Új omikron variáns terjed

Az "Arcturus" nevű új COVID-19 törzs annyira elterjedt az Egyesült Államokban, hogy felkerült a CDC figyelőlistájára.

| InforMed Hírek29   InforMed | Glanz, J.

Kép:  The National

Az XBB.1.16 hivatalosan az Omikron alatttípusa, amelyet először Indiában észleltek, és a WHO figyelőlistáján szerepel március vége óta. A CDC legújabb frissítése szerint az Arcturus okozza az amerikai koronavírus-esetek 7% -át, ami rögtön a második helyre repíti az eddig uralkodó Omikron rokona, az XBB.1.5 mögött, amely a fertőzések 78% -át okozza.

Az Arcturus fertőzőbb, de nem veszélyesebb, mint a legutóbbi listavezető törzsek, állítják a szakértők.

"Az Arcturus egyre több esetet okoz egyes világrészekben, beleértve Indiát. Még nem látjuk magas arányban az XBB.1.16-ot az Egyesült Államokban, de az elkövetkező hetekben előtérbe kerülhet" - mondta a Mayo Clinic vírusbetegségekkel foglalkozó szakértője, Matthew Binnicker PhD a Seattle Times-nak.

Az Arcturus új tünetet okoz a gyermekekben, amiről az indiai egészségügyi szolgáltatók számoltak be. Fiatal betegeknél kotőhártya gyulladást okoz, vagyis vörös és viszkető szemekkel" - mondta Binnicker. "Ezt korábban a vírustörzseknél tapasztaltunk."

A COVID miatt az Egyesült Államokban a múlt hét végén több mint 11 000 ember volt kórházban, és az elmúlt héten 1327 ember halt meg a vírustól a CDC adatai szerint. A WHO szerint eddig világszerte több mint 6,9 millió ember halt meg COVID miatt. Ezek közül több mint 1,1 millió az Egyesült Államokban történt.

| omikron, XBB.1.16, Arcturus, variáns
2023-04-26 16:49:39
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop