Megfontolható egy második emlékeztető oltás néhány vagy minden 60 éves és idősebb felnőtt és más veszélyeztetett csoportok esetében. Az országoknak terveket kell készíteniük az emlékeztető oltás gyors alkalmazására ezekben a népességcsoportokban.

| koronavírus, Omicron, BA4, BA5 variáns
2022-07-11 17:42:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop